BORIS KOVACEV/CROPIX
PLES KUGLICA

U utorak ždrijeb u Nyonu: Pogledajte koga sve može izvući Dinamo na početku pohoda na Ligu prvaka!

Modri čekaju prvog europskog suparnika u sezoni, a već u srijedu saznat će tko je prepreka broj dva
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 14. lipanj 2021. 20:55

U utorak će Dinamo saznati protivnika u 1. pretkolu Lige prvaka. U Nyonu (12 sati) na programu je ždrijeb koji će se sigurno s posebnom pozornošću pratiti u Maksimiru. U sezoni 2020./21. Modri su krenuli u 2. pretkolu, ali ove sezone će morati krenuti od tog 1. pretkola. Razlog leži u novoj reformi UEFA-e, koja je dodala treće natjecanje pod nazivom Konferencijska liga.

Dinamo će biti nositelj sve do play-offa zbog koeficijenta koji je trenutno u brojevima izražen s čak 44.500. Naravno, izabranici Damira Krznara moraju prvo doći do play-offa... Jači od Dinama po koeficijentu je samo Red Bull Salzburg (59.000). Iza su ostali poznati klubovi poput Slavije Prag (43.500), Olympiacosa (43.000) i Young Boysa (35.000).

Takav odličan koeficijent kojeg su Modri zaslužili svojim odličnim rezultatima u Europi omogućuje da na startu svog europskog puta imaju za suparnike klubove koji im ne bi trebali predstavljati veliku prepreku, a naročito jer se ovoga puta za razliku od prošle 'korona sezone' igraju dvije, a ne samo jedna utakmica.

Mogući protivnici Dinama u prvom ždrijebu su Linfield (Sjeverna Irska), Valur (Island), Hibernians (Malta), te pobjednik iz preliminarne runde koju igraju Havnar Boltfelag (Farski Otoci), Priština (Kosovo), Folgore (San Marino) i Inter Club d’Escaldes (Andora).

Već sutra novi ždrijeb

Zanimljivo, ždrijeb 2. pretkola održat će se već u srijedu. Dinamu ovdje već prijete bolji klubovi, pa tako mogu Modri mogu dobiti ove suparnike: Škendija (Makedonija), Slovan Bratislava (Slovačka), Alaškert (Armenija), Dinamo Tbilisi (Gruzija), Žalgiris (Litva), Flora (Estonija), Budućnost Podgorica (Crna Gora), Kairat (Kazahstan), Omonia (Cipar). Navedeni klubovi prvo moraju proći prepreke u prvom pretkolu.

Ždrijeb 3. pretkola održat će se 19. srpnja, također u Nyonu. Tu već prijeti plejada poznatih klubova s kojima se Dinamo već sreo u Europi: Šerif Tiraspolj (Moldavija), Ferencvaros (Mađarska), CFR Cluj (Rumunjska), Malmö (Švedska), Ludogorec (Bugarska) te Legia Varšava iz Poljske. A kad bi svi favoriti prošli sve do play-offa, onda bi potencijalni protivnici Dinama tamo bili Crvena zvezda (Srbija), Glasgow Rangers (Škotska), Bröndby (Danska) i Young Boys (Švicarska).

U slučaju da Dinamo ispadne iz prvog pretkola, natjecanje bi nastavio u drugom pretkolu Konferencijske lige. Ispadanje u drugom pretkolu Lige prvaka Dinamu donosi plasman u treće pretkolo Europske lige, ispadanje u trećem pretkolu LP vodi u play-off Europske lige, a poraz u play-offu Lige prvaka donio bi skupinu Europske lige, baš kao što je bilo i prošle sezone. Plasmanom u Ligu prvaka Dinamo bi zaradio najmanje 15,64 milijuna eura, a plasman u Europsku ligu donosi 3,63 milijuna eura.

Naravno, kad pogledate sve te moguće suparnike u prvom ždrijebu, jasno jest da je Dinamo veliki favorit bez obzira na ime suparnika. Prvu utakmicu 1. pretkola Modri će igrati 6. ili 7. srpnja, a uzvratnu sedam dana kasnije. Protekle tri sezone Modri su bili sjajni u Europi, možemo vjerovati da će Krznarova momčad i ove sezone opravdati velika očekivanja.

Linker
24. travanj 2024 22:44