Dan Petrescu
 IAN MACNICOL
STANJE JE ALARMANTNO

Vapaj slavnog trenera uoči dolaska Modrih: Dinamov protivnik je u velikim problemima i traži nove igrače

Stanje u redovima rumunjskog prvaka četiri dana prije dvoboja u Ligi prvaka nje daleko od idealnog
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 22. kolovoz 2020. 23:09

Trebam nove igrače, ovaj kadar mi nije dovoljan, zavapio je Dan Petrescu, trener Cluja, nakon pobjede u gostima nad malteškom Florianom (2:0) u 2. kvalifikacijskom kolu Lige prvaka. Pobjedom je izborio drugo pretkolo i utakmicu s Dinamom, no čini se da legendarni Rumunj nije baš oduševljen onime što ima u svlačionici. Naravno, razlog njegovom vapaju okolnosti su koje su osiromašile momčad rumunjskog prvaka.

Korona je ‘uzela’ danak, pa je nekoliko igrača, poput važne uzdanice Alexandrua Pauna izvan stroja ili su, poput Damjana Đokovića, bili nekoliko tjedana u samostalnom treningu, ozlijedio se napadač Omrani, otišao je pouzdani vratar Arlauskis...

Neobičan put

Uz Đokovića, istaknimo, u Cluju igra Mateo Sušić, bivši igrač Istre 1961, koji ima i pet nastupa za BiH reprezentaciju, a od neki dan u Cluju je još jedan Hrvat.


Riječ je o napadaču, Gabrijelu Debeljuhu, malo poznatom široj hrvatskoj javnosti. Nije ni čudno, Debeljuh je imao neobičan put, iz Rovinja je prije sedam godina otišao u mladu momčad Torina i s njom osvojio talijansku Primaveru. Krenulo mu je dobro, počeo je i zabijati, ali onda je stigla teška ozljeda koljena i karijera je otišla u nekom drugom pravcu. Mantova, Piacenza, Este, talijanski niželigaši nudili su mu oživljavanje karijere, a prije godinu dana vratio se na profesionalnu scenu potpisavši za rumunjski Hermannstadt. Snašao se odlično, zabio u sezoni ukupno 13 golova u svim natjecanjima i prošlog je tjedna potpisao za Cluj. Spominje se odšteta od 250 tisuća eura.


- Tek trebam vidjeti u kakvom je stanju Debeljuh, je li fizički spreman - rekao je neki dan Petrescu na pitanje hoće li 24-godišnjeg napadača koristiti protiv Dinama.


A zasad je taj dečko jedino Clujevo pojačanje ovoga ljeta. Ako ne računamo Kevina Bolija, francuskog stopera. Da, ima i Cluj Francuza Kevina u obrani, kao i Dinamo. Boli je bio na posudbi iz Guizhou Hengfenga, kineskog drugoligaša. Na kraju sezone istekla mu je posudba, pričalo se da će otići, spominjala se i Steaua (FCSB), navodno mu je Cluj dugovao neki novac, ali na kraju je ostao, rumunjski prvak otkupio ga je za 300 tisuća eura. Inače, Boli je igrač iz nogometne obitelji. Otac Roger Boli bio je vrlo solidan igrač u Francuskoj i Engleskoj, najveći je trag ostavio u Lensu, braća Yohann i Charles također su nogometaši, taj mlađi Charles upravo ulazi u prvu momčad Lensa.

Bolijev nećak

I bratić Yannick također je nogometaš, bio je svojevremeno i u PSG-u, ali ipak najpoznatiji iz te loze svakako je Basile Boli. Legendarni francuski reprezentativac, ikona Marseillea, igrač koji je Olympiqueu golom u finalu protiv Milana 1993. donio naslov prvaka Europe, Kevinov je stric. Samo gledajući gene, jasno je da se radi o važnom igraču za Petrescuovu momčad. Protiv Floriane je bio na klupi, ali protiv Dinama bi mogao biti u prvih 11.


Već ranije, pred kraj netom završene sezone, stigao je iz FCSB-a i vratar Cristian Balgradean, iskusni 32-godišnjak. S obzirom da je bivši Dinamov golman Grzegorz Sandomierski još uvijek u outu zbog COVID-a, Balgradean je trenutno nedodirljiva Clujeva ‘jedinica’. Na Malti je debitirao u momčadi Cluja.

Linker
20. travanj 2024 04:03