Action Images via Reuters
SAMO JOŠ ŠPANJOLCI IMALI TOLIKO

VELIKI POVRATAK ENGLEZA: NA OTOKU IMAJU PET OD PET U NOKAUT FAZI Jurčević: 'Engleski klub mogao bi do kraja, moj je favorit Manchester City'

Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 09. prosinac 2017. 09:23

Englezi su opet ‘u sedlu’! Mnogi nogometaši i stručnjaci govore da je Premier liga najjača na svijetu, a sad je i travnjak ponudio najčvršći argument za tu tezu - svih pet engleskih klubova izborilo je nastup u osmini finala Lige prvaka! Oba kluba iz Manchestera te Liverpool, Chelsea i Tottenham plasirali su se među 16 najboljih, dosad to nikome nije uspjelo otkad se natjecanje igra po ovoj formuli.

Englezi su doista projurili prvim dijelom natjecanja - čak su četiri kluba osvojili prvo mjesto u skupini, samo je Chelsea do osmine finala stigao kao drugoplasirani. Najugodnije je iznenađenje svakako Tottenham, koji je do čelnog mjesta došao u ‘skupini smrti’ u konkurenciji Real Madrida i Borussije Dortmund, a Liverpool je drugi najefikasniji klub po skupinama sa 23 postignuta gola u šest utakmica (prvi je PSG sa 25 golova).

S ukupno 70 posto osvojenih bodova, engleski klubovi imaju najbolji učinak u ovih šest odigranih kola, a slijede španjolske (45,8 posto), talijanske (44,4), francuske (41,6) i njemačke momčadi (38,3 posto). Pa gdje je tajna ovog uspjeha engleskih klubova? Odgovor je ponudio Nikola Jurčević, koji je donedavno bio na klupi West Hama sa Slavenom Bilićem...

- Ovakav rezultat nije za mene veliko iznenađenje, iako je fascinantno da gotovo trećina klubova sudionika osmine finala dolazi s Otoka! Riječ je, naime, o silno bogatim klubovima, u čijim svlačionicama ‘stanuju’ najbolji engleski nogometaši te izvanredni stranci. I to je ta formula, taj spoj golemog kapitala i igračke kvalitete te dobrog stručnog rada, rezultirali su ovakvim uspjehom - smatra Jurčević.

Jeste li očekivali da će baš svih pet klubova proći skupinu?

- Liverpool, Chelsea i dva kluba iz Manchestera očekivano su prošli dalje, a najugodnije me iznenadio Tottenham, mislio sam da će s Borussijom voditi izjednačenu bitku za drugom pozicijom, no Nijemci su podbacili, pa su Spursi na kraju zasluženo bili prvi. Sve su to mega-momčadi, sigurno pripadaju elitnom klubu od deset najboljih europskih momčadi, uz njih bih tu stavio još Real, Barcelonu, Juventus, Bayern i PSG.

Ubitačan ritam problem

Može li netko od engleskih klubova otići do kraja?

- Zašto ne? Moj je favorit Manchester City, koji mi se dosad najviše svidio. Većim dijelom jeseni City je igrao spektakularan nogomet, osjetno se ljetos pojačao, a Pep Guardiola sve je to fino taktički posložio. U svemu je iznimno važan čimbenik što je City strahovito željan i ‘gladan’ velikog europskog uspjeha! Uz City, najviše šanse za osvajanje trofeja imaju Real, Barcelona, Bayern i PSG, iako mi se čini da su Real, Barca i Bayern u laganom padu, pa me ne bi iznenadilo da u finalu zaigraju City i PSG.

A može li engleskim klubovima biti minus i dodatni uteg spoznaja da je to najizjednačenija liga te da samo na Otoku nema zimske stanke?

