Sebastien Haller 
 HOLLANDSE HOOGTE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Hollandse Hoogte/Shutterstock Editorial/Profimedia
ZVIJEZDA VEČERI

U West Hamu je ispao čisti promašaj, a sada je ukrao šou Messiju i društvu i zabija kao na traci!

Nema sumnje tko je „ukrao show” Messiju i ostalim zvijezdama druge večeri u 1. kolu Lige prvaka
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 16. rujan 2021. 20:25

Četiri pogotka Sebastiana Hallera svih su gurnuli u drugi plan, čak i Nkunkua iz Leipziga koji je zabio hat-trick na Etihadu što se rijetko događa. Ali, četiri pogotka u Ligi prvaka ipak su velika vijest, a doda li se pritom i činjenica da je Ajax u Lisabonu deklasirao Sporting „petardom” na Alvaladeu (5:1), zaslužuje Haller iznimnu pozornost.

Tim više što je u Ajaxu uspio oživjeti karijeru koja je u Engleskoj krenula silaznom putanjom. Bio je najskuplje pojačanje Hammersa sa 45 milijuna eura plaćenom odštetom, a onda su nakon samo 18 mjeseci u West Hamu odlučili da je stiglo vrijeme za rastanak. Za pola svote koju su Hammersi platili Eintrachtu u ljeto 2019., točno za 22,5 milijuna eura, u siječnju ove godine preselio je u Ajax.

U prvi se tren svota činila prevelikom za klub poput Ajaxa koji traži mlade i jeftine talente, a ne skupocjene igrače od „25 + godina”. Međutim tehnički direktor Ajaxa, Marc Overmars objasnio je logiku kupnje u rekordnom transferu.

image
PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

- West Ham nije momčad koja uvijek igra napadački nogomet – kazao je Overmars i dodao u razgovoru za klupsku TV:

- Reprezentativac Obale Bjelokosti je skup igrač, ali vrijedan tog novca. Ako mislimo da je kupnja opravdana, bolje je potrošiti više nego ići na jeftino rješenje.

Tako je Ajax kupio Hallera, klasičnog centarfora koji se u Amsterdamu vratio starim navikama. U West Hamu je zabio tek 14 zgoditaka u 53 utakmice, ali povratkom u Eredivisiu opet je bio „nekadašnji killer”. U 19 utakmica čak 11 pogodaka na putu ka osvajanju naslova prvaka Nizozemske.

image
PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

Zašto nije mogao istovjetno zabijati u West Hamu? Englezi su otkrili razlog „Antonio je prejaka konkurencija”. Ali, ako čak Michaela Antonia stavimo po strani, statistika je jasna, u 16 utakmica prošle sezone tek tri pogotka u dresu Hammersa. Nije se Haller pokazao kao igrač koji može podnijeti teret igranja u Premiershipu. U Nizozemskoj lakoćom zabija, ali u Engleskoj ne može. Zabijao i u Frankfurtu, čak 33 pogotka u 77 utakmica, zato je i došao do rekordnog transfera u West Ham. Ali, engleski nogomet je druga priča.

U Ajaxu zabija kao na traci. U samo osam mjeseci među Kopljanicima postigao je 21 zgoditak u 29 utakmica. Na početku nove sezone ima osam golova u šest nastupa. Mašina za golove, igrač koji trpa i ne zna stati. Odgovaraju mu i Ajax i nizozemska liga, jer upravo je u Eredivisiea u dresu Utrechta počeo uspon njegove karijere prije šest godina. Nastavio je u Frankfurtu gdje je briljirao u sezoni 2018/19 postigavši ukupno 20 zgoditaka uz 12 asistencija. Haller je uz Luku Jovića bio najzaslužniji za revival slavnog kluba koji je te sezone dosegao polufinale Europa lige i sedmo mjesto u Bundesligi. Zbog takvih dosega, „francuski buldožer”, kako su Nijemci nazvali 190 centimetara visokog napadača, privukao je pozornost Hammerse. Ali, očito mu Engleska nije bila suđena. Kao ni Francuska u konkurenciji reprezentacija.

Haller je naime rođen u Parizu, otac je Francuz, ali majka je iz Obale Bjeolokosti. Igrao je za mlađe uzrastne selekcije Francuske do reprezentacije U-17, međutim kasnije nije dobio poziv Tricolora. Ali, je zato dobio poziv sa majčine strane. U studenome 2020. debitirao je za Obalu Bjelokosti pogotkom u pobjedi 2:1 protiv Madagaskara. Tako je francuski državljanin postao napadač Slonova. Opasan kada ima loptu u nogama, ali opasan i kada razigrava u kaznenom prostoru. Haller je sjajno krenuo u novu sezonu, jasno, i Ajax također.

Linker
20. travanj 2024 07:29