PRIČA IZ PRVE RUKE

VELIKI CELTIC PROŽIVIO NAJVEĆU SRAMOTU U POVIJESTI A lijepo sam rekao prijatelju da baci listić

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 14. srpanj 2016. 22:49

Slavio se na jugu Pirenejskog poluotoka u utorak navečer povijesni uspjeh. Poluprofesionalni Lincoln Red Imps, momčad koja je 14. puta za redom osvojila naslov prvaka u ovom britanskom teritoriju, srušila je bivšeg prvaka Europe. Celtic je srušio policajac, 34-godišnji Lee Casciaro.

Škoti su ga već upoznali jer je Casciaro 29. ožujka 2015. upravo Škotskoj zabio prvi gol Gibraltara u povijesti u službenim natjecateljskim utakmicama. Dobro, tada je Škotska na Hampdenu slavila 6:1.


Plaće su 6-7.000 eura

- Ništa, radit ću preko vikenda i onda će netko od kolega uskočiti da se pripremim za uzvrat - kazao je junak Casciaro nakon dvoboja.

Počelo se nakon senzacije govoriti o trijumfu potpunih amatera, taksista, vatrogasaca... No, pravo stanje stvari ispričao nam je 22-godišnji Ante Sokol, danas član Zmaja iz Makarske, koji je nekad igrao podno čuvene gibraltarske stijene.

- Pustite te priče o amaterizmu, u tri-četiri najbolja gibraltarska kluba radi se i živi profesionalno. Nisu oni tako neozbiljni kako svi u Hrvatskoj misle, ljudi uredno žive od nogometa. I to dobro. Plaće su dobre, kao i bonusi. Plaće u Lincolnu? Teško mi je reći, oni su dosta zatvoreni po tom pitanju. Ne znam, možda 6-7 tisuća eura mjesečno plus te premije - govori Sokol.

Bio je uvjeren da bi se u utorak navečer moglo dogoditi iznenađenje...

- Sjedio sam s prijateljima na piću ujutro prije utakmice i rekao im da ako i izgube, neće izgubiti puno. Prijatelj je baš bio uplatio neki listić na kladionici i kad sam vidio što je igrao, rekao sam mu da ga slobodno baci jer Celtic neće dobiti s tom razlikom. Iznenađenje je, no, za mene to nije golema senzacija - kaže Sokol i objašnjava:

- Nogomet u Gibraltaru napreduje, dovode sve više Španjolaca, a Lincoln je momčad koja je već dugo na okupu sa sedmoricom igrača koji igraju i u reprezentaciji. Kad igraš stalno skupa, zajedno i napreduješ pa stigne i još koje pojačanje. Zeznuti su. Trener Lincolna je Julio Cesar Ribas, bivši urugvajski reprezentativac. Koji definitivno nije bezveznjak. Radi se o čovjeku koji je u dva navrata trenirao Penarol, jedan od najvećih južnoameričkih klubova, a bio je i trener Venezije.

- Red Impsi bi preživjeli Prvu HNL, siguran sam u to. Eto, i moj bivši klub Europa prošao je 1. pretkolo u Europskoj ligi, izbacili su armenski Pjunik i sad igraju sa švedskim AIK-om. Svi govore da se u Azerbajdžanu, Armeniji igra solidno, no, Gibraltar ne zaostaje previše, nisu oni trube.

Bogati kao Monte Carlo


Kako izgleda prvenstvo Gibraltara i kakav je život tamo?

- Cijela liga igra se na jednom stadionu, na Victoriji, na kojem je Lincoln ugostio Celtic. Stadion je s umjetnom travom jer ne bi izdržao toliko utakmica, a klubovi treniraju na svojim ili iznajmljenim stadionima, uglavnom u Španjolskoj. Cijeli Gibraltar manji je od moje Makarske, ali ima puno više stanovnika, sve je nabijeno. Sve je prebogato, puno hotela, čak je i aerodrom u državi. U Gibraltaru je velik novac, a Španjolska je, s puno nižim standardom, vrlo blizu. Gibraltar je kao mali Monte Carlo, ali kao i tamo, ljude nogomet previše ne zanima. Bude navijača na jačim utakmicama, inače baš i ne - zaključuje Sokol.

Linker
07. svibanj 2024 02:14