Gordon Schildenfeld u dresu Šibenika
 RONALD GORSIC/CROPIX
BIVŠI VATRENI

‘U Nikoziji možeš ispeći jaja na haubi auta! A Omonia je dobra, igra kao nekad Rijeka pod Kekom‘

‘U koliko se igra? U 17 sati? Ma daj me nemoj... Ha, ha, ha, ha, ha... Jel’ moguće? Ajme majko‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 19. srpanj 2021. 10:18

Kao što znate, Gordon Schildenfeld (36) se vratio na Cipar nakon odlične sezone u Šibenku, odjenuo je dres Arisa iz Limassola, drugog grada po veličini na Cipru. Baš smo ga uhvatili na kratkim pripremama njegovog kluba u Poljskoj...

- Pobjegli smo od velikih vrućina s Cipra, otišli smo do Poljske. Na Cipru je za poludjeti od ogromnih temperatura - kazao nam je Šifo.

Eto, baš smo pisali o tome kakav strašan pakao čeka Modre na uzvratnoj utakmici s Omonijom u Nikoziji...

- U ovom trenutku na Cipru slobodno možeš skuhati ručak na haubi od automobila. Baciš jaja na haubu i za sekundu su gotova, ha, ha, ha... Strašno je vruće, pa zato smo mi i otišli u Poljsku, nije bilo za izdržati, užasno teško je trenirati.

Jako teško disati

Dinamo na uzvratu igra po 17 sati po tamošnjem vremenu.

- U koliko? U 17 sati? Ma daj me nemoj... Ha, ha, ha, ha, ha... Jel’ moguće? Ajme majko. Znači, tako su oni namjestili Dinamu? Da, UEFA ne može birati vrijeme odigravanja u ovoj fazi, pa domaćini biraju. Naravno da je Omonia namjerno izabrala ovo vrijeme utakmice kad u Nikoziji gore nebo i zemlja. Oni vjerojatno treniraju u te sate, bit će oni spremni. Dinamo će s vrućinom imati ogromne probleme. Pa znate li kakva će u to vrijeme tamo vladati vrućina? Za umrijeti. Ali ne radi se tu samo o temperaturi koja će prelaziti 40 stupnjeva Celzija. Nego je veći problem vlaga. Mi nemamo takvu vlagu u Hrvatskoj. Zato je jako teško disati. Ne trebaš se uopće zagrijavati prije utakmice, ne trebaš niti potrčati, čim izađeš iz svlačionice, već si znojan, curi znoj s čela.

Šifo nam priča...

- Ja uopće ne izlazim iz kuće od 11 sati prijepodne do 18 sati poslijepodne. Jer kad sam nekoliko puta izašao, umro sam od vrućine. Bio sam nakon nekoliko minuta mokar kao da sam se okupao. Ma ne smiješ ostaviti automobil na suncu, otopi ti se ona guma oko vrata. Ludost, baš ludost. Kiša je zadnji put pala prije godinu dana. A u Nikoziji je najgore jer se nalazi u udolini, kao u Hrvatskoj Knin. Kad je recimo kod nas u Limassolu 36 stupnjeva Celzija, u Nikoziji je preko 40. Bez vjetra... To ubija.

Onda nam je sa smijehom ispričao jednu priču...

- Kad sam prvi put došao na Cipar, kad sam se spustio niz stepenice zrakoplova, zapuhnuo me tako vruć zrak, da sam se odmah htio popeti natrag tim istim stepenicama i vratiti natrag, ha, ha, ha...

A kakva je ta Omonia? Može li ozbiljno priprijetiti Dinamu?

- Dobra je Omonia, dobra... Sasvim pristojna, jako dobro organizirana. Znate kakav nogomet igraju? Recimo, tipa Rijeka kad ju je trenirao Matjaž Kek. Otraga su iznimno dobro organizirani, disciplinirani, a onda po oduzetoj lopti kreću u kontre i polukontre. Prema naprijed imaju dovoljno kvalitetne igrače koji mogu završavati akcije i postići pogodak. Radi se zapravo o dobrim individualcima koji svakome mogu stvarati probleme.

image
Omonia prošle sezone protiv PSV-a
PERRY VAN DE LEUVERT/AFP/PROFIMEDIA Perry Van De Leuvert/Afp/Profimedia

Ipak, kazat će i ovo...

- Iako su otraga dobro posloženi, obrana im za moj pojam nije baš neko čudo. No, kao momčad svi skupa rade jako dobar posao. Pa pogledajte malo njihove rezultate. Ne mogu se sakriti, bilo ih je zaista dobrih u europskim natjecanjima. Ali mislim da svojom kvalitetom u obrani ipak nisu na razini na kojoj je Dinamo, ne mogu otraga pokriti sve svoje nedostatke. Dobro stoje iza lopte, to im baš funkcionira. Ipak, kad ih uhvatiš na otvorenome, onda ulaze u probleme. Tu uvijek malo kasne.

Nema opuštanja

Dobro, bi li Dinamo s njima mogao imati problema?

- Ha, slušajte... Ne znam što bih vam rekao. Ja bih volio da Dinamo s Omonijom nema problema. Međutim, Modri moraju znati da moraju biti jako dobri, mnogo bolji nego protiv Slavena Belupa. Da, gledao sam taj Dinamov sraz u petak, trener Belupa Klafurić je sve super organizirao otraga. Dogodila se greška i bilo je - gotovo. Dinamo se skroz otvorio, Koprivničani su zabili još jedan i - ‘ajde bok. To se protiv Omonije ne bi smjelo dogoditi, jer oni to kažnjavaju, baš kao što je Modre kaznio Slaven. Dobri su oni, samo što još nisu u pravoj formi jer je početak sezone. Ali nije niti Dinamo. No, Dinamo će protiv Omonije morati biti puno ozbiljniji. Mogu sad pričati što žele, ali meni se čini da su protiv Slavena bili opušteni, nema teorije da nisu. Sad ne smiju biti - zaključio je Schildenfeld.

Linker
24. listopad 2021 04:15