Diego Simeone, trener Atletica

 PIERRE-PHILIPPE MARCOU Afp
PIŠE MARCA

Velikanu iz Madrida nakon debakla prijeti potpuni slom, moguća i prodaja kluba!

Postoji šansa da španjolska momčad potpuno ispadne iz europskih natjecanja
Piše: Ivan AlaupovićObjavljeno: 28. listopad 2022. 06:13

Nakon što je remijem (2:2) protiv Bayer Leverkusena u 5. kolu skupine B Lige prvaka, Atletico Madrid i matematički ispao iz natjecanja, preostaje još i posljednje kolo idućeg tjedna u kojemu momčad Diega Simeonea gostuje kod Porta. Ukoliko Bayer pobjedi ili remizira s Club Bruggeom, a Atletico izgubi, postoji šansa da španjolska momčad potpuno ispadne iz europskih natjecanja na proljeće. Takav rasplet ove drame doveo bi do dodatnih financijskih lomova, a kako Marca prenosi, stanje u klubu je i uoči ove sezone bilo daleko od bajke.

Naime, govori španjolski list, predsjednik kluba Enrique Cerezo na ljeto je spominjao kako je klub 40 milijuna eura u dugu, dok je prema drugim glasovima iz kluba, rupa u proračunu iznosila i preko 60 milijuna. Prognoze su bile takve da će se financije podmiriti nagradama iz Lige prvaka, dok bi eventualni transferi nakon Svjetskog prvenstva u Kataru bili samo dodatan prihod. Obzirom na aktualnu situaciju, oni sada postaju nužni. Ovdje se otvara još jedan problem, forma igrača daleko je od bajne, neki od njih nisu niti starteri u svojim reprezentacijama, na kome Atletico doista može zaraditi? U uredima na Metropolitanu, s iščekivanjem čekaju što se u Kataru može dogoditi, svjesni da revalorizacija nekih nogometaša može dovesti do transfera koji uravnotežuje proračun .

Belgijski internacionalac Yannick Carrasco spominjao se kao netko tko je još ljetos za sumu od 60 milijuna eura trebao napustiti klub, ali prave ponude nije bilo na vidiku. Prema Transfermarktu, tržišna mu je vrijednost sada pala za 20 milijuna, ali Španjolci očekuju da će sigurno mjesto prvotimca u reprezentaciji ovom 29-godišnjaku povećati iznos transfera u kojemu bi mogao otići iz Madrida. Još jedan od igrača kojega će se pomno pratiti je veznjak Argentine Rodrigo De Paul (28). Otkako je došao iz Udinesea prošle sezone, ne pruža partije kakve su se od njega očekivale. Daleko je od verzije igrača koji je bio bitna karika u svojoj reprezentaciji u pohodu na Copa Americu 2021., a kako je Argentina jedan od favorita za osvajanje zlatnog odličja na nadolazećem prvenstvu, te ako njegova uloga u toj reprezentaciji bude onakva kakvom se očekuje, ponude za transfer mogle bi se gomilati u uredima Metropolitana.

Tu je i 22-godišnji João Félix. U ovom slučaju transfer bi bio više osobna nego klupska želja. Portugalac je već prije eliminacije iz Lige prvaka pokazao nezadovoljstvo što je izgubio mjesto u Simeoneovih početnih jedanaest, dogovorivši se sa svojim agentom Jorgeom Mendesom da traže izlaz na zimu. Ipak, riječ je o posebnom slučaju, jer se radi o Atléticovoj najvećoj investiciji u povijesti, transferu koji je koštao ukupno 127 milijuna eura, jedan od najskupljih u Europi i njegov oproštaj ne može doći pod svaku cijenu. Osim toga, trebat će vidjeti kakvu će ulogu imati u Portugalu, gdje također nije starter.

U Atleticu će i dalje čekati rasplet oba događaja, eventualno ispadanje u Europsku ligu što sa sobom nosi određene iznose iz UEFA-ina marketinškog bazena te potencijalna prodaja igrača nakon Svjetskog prvenstva gdje se osim spomenutih mogu pojaviti i neki drugi koji će svojim izvedbama postati iznenađenja čiji će odlazak s Metropolitana rado podržati kako bi izbalansirali ekonomski gubitak. U protivnome, u španjolskim medijima ne otpisuju mogućnost da bi predsjednik Cerezo mogao biti primoran prodati klub...

Linker
24. travanj 2024 16:42