JOE KLAMAR Afp
BLUES U GRADU MOZARTA

VIDEO: Chelsea srušio Salzburg i osigurao prvo mjesto u skupini! Pogledajte golčinu Matea Kovačića

Utakmicu 5. kola Lige prvaka između Salzburga i Chelseaja pratite uz portal Sportskih novosti.
Piše: Hina/SNObjavljeno: 25. listopad 2022. 20:56

SALZBURG - CHELSEA 1:2 (Adamu 49‘/Kovačić 23‘, Kavertz 64‘)

SALZBURG: Köhn - Dedić, Bernardo, Pavlović, Wöber (od 78‘ Ulmer) - Seiwald, Gourna-Douath, Kjaergaard, Sučić (od 61‘ Šeško) - Adamu (od 82‘ Kameri), Okafor (od 78‘ Šimić)

CHELSEA: Kepa - Chalobah, T. Silva, Cucurella - Pulisic (od 75‘ Azpilicueta), Jorginho, Kovačić (od 68‘ Loftus-Cheek), Havertz - Gallacher (od 88‘ Ziyech) - Mount, Aubameyang (od 75‘ Broja), Sterling (od 88‘ Mount)


Nogometaši Chelseaja pobijedili su u 5. kolu skupine E Lige prvaka RB Salzburg u gostima 2:1 čime su osigurali prolaz u osminu finala iz skupine gdje igra i hrvatski prvak Dinamo.

Kolo prije kraja Chelsea ima 10 bodova te ga u ovoj skupini više nitko ne može prestići. Strijelci su za klub iz Londona, koji je osvojio Ligu prvaka prije dvije sezone, bili hrvatski nogometaš Mateo Kovačić i Kai Havertz, dok je jedini gol za Austrijance dao Junior Griddy Adamu.

Chelsea je nešto bolje otvorio utakmicu premda je RB Salzburg relativno brzo uspostavio ravnotežu. No, gosti su poveli u 23. minuti, a pogodak je postigao hrvatski reprezentativac Mateo Kovačić, svoj premijerni ove sezone. Inače, bio je to peti Kovačićev gol u karijeri u utakmicama Lige prvaka.

Trajao je napad Chelseaja, a lopta se odbila do vrha šesnaesterca i Kovačića koji je iz prve, lijevom nogom, milimetarski točno naciljao gornji kut domaćih vrata. Taj je pogodak dao krila gostima koji su do kraja prvog dijela dominirali, napadali i trebali povećati vodstvo.

Najbolju šansu imao je Aubameyang u 31. minuti kada je sam izašao pred Koehna, ali nije povećao prednost. Potom je Havertz zaprijetio glavom, zatim još jednom Aubameyang, ali RB Salzburg je uspio izdržati te je na odmor otišao s jednim golom minusa.

image

Salzburg‘s Austrian forward Chikwubuike Adamu (R) celebrates after scoring the 1-1 goal during the UEFA Champions League Group E football match between RB Salzburg and Chelsea FC in Salzburg, Austria on October 25, 2022. (Photo by KRUGFOTO/APA/AFP)/Austria OUT

KRUGFOTO Afp

Odmah na početku drugog poluvremena austrijski prvak je izjednačio. Lijepu je asistenciju poslao Woeber, a Adamu se dobro snašao i pogodio u 48. minuti za 1:1. Međutim, vratio je Chelsea vrlo brzo vodstvo. Slično kao Kovačić tako je Kai Havertz reagirao u 64. minuti. Na 17-18 metara je primio loptu i sjajno je plasirao pod gredu za novu radost gostujućih igrača.

Taj je gol bio znak da se opet RB Salzburg dodatno probudi. U 67. minuti je Šeško pucao, ali je Kepa branio, dok su se i nakon toga nizale opasne situacije pred gostujućim vratima. Zaprijetio je do kraja još Dedić, no Chelsea je izdržao te na kraju ipak zasluženo pobijedio za prolaz dalje.

Austrijskom prvaku je ovo bio prvi poraz u skupini te prekid niza nepobjedivosti na domaćem terenu nakon čak 40 utakmica.

Za Chelsea je Mateo Kovačić igrao do 68. minute, dok je kod domaćina sedam minuta ranije iz igre izašao Luka Sučić. Roko Šimić je za RB Salzburg ušao u 78. minuti.

U posljednjem 6. kolu, koje se igra 2. studenoga, Chelsea na domaćem terenu igra protiv Dinama, dok će RB Salzburg gostovati kod Milana. Chelsea je ovom pobjedom osigurao prolazak skupine što bi moglo biti dobro za Dinamo jer bi momčad iz Londona u posljednjoj utakmici mogla odmarati najvažnije igrače. Chelsea ima 10 bodova, Salzburg 6, a Milan i Dinamo po 4 s time da, naravno, talijanska i zagrebačka momčad još trebaju odigrati svoju utakmicu 5. kola Lige prvaka.

