Szymon Marciniak

 OLI SCARFF Afp
TO SE NE PRAŠTA?

UEFA jednom od najboljih sudaca svijeta želi oduzeti veliki finale Lige prvaka? Napravio je veliku grešku

Navodno je UEFA od Marciniaka zatražila hitno očitovanje te bi u petak mogla donijeti odluku o zamjeni suca
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 02. lipanj 2023. 06:54

Poljski sudac Szymon Marciniak vodio je finale Svjetskog prvenstva u Kataru između Argentine i Francuske, a nakon FIFA-e veliko mu je povjerenje ukazala i UEFA imenovanjem za glavnog arbitra finala Lige prvaka u kojem će se 10. lipnja u Istanbulu sastati Inter i Manchester City.

Međutim, ta odluka nije konačna, a razlog je Marciniakovo sudjelovanje na skupu krajnje desnice u njegovoj domovini.

La Repubblica i The Guardian tvrde kako UEFA razmatra mogućnost zamjene glavnog suca, koji je u Poljskoj govorio na političkom skupu zajedno s političarem Slawomirom Mentzenom, poznatom po homofobnim i antisemitskim stajalištima.

Navodno je UEFA od suca Marciniaka zatražila hitno očitovanje te bi u petak mogla donijeti odluku o zamjeni suca u finalu Lige prvaka.

Problem je u tome što Marciniak nije samo prisustvovao događaju pod imenom ‘Everest‘, već je na njemu bio i glavni govornik.

‘‘UEFA je svjesna optužbi oko Szymona Marciniaka i traži hitno pojašnjenje. UEFA i cijela nogometna zajednica gnušaju se ‘vrijednosti‘ koje promiče dotična skupina i shvaća ove optužbe vrlo ozbiljno. Novo priopćenje bit će objavljeno sutra, nakon pregleda svih dokaza‘‘, stoji u priopćenju Europske nogometne federacije.

Linker
23. rujan 2023 11:51