Marco Tacca/Getty Images / Getty Images
PRVACI NAKON 32 GODINE

VIDEO: UPOZNAJTE KLUB KOJI DINAMU STOJI NA PUTU DO LIGE PRVAKA Modrima prijete bivši napadač PSG-a i čovjek koji će čitavi život pamtiti Joea Šimunića

YOUNG BOYS Klub iz Berna, švicarski prvak, Dinamovi je suparnik u doigravanju za Ligu prvaka
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 16. kolovoz 2018. 14:30

Švicarci su uigrani i vrlo jaki, Dinamo će imati težak posao. Lani su ostavili Basel čak 15 bodova iza sebe, bolji su u napadačkom dijelu, zabili su u prošlom prvenstvu na 36 utakmica čak 84 gola - kaže Ivan Težak, odličan poznavatelj švicarskog nogometa bold: zašto je to bitno?

Nakon osmogodišnje dominacije Basela lani su naslov švicarskog prvaka osvojili Young Boysi, Dinamov suparnici u doigravanju za Ligu prvaka. Pune je 32 godine ovaj klub iz Berna čekao naslov prvaka, taj je post trajao od 1986. godine i prekinuo ga je austrijski trener Adolf Hütter Adi (48), koji je proljetos projurio švicarskim prvenstvom osvojivši naslov u velikom stilu, odnosno ostavivši iza sebe Basel na čak 15 bodova zaostatka. Hütter je, inače, bivši austrijski reprezentativac, najveći dio karijere igrao je veznog igrača u Austriji Salzburg, trenirao ga je i Otto Barić...

Na kraju sezone, nakon tri provedene godine u Bernu i osvojenog naslova, Hütter je napustio Švicarsku i ovoga je ljeta zamijenio našeg Niku Kovača na klupi Eintrachta iz Frankfurta. A u Young Boysima ga je naslijedio mladi švicarski trener Gerardo Seoane (39), koji je lani napravio “boom” s Luzernom, koji je doveo do treće pozicije.

Radni i vrlo opasni

Sjajan poznavatelj švicarskog nogometa Ivan Težak niz je godina radio u Omladinskoj školi Basela. Težak je uvijek na usluzi hrvatskim sportašima koji se zateknu u Švicarskoj, s obitelji Kostelić je primjerice u prijateljskim odnosima, a već su ga iz Maksimira kontaktirali u vezi s Young Boysima.

- Odmah treba istaknuti: Švicarci su jaki, uigrani i vrlo jaki, Dinamo će imati težak posao. Temelje ove momčadi postavio je Hütter i lani je pobrao vrhnje u svojoj trećoj sezoni rada u Bernu. Iskoristili su Baselove posrtaje i zasluženo osvojili naslov. Bili su dominantni u takozvanim malim utakmicama, tu su uredno skupljali bodove i nisu dopuštali iznenađenja. Najefikasnija su momčad prošlog prvenstva, zabili su čak 84 gola na 36 utakmica, 12 više od Basela, što jasno govori da im je napad jači dio momčadi. Nije to momčad za koju će se reći da je nepobjediva, ali je radna i vrlo opasna u toj tranziciji igre, u brzom prijenosu lopte iz obrane u napad. Nemaju klasičnog organizatora igre, često preskaču igru dugim loptama igru i tu su vrlo opasni - govori Težak.

BERN, SWITZERLAND - JULY 14: Group photo of SCB Young Boys prior the Uhrencup 2018 on July 14, 2018 at the Neufeld stadium in Bern, Switzerland. (Photo by Robert Hradil/Getty Images)
Robert Hradil/Getty Images / Getty Images

Godišnji je proračun Young Boysa oko 60 milijuna eura, a vlasnik je kluba konzorcij Sport und Event Holding AG, sa sjedištem u Luzernu. Imaju nekoliko velikih sponzora i s financijama nemaju baš nikakvih problema.

- Nedavno im je Red Bull Salzburg ponudio devet i pol milijuna eura za desnog braniča Kevina Mbabua (23, Kongoanac sa švicarskim državljanstvom, op. a.), no klub je bez previše razmišljanja odbio tu ponudu - ponudio je Težak dobar primjer koji ocrtava blagostanje u klubu iz Berna.

Opasni Hoarau

Najbolji igrač? Dvojica se uvijek spominju kao perjanice ovoga kluba: bivši reprezentativac Srbije Miralem Sulejmani te bivši napadač PSG-a, Francuz Guillaume Hoarau (34). Sulejmaniju smo posvetili poseban prostor na susjednim stupcima, dodajmo samo da je u tri sezone (došao je iz Benfice u ljeto 2015. godine), na 121 utakmici zabio 32 gola, uz 31 asistenciju...

- Hoarau je stalna opasnost! Došao je iz Pariza prije četiri godine i u tom je razdoblju za švicarski klub u 130 odigranih utakmica zabio čak 88 golova i imao 30 dodavanja. Visok je čak 192 cm i u zraku je kralj, imat će Dinamo mnogo problema s njim u prekidima - rekao je Težak.

Dodajmo da momčad igra u sustavu 4-4-2, s klasična dva zadnja vezna igrača i ofenzivnim krilima. Evo i uobičajene postave Young Boysa: Von Ballmoos - Mbabu, Von Bergen, Wüthrich, Benito - Fassnacht, Sanogo, Sow, Sulejmani - Hoarau, Ngamaleu.

Slabe točke? Mladi vratar Van Ballmoos (23) nije svjetska klasa, nesigurnost prati neiskustvo. Srednji braniči nisu baš brzi, propustan je i lijevi bok (Benito), ranjivi su kad ih se pritisne...

Sulejmanija pamtimo iz Ajaxa, a on pamti - Joea Šimunića...

Goranin Miralem Sulejmani (29) s Ajaxom je već dva puta igrao protiv Dinama: 2009. u Europskoj ligi te dvije godine poslije u Ligi prvaka, kad je i zabio jedan pogodak Modrima u visokoj pobjedi Ajaxa (4:0) u Amsterdamu.

U skupini Europske lige Plavi su u Amsterdamu bili poraženi s 1:2, Sulejmani nije zabio, ali je igrao cijelu utakmicu. A u zagrebačkom je dvoboju u 77. minuti zamijenio Emanuelsona, Ajax je pobijedio s 2:0, također bez pogotka Sulejmanija. U Ligi prvaka 2011. godine Ajax je u Maksimiru također slavio s 2:0, Sulejmani je igrao cijelu utakmicu i nije zabio gol, ali je zato plavu mrežu zatresao u Amsterdamu, bio je strijelac jednoga pogotka u Dinamovu potopu od 4:0...

Podsjetimo, Miralem Sulejmani je igrač na kojem je Joe Šimunić zaradio crveni karton na utakmici Srbija - Hrvatska 6. rujna 2013. godine u Beogradu (1:1). Krenula je Srbija u 80. minuti u opasni protunapad, činilo se da će Sulejmani pobjeći, no Šimunić je primijenio temeljno pravilo srednjeg braniča “tko leži, ne bježi”, srušio Sulejmanija i potom uz salve zvižduka i uvreda napustio travnjak stadiona Crvene zvezde zbog isključenja. Ali spasio je gotovo siguran pogodak...

Linker
19. travanj 2024 23:33