U skupini G su prvu pobjedu u međusobnom dvoboju tražili Sevilla i FC Kopenhagen, a slavila je španjolska momčad 3:0. Time je Sevilla zadržala malu šansu da se još uvijek domogne drugog mjesta. Sevilla ima dva boda manje od dortmundske Borussije, ali i utakmicu više.

Hrvatski nogometaš Ivan Rakitić kapetanski je vodio Sevillu u ovom susretu te je odigrao cijelu utakmicu. Sve golove Sevilla je dala u nastavku ogleda, gol za 1:0 je potpisao En Nesyri u 61. minuti, a onda su Andalužani dotukli suparnika u samoj završnici golovima Isca u 88. i Montiela u 92. minuti.

Nakon pet odigranih utakmica FC Kopenhagen je u ovoj skupini i dalje bez pogotka, a Sevilla je, ako ništa drugo, osigurala najmanje treće mjesto i nastavak natjecanja u Europskoj ligi.

image
KRUGFOTO Afp


PRIJENOS UŽIVO:

Gotova je utakmica. Chelsea je pobijedio s 2:1. Chelsea je ovom pobjedom osigurao prolazak skupine što bi moglo biti dobro za Dinamo jer bi momčad iz Londona u posljednjoj utakmici mogla odmarati najvažnije igrače. Chelsea ima 10 bodova, Salzburg 6, a Milan i Dinamo po 4 s time da, naravno, talijanska i zagrebačka momčad još trebaju odigrati svoju utakmicu 5. kola Lige prvaka.

90‘ Pritisak je austrijske momčadi, ali Kepa čuva svoj gol

87‘ Odlična prilika za Sazburg. Šeško je uposlio Dedića, ali Kepa brani

80‘ Pomalo se smirila situacija u posljednjih 10-ak minuta. Nije bilo pravih prilika niti s jedne strane

68‘ Izašao je i drugi Vatreni - Kovačić, a umjesto njega je ušao Loftus-Cheek

68‘ Kakva prilika Šeška. Odlično se slovenski napadač oslobodio svojeg čuvara i pucao prema golu. Kepa je obranio, a Šeško je mogao dodati Okaforu koji je bio sam, u sjajnoj poziciji za postizanje gola

64‘ GOOOL! Ponovo vodi Chelsea i ponovo smo vidjeli sjajan gol. Ovaj put je pucao Kavertz, a i on je, poput Kovačića, pogodio neobranjivi dio Köhnovih vrata. Gol pogledajte OVDJE.

61‘ Izašao je Sučić koji je zbog ozljede bio i upitan za ovaj meč. Umjesto njega je ušao Šeško

56‘ Još jedna šansa Chelseaja. Sada je Pulisic bio u napadu, ali se Köhn nije dao

53‘ Opet je Aubameyang bio u odličnoj prilici, ali Köhn čuva svoja vrata. U nastavku akcije, nakon kornera, pucao je Jorgingo, ali s gol-crte je spasio Okafor

49‘ GOOOL! Adamu je izjednačio na 1:1. Sjajan je kontranapad izveo Salzburg, lopta je došla na lijevu stranu do Wöbera, a on kriruški precizno uposlio Adamu koji izjednačuje rezultat. Gol pogledajte OVDJE.

47‘ Sporna situacija na samom početku drugog dijela. Kovačić je igrao rukom u svojem šesnaestercu, igrači Salzbuga su tražili jedanaesterac, uključio se i VAR, ali na kraju je sudac odlučio da nema kaznenog udarca

46‘ Počelo je i drugo poluvrijeme

Gotovo je prvo poluvrijeme, a ono je završilo još jednom sjajnom šansom Chelseaja. Ovaj put je pucao Aubameyang, ali Köhn opet brani.

40‘ Sučić gura Kjaergaarda u šansu, danski veznjak šutira isprve s vrha šesnaesterca, međutim nije bilo preciznosti u njegovu udarcu.

36‘ Odlično je ubacio Gallagher s desne strane, u sjajnoj prilici se našao Kavertz, ali je Köhn i ovo uspio ukrotiti

35‘ Sada je Salzburg složio jednu lijepu akciju preko Okafora, ali je to bio lagan posao za Kepu

32‘ Odličnu akciju je izveo Chelsea. Havertz je izašao u kontri, sam ispred Köhna te dodao Aubameyangu koji je prodirao s desne strane i imao mat-poziciju. No, vratar Salzburga ipak je uspio zaustaviti njegov udarac

Ovo je peti Kovačićev gol u Ligi prvaka - jedan je postigao za Dinamo, dva za Real, a ovo mu je drugi za Chelsