CHRISTOPHE SIMON Afp
BITKA NA Stade Vélodromeu

Večeras spektakl u Marseilleu: Tudor ima veliku priliku! No, i jedni i drugi imaju noćne more od Lige prvaka

Pomalo bizarno zvuči, ali ako Tottenham ispadne, Conte će lakše ostati na klupi
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 01. studeni 2022. 08:12

Igor Tudor je još prošli tjedan kazao: Ovo je meč godine za OM! Meč godine na redu je večer, Marseille dočekuje Tottenham na Stade Vélodromeu. Pobjeda mu donosi plasman u nokaut fazu Lige prvaka, što Marseille nije doživio još od 2012., kada je Didier Deschamps bio na čelu.

Ako pak izgube, europska sezona za njih je gotova, a remi bi im dao šansu da avanturu nastave preko Europske lige, pod uvjetom da Frankfurt u drugoj utakmici skupine svlada portugalski Sporting. I to kao gost.

Svi su napravili svoje kalkulacije i svi znaju što im je činiti. Osim matematike, glavni problem za Marseillaise je što u "utakmicu godine" ulazi s prilično niskim stupnjem samopouzdanja, potkopanim nedavnim rezultatima, samo jednom pobjedom u zadnjih šest utakmica, uz četiri poraza i remijem. S tim da je remi protiv Strasbourga u subotu (2:2) bio ravan porazu, jer je OM vodio 2:0 do pred kraj utakmice.

image

Igor Tudor

HASAN BRATIC/SIPA PRESS/PROFIMEDIA

"Ako napravimo nešto dobro, svi će navijači biti sretni. Kad smo izgubili prve dvije utakmice Lige prvaka, nitko nije mislio da možemo doći do toga. Moramo napraviti 100% onoga što Igor Tudor traži od nas, a onda ćemo morati igrati savršenu utakmicu, bez grešaka, inače će biti teško", kazao je vratar Pau Lopez, koji je godinu dana bio pričuvni vratar Tottenhama.

OM je dakle pomalo uzdrman serijom loših rezultata, premda igra dosta dobri i stvara šanse u svakoj utakmici. S druge strane, ima i Tottenham svojih problema. Antonio Conte propušta odlučujuću utakmicu u Marseilleu jer je dobio crveni karton. A znamo koliko je njegova trenerska energija s klupe važna za svaku momčad koju vodi.

Međutim, Antonio Conte još uvijek traži dokaze da njegov Tottenham sazrijeva u momčad koja je sposobna nositi se s najvećima, a je li doista tako u mnogome će večeras doznati u Marseilleu.

Mogu li Spursi zaboraviti prošlotjednu dramu? Kad su već mislili da su se kvalificirali u osminu finala Lige prvaka, VAR je poništio gol Harryja Kanea u sudačkoj nadoknadi protiv Sporting Lisabona.

Sada to moraju ponoviti. Ovoga puta na Stade Velodromeu, gdje je trener Marseillea Igor Tudor obećao strast i intenzitet kakvu Spursi još nisu doživjeli. I još bez Contea na klupi.

"Bolje za nas", rekao je iskreno Tudor, Conteov suigrač dok je bio u Juventusu, koji dobro zna koliko će šefu Spursa biti teško ostati na tribinama.

Istu je zabranu Conte imao tijekom vođenja milanskog Intera. Conte je tada bio viđen kako skače i hvata žice te viče u mikrofon slušalica koje je njegov brat Gianluca koristio za komunikaciju sa svojim kolegama na klupi.

"Sigurno mi se ne sviđa takvo iskustvo i nadam se da će biti posljednje", rekao je Conte, ali nije bio raspoložen odgovarati na pitanja o Marseilleu.

Braća Conte ponovno će biti zajedno na Stade Velodromeu. Posljednji trenerov kontakt sa svojim igračima je u autobusu momčadi. Potom ne smije razgovarati izravno s njima do najmanje 15 minuta nakon posljednjeg zvižduka.

"Puno toga se mijenja", rekao je Stellini, Contijev pomoćnik koji će voditi utakmicu. "To je potpuno drugačiji svijet. Prisutnost trenera poput Contea je neophodna, pogotovo u ovakvoj utakmici koja je napeta do posljednjeg zvižduka."

image

Antonio Conte

DANIEL LEAL Afp

Tottenham je bez Cristiana Romera, Dejana Kuluševskog i Richarlisona, koji su svi ozlijeđeni. Dobra je vijest da im je i bod da prođu. Pobjeda bi ih dovela na prvo mjesto u skupini D i nešto lakši ždrijeb u ponedjeljak. Međutim, poraz će ih gurnuti u manje isplativu i logistički tešku Europsku ligu.

Na gostovanjima u LP Tottenham ne izgleda dobro. Ove sezone izgubili su u Lisabonu i remizirali u Frankfurtu bez postignutog gola. Prošle sezone, izgubili su tri i remizirali jednu od četiri gostujuće utakmice. I to u Konferencijskoj ligi.

Sezonu ranije ispali su iz Europske lige porazom od našeg Dinama 3:0 u noći koja je označila početak kraja mandata Josea Mourinha. Od Wolfsbergera u Austriji u veljači 2021., Spursi nisu pobijedili u sedam natjecateljskih utakmica u inozemstvu.

Conteu je kao treneru ovo šesta sezona Lige prvaka. Tri puta eliminiran u grupnoj fazi. Jednom u šesnaestini finala u Chelseaju. Jednom u Juventusu, prije deset godina, njegova je momčad stigla do osmine finala.

"Čak i ako povijesno nije dobro prolazio u ovom natjecanju, on ostaje jedan od najboljih na svijetu", rekao je Stellini.

Conteov loš rezultat jedan je od razloga zašto neki promatrači u Italiji ne očekuju da će ga predsjednik Juvea Andrea Agnelli pokušati namamiti u Torino da drugi put preuzme Juventus.

Pomalo bizarno zvuči, ali ako Tottenham ispadne, Conte će lakše ostati na klupi. No, poraz ni u ludilu nije opcija za Spurse.

Nije ni za OM i Tudora. Zato nas večeras čeka pravi spektakl.

Linker
19. travanj 2024 18:50