Slavlje igrača Eintrachta

 AFP
VELIKI INTERVJU ZA SN

‘Ubili smo Barcelonu, a mogli su i teže stradati! Ovo mi je najveći uspjeh karijere, veći i od onog s Dinamom‘

Hrvatski veznjak u redovima Eintrachta, Kristijan Jakić, opisuje kako je njegova momčad srušila Barcu
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 16. travanj 2022. 08:16

To se zove senzacija! Ili ako se baš ne želite poslužiti tom definicijom, onda veliko, veliko iznenađenje. Eintracht iz Frankfurta je pobjedom na Camp Nou nad Barcelonom (3:2) u uzvratnoj četvrtfinalnoj utakmici uhvatio polufinale Europske lige. Prva utakmica u Frankfurtu prošlog tjedna je završila 1:1.

Junak utakmice na Camp Nou bio je Filip Kostić s dva pogotka i jednom asistencijom, a vrlo dobru utakmicu odigrao je i hrvatski reprezentativac Kristijan Jakić, koji je na terenu proveo cijeli susret i dobio žuti karton. Osim što je vrhunski radio na destrukciji igre Barcelone, osigurao je drugi gol Eintrachtu. Ukrao je, naime, loptu Sergiu Busquetsu na sredini terena, uposlio Kostića, koji je asistirao Borri za 2:0, dogodilo se to u 36. minuti. Prošle sezone Jakić je igrao četvrtfinale Europske lige s Dinamom, tada je Villarreal bio previsoka prepreka, a sada je otišao korak više.

image

Rafael Borre i Kristijan Jakić

DPPI via AFP

Mnogi su se na početku ove sezone pitali kako će se snaći u jednoj od najjačih liga na svijetu, njemačkoj Bundesligi. Međutim, trebalo mu je samo nekoliko utakmica da učvrsti svoje mjesto u udarnih jedanaest momčadi iz Frankfurta, a postao je i hrvatski reprezentativac. Jakić definitivno živi svoj nogometni san, a jučer nam se nakon čuda na Camp Nou javio iz Barcelone...

- Što mislite kako mi je? Što da vam kažem... Još sam pod dojmom ove velike pobjede. Nismo odmah nakon utakmice letjeli za Frankfurt, ostali smo, imali smo let u poslijepodnevnim satima. Ali nismo odmarali, nakon doručka smo trčali, trener Oliver Glasner nas je poslao na regeneraciju, jer u nedjelju igramo u Bundesligi s Union Berlinom. Tako da smo dan nakon velike pobjede, uživali, ali i trčali - kazao nam je u uvodu Kristijan Jakić.

Kada smo ga upitali kolika je bila Eintrachtova nada da se može napraviti pothvat na Camp Nou nakon što je katalonski velikan u Njemačkoj odigrao 1:1, samo se nasmijao...

- A što mislite, da bismo pobijedili Barcelonu da se nismo tome nadali? Naravno da sam vjerovao da ćemo se vratiti kao pobjednici. Što mene briga je li s druge strana Barcelona ili bilo tko drugi? Pa mi smo njih kod kuće u prvoj utakmici razbili, iako nismo pobijedili. Pa smo mislili, zašto ih onda ne bismo razbili i u drugoj? Što ako su Barcelona? Da, slažem se, bilo je teško očekivati da ćemo ih baš tako razbiti, da ćemo voditi sa 3:0 u jednom trenutku... Ali nakon tih 3:0 imali smo još tri prilike za pogodak, moglo je za Xavijevu momčad završiti još mnogo, mnogo gore. Baš smo ih taktički ubili!

Ovako je i slađe

Onda se našalio...

- Znate što ću vam kazati? Ovako je nekako slađe, ovih 3:2. Izgleda kao da je bilo uzbudljivo, ha-ha-ha.

Dobro, na kraju utakmice je Barcelona stisnula, postigla dva pogotka u sudačkoj nadoknadi, dobro da je završilo kada su zabili iz kaznenog udarca za tih 3:2 u 11. minuti sudačke nadoknade. Da je još malo potrajalo, tko zna...

- Ma, nije bilo šanse. I da je još malo potrajalo, izbili bismo mi loptu u zrak, padala bi dvije minute, ha-ha-ha.

Dakle, Jakić se stalno šalio i smijao, kako neće nakon takvog uspjeha. Ispričao je i kako ih je trener Glasner spremio za ovu utakmicu.

- Nakon te prve utakmice s Barcom igrali smo doma s Freiburgom u prvenstvu i izgubili 1:2. Glupo smo izgubili, malo su nam glave potonule. Ali nas je trener uspio vratiti. Rekao nam je “nema veze, izgubili ste, ali ste dobro igrali”. Dva dana prije utakmice s Barcom gledali smo video uratke s nekih njihovih prethodnih utakmica, pa smo vidjeli gdje bismo ih mogli ugroziti. Željeli smo biti kompaktni i igrati na kontranapade. Dan prije utakmice radili smo neke taktičke stvari. Onda smo stigli na Camp Nou, ostalo ste vidjeli. Došli, vidjeli i - pobijedili.

