Julian Finney Getty Images
BOGATO LJETO

UEFA IMA NOVI PLAN Finale Lige prvaka igrat će se u Istanbulu, završnica Eurolige u Poljskoj, poznati su i datumi, dvije su opcije kako do finalista

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 18. travanj 2020. 14:15

UEFA planira finale Lige prvaka za 29. kolovoza u Istanbulu, a Europske lige u Gdanjsku tri dana ranije. To su datumi koji bi se trebali pojaviti “na stolu“ u četvrtak 23. travnja na sljedećem sastanku vodećih ljudi europskog nogometa s glavnom zadatkom - plan završetka kontinentalnih klupskih natjecanja.

Prioritet su domaća prvenstva, ali UEFA mora imati opcije. Liga prvaka zaustavljena je s nedovršenom osminom finala, u Europskoj ligi cilj je još dalje, jer u osmini finala dva para (Inter - Getafe i Sevilla - Roma) moraju odigrati obje utakmice, drugi uzvratne. Ostalo je dosta posla i ovog časa figuriraju dvije varijante:

- ako nacionalne lige krenu dovoljno rano da se mogu mirno završiti do 2. kolovoza, Liga prvaka odigrat će se u punom programu, utakmice bi krenule vjerojatno u srpnju po standardnoj shemi utorkom i srijedom, a Europska liga četvrtkom.

- ukoliko državna prvenstva kasne, UEFA će im dati prednost da se sva završe i potom ubrzano tijekom kolovoza zaključiti Ligu prvaka i Europsku ligu. Odigrani bi bili ostali uzvrati osmine finala, te četvrtfinale i polufinale na jednu utakmicu. Time bi finiš zapravo postao dugi mini-turnir, jer u tom času to bi bili jedini susreti za te klubove. Moglo bi se razgovarati i o mjestima odigravanja, vjerojatno bi idealno bilo da se napravi ždrijeb do kraja, pa se pola programa odigra u jednom gradu, pola u drugom i tako se dođe do dva finalista na neutralnim terenima. Ili čak sve u Istanbulu kada se radi o Ligi prvaka.

U elitnom natjecaju nije raščišćeno tko će među osam u ogledima Manchester Cityja i Reala, Englezi imaju 2:1 s Bernabeua, Bayerna i Chelseaja, iako se to praktično zna jer Nijemci su dobili 3:0 vani, Juventusa i Lyona, pritom Francuzi drže domaćih 1:0, te Barcelone i Napolija. Podno Vezuva je bilo 1:1. Sve su to zasad hipotetički planovi, jer ovise o sigurnosno-zdravstvenoj situaciji i mogućnosti putovanja. Igranje bez gledatelja je vrlo vjerojatno. Na kraju, još uvijek nije definitivno odagnata opasnost da se Liga prvaka i Europska liga ne završe. Iako o tome u UEFA-i ne žele pretjerano govoriti.

Sve će se učiniti da se igra, zbog natjecateljskih, ali svakako i financijskih razloga. Bude li po tom planu čeka nas nesvakidašnje i nogometnim dvobojima bogato ljeto. Vlasnici TV-prava zaradit će više nego ikad, to znači da će i za klubove biti novca. Da će neki relativno brzo, brže od onih koji malo dobivaju od televizije, kao što je u Hrvatskoj, prevladati krizu. No, naši će prodati igrače njima....

UEFA mora kazati i kada će krenuti pretkola za sljedeću sezonu i po kojoj shemi. To bi moglo biti u kolovozu, nakon kraja domaćih prvenstava, paralelno sa završetkom tekuće europske sezone. Neki klubovi mogli bi se naći i u završnici Europske lige i u pretkolu. Zato će play-off pretkolo možda kasniti, kao i start natjecanja u skupinama za sljedeću sezonu.

UEFA se mora postaviti u prema Ligi nacija, hoće li se to reprezentativno natjecanje igrati ove godine, a trenutačno stoji da se igra, ili će se ipak otkazati. Sigurno je da bi morale biti odrađene dodatne kvalifikacije za Euro i to u listopadu.

Linker
05. svibanj 2024 15:26