Luka Modrić ima priliku nastaviti čudesni hrvatski niz

 GABRIEL BOUYS Afp
CROATO-GLORIJA U LIGI PRVAKA

U samo sedam od 30 finala nije bilo Hrvata, a Luka Modrić ima priliku osvojiti 10. hrvatsku titulu u nizu

Nastavljen je nevjerojatan niz u elitnom natjecanju, već 11. finale u nizu igrat će jedan Hrvat
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 05. svibanj 2022. 22:12

Hrvatska i jedanaestu sezonu zaredom ima igrača u finalu Lige prvala, ako Real osvoji dičit će se desetom krunom u nizu, to je “croato-glorija” o kojoj često govori i predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin. U velikom dijelu je i Modrić-manija jer Luka je podigao dobar dio te “kuće slave”.

Peto finale

Na Stade de France igrat će svoje peto finale, a sva četiri ranija je dobio. Neprekinut niz hrvatskih nogometaša u završnoj utakmici započeli su Ivica Olić i Danijel Pranjić s Bayernom 2012. godine, no oni su poraženi od Chelseaja. Dobio je i pokrenuo lavinu Mario Mandžukić 2013. godine koji je u toj utakmici na Wembleyju s Borussijom Dortmund bio i prvi strijelac. I on je nosio dres Bayerna.

No, Mandžuić je igrao dva finala, spomenuto i izgubljeno 2017. s Juventusom, kao i Olić i Pranjić budući da su s Bayernom bili u završnici i 2010. godine, a u razdoblju tih veličanstvenih jedanaest godina dva ima i Dejan Lovren s Liverpoolom. Pobjedu i poraz. Po jednu dobitničku, sa zabijenim golom Ivan Rakitić s Barcelonom, a bez pogotka Ivan Perišić s Bayernom.

Nitko od njih u elitnom europskom natjecanju nije niti blizu kapetanu Vatrenih. Specifičan je slučaj Mateo Kovačić kojem statistika vodi čak četiri finala i četiri krune, tri s Realom i jednu s Chelseajem, međutim u njima je igrao tek desetak minuta lani u dresu Bluesa. Ranije je s Realom jednom gledao ogled s tribine, a u dva navrata s klupe.

image
Anadolu Agency via AFP

Jednom će taj fantastičan niz stati, možda pobjednički zaustavi već Liverpool 28. svibnja, ali ostat će domet za mnoge epohe. Takvu “bisernu ogrlicu” ima samo nekoliko najjačih država i nitko je ne bi očekivao od Hrvatske. Još je jedan dokaz divovske snage i ne pretjerujemo kad to toliko puta ističemo.

Međutim, kvaliteta nogometa u Hrvata nije od danas, tradicija je najveća snaga, a otkako Vatreni postoje imaju fenomenalne igrače. U godinama stupanja pod našim imenom na međunarodnu scenu dotadašnji Kup prvaka preoblikovan je i preimenovan u Ligu prvaka. Upravo je u finišu jubilarna 30. sezona, a kako su ih odradili hrvatski igrači govori završna bilanca - 15 osvojenih naslova, u nekima su sudjelovala i dvojica, u još sedam godina finala, pritom su za Bayer Leverkusen 2002. čak trojica bili u ekipi koja je izgubila završni ogled. U pet slučajeva gledali smo međusoban sraz klubova Hrvata - 1993. kad je Alen Bokšić s Marseilleom slavio protiv Milana Zvonimira Bobana, 2003. je Milan Darija Šimića bio bolji od Juventusa Igora Tudora, 2005. Liverpool Igora Bišćana je svladao Milan Darija Šimića, 2017. godine su Modrić i Kovačić s Realom matirali Mandžukića koji je zabio za Juventus te 2018. kad su Modrić i Kovačić s Realom bili bolji od Liverpoola Dejana Lovrena.

Od začetka smo tu

Tih petnaest najvećih ostvaranja u klupskom nogometu postigli su Luka Modrić i Mateo Kovačić četiri puta, Dario Šimić dvaput, te po jednom Alen Bokšić, Zvonimir Boban, Davor Šuker, Igor Bišćan. Mario Mandžukić, Ivan Rakitić, Dejan Lovren i Ivan Perišić. U finalu su dvaput gubili Ivica Olić i Danijel Pranjić, a po jednom Zvonimir Boban, Alen Bokšić, Goran Vlaović, Igor Tudor, Dado Pršo, Boris Živković, Marko Babić, Jurica Vranješ i Dario Šimić.

Danas pišemo o sjajnom nizu, ali puno lošije bilo niti ranije. U prvih deset godina naši su bili u sedam finala, osvojili su Bokšić, Boban i Šuker, no nije bilo Modrića da “pokrpa” ostatak sezona i toliko se drži na vrhu ili ponovno diže do njega kao što on i Real to čine od 2014. godine. U St. Denisu protiv Liverpoola igrat će 23. hrvatsko finale u 30. sezoni Lige prvaka.

Linker
27. travanj 2024 03:43