- To je pravo pitanje o kojem se cijelu jesen polemizira u Engleskoj! Vidjet ćemo, na kraju sezone dobit ćemo odgovor. Dok drugi odmaraju za Božić i Novu godinu, Englezi imaju ubitačni ritam utakmica, pa se onda u pravilu događalo da su engleski klubovi zbog umora padali u formi negdje u travnju, u odlučnim trenucima, i nisu došli do željenih europskih visina. To je neprijeporno veliki problem, jer engleska sezona počinje u srpnju pripremama i neprestano traje do sredine ili kraja svibnja! Ne znam je li to najbolja europska liga, ali je svakako fizički najzahtjevnija, a dodamo li tu i dva engleska kupa, jasno je o kakvim se naporima radi - zorno je Jurčević ukazao na teškoće.

S takvim se razmišljanjem slaže i menadžer Chelseaja Antonio Conte:

- Kad dođemo do nokaut faze u Ligi prvaka, engleski klubovi već imaju mnogo utakmica u nogama. Umor postaje stalni pratitelj treninga i utakmica, pa je zbog toga vrlo teško govoriti o osvajanju Lige prvaka.

Stranci na klupama

Liverpoolov menadžer Jürgen Klopp blistao je od zadovoljstva nakon sedmice Spartaku, a na novinarski upit koga bi želio u osmini finala, ovako je odgovorio:

- Ne znam, taj je ‘lonac’ prepun doista jakih momčadi. Ali, siguran sam u jedno; nitko, baš nitko tko nas izvuče, neće biti sretan i zadovoljan ždrijebom!

Jurčević je označio City kao svog favorita, a o toj temi Cityjev menadžer Pep Guardiola kaže:

- Ne znam što bih vam rekao. Nikad ne znaš što se može dogoditi. Danas možemo izgledati i igrati izvrsno, a onda u veljači možemo potonuti i naletjeti na minu. Za mene su favoriti Real, Barcelona i Bayern, ali pokušat ćemo otići do kraja.

A menadžer Manchester Uniteda Jose Mourinho po svom dobrom običaju okreće ‘pilu naopako’:

- Mi sigurno nismo kandidati za osvajanje Lige prvaka! Ovdje je kudikamo više klubova s više iskustva potrebnog da bi se došlo do vrha. No, vidjet ćemo kojih će osam klubova ostati u igri krajem veljače! A do tada se okrećemo ligi...

Napokon, menadžer Tottenhama Mauricio Pochettino otkriva ozračje u svlačionici Spursa:

- Presretni smo, već je ovo za nas fantastičan rezultat! Ali, nećemo stati, pokušat ćemo u istom stilu nastaviti do kraja, pa dokle ide! Dug je put do finala, a jedino sam siguran da će moji dečki biti sigurno najviše motivirani u dolazećim utakmicama, nitko ne želi uspjeh poput nas...

Zanimljivo, na klupama svih pet engleskih klubova sjede - stranci! Talijan, Nijemac, Španjolac, Portugalac i Argentinac. I to nešto govori o engleskoj struci...

Engleski klubovi u osmini finala u zadnjih 10 godina

2007/2008.

MANCHESTER UNITED

ARSENAL

LIVERPOOL

CHELSEA

2008/2009.

LIVERPOOL

CHELSEA

MANCHESTER UNITED

ARSENAL

2009/2010.

MANCHESTER UNITED

CHELSEA

ARSENAL

2010/2011.

TOTTENHAM

ARSENAL

CHELSEA

MANCHESTER UNITED

2011/2012.

ARSENAL

CHELSEA

2012/2013.

MANCHESTER UNITED

ARSENAL

2013/2014.

MANCHESTER UNITED

ARSENAL

MANCHESTER CITY

CHELSEA

2014/2015.

ARSENAL

CHELSEA

MANCHESTER CITY

2015/2016.

CHELSEA

MANCHESTER CITY

ARSENAL

2016/2017.

MANCHESTER CITY

ARSENAL

LEICESTER

2017/2018.

MANCHESTER UNITED

CHELSEA

LIVERPOOL

MANCHESTER CITY

TOTTENHAM

Linker
02. svibanj 2024 03:02