Na Camp Nou je bilo oko 30 tisuća navijača Eintrachta, napravili su zaista sjajnu atmosferu.

- Jao, što su napravili naši navijači... Kažete da ih je bilo oko 30 tisuća? Jeste li vi sigurni da ih je bilo toliko? Kada sam pogledao lijevo, naši navijači, desno, naši navijači, ravno, naši navijači, iza mene, naši navijači... Kad smo zabili pogodak, cijeli stadion viče, skače, ori se s tribina. Kasnije, kada su s tribina otišli navijači Barcelone, kada su se svi spojili u jednu grupu, meni se činilo da ih je najmanje bilo 40 tisuća. Naši navijači su najbolji navijači u Bundesligi.

Pitamo ga kako je stigao toliko broj njihovih navijača kada je Eintracht imao onu svoju kvotu, koja je iznosila 5 tisuća ulaznica?

- Točno, naši navijači su dobili tih 5 tisuća ulaznica. Ali nije briga naše navijače imaju li ulaznice za utakmicu ili ne. Kad su došli u Barcelonu tražili su ulaznice na sve strane, kupovali od navijača Barcelone, od ovoga, onoga. Tko zna što se tu sve zbivalo, kako su svi ti naši sjajni navijači, koji su u grad došli bez ulaznica, došli do njih. Meni je bilo čudno kako su među navijačima Barcelone bili i naši. To inače nije uobičajeno na utakmicama. Nisam mogao vjerovati. Izgledalo je kao da igramo u Frankfurtu, čudo jedno. Navijači su nam bili ogromni vjetar u leđa.

Kazao je nešto i o najboljem igraču utakmice, dvostrukom strijelcu, srpskom ofenzivcu Filipu Kostiću.

- Bio je zaista fenomenalan. Kada je pucao onaj prvi jedanaesterac na startu utakmice, znao sam da će pogoditi, nisam se niti malo plašio. Zadnjih petnaest dana pucali smo samo jedanaesterce. Znao sam gdje će pucati, nisam niti trznuo.

Sada kad ste izbacili Barcelonu, sigurno vam je plan otići do kraja, osvojiti Europsku ligu?

- Pa to nam je bio plan od početka! Znate kako se kaže, idemo malim koracima do trofeja Europske lige. Dobro, ovaj s Barcelonom je bio veliki, Vjerojatno je malotko računao na nas, ali znate, oni ‘sa strane’ su uvijek najgori. Podcijene ih veliki i eto. Tako je bilo i kada sam igrao u Dinamu. Došao Tottenham i eto, nastradao baš kao sada Barcelona.

image
RAFA HUERTA/SPP/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Rafa Huerta/spp/Shutterstock Editorial/Profimedia

Dosad najveći uspjeh

U Bundesligi je Eintracht slabiji nego u Europi, tek su deveti na ljestvici nakon 29 kola. Zašto?

- Nismo slabiji... Da, dobro, sada očekujete da vam to objasnim. Bundesliga je zaista teška liga. Nikoga ne možeš dobiti a da ne iskrvariš, nikada ne možeš kazati ‘eto, lagano smo ih dobili’. Nema lake utakmice, uđeš malo slabije i eto poraza. Ali, nama se sve vratilo u Europskoj ligi.

Kaže nam da mu je polufinale Europske lige najveći individualni uspjeh u dosadašnjoj karijeri.

- Da, ovo mi je stvarno najveći uspjeh. S Dinamom sam bio u četvrtfinalu, a sada sam u polufinalu. Zasad...

Na kraju nam je otkrio tajnu poruke Luke Modrića, koja mu je sjela nakon utakmice s Barcelonom. Modrić je napisao “obećanje ispunjeno”’. Što je to zapravo značilo?

- Pričao sam s Lukom Modrićem i u jednom trenutku mi kaže “morate dobiti Barcelonu!” Ja mu kažem “kapetane, obećavam da ćemo pobijediti!” I eto, ispunio sam obećanje. Kada nešto obećaš moraš ispuniti, zar ne? Zbog tog razloga mi je Luka poslao poruku “obećanje ispunjeno”.

PREPREKA Naravno da možemo izbaciti West Ham i igrati veliko finale

Eintracht u polufinalu Europske lige čeka engleski premierligaš West Ham.

- Dobio ih je Dinamo u Londonu, odigrao je top utakmicu. Naravno da možemo izbaciti West Ham i igrati veliko finale. Naravno, biti će zahtjevno, u takvim utakmicama jedna sitnica može sve odlučiti. Pripremitićemo se i jurnuti prema finalu. (do)

32 utakmice je dosad odigrao za Eintracht

1 gol je upisao u dresu njemačke momčadi

3 utakmice je Jakić odigrao za Vatrene

Linker
18. travanj 2024 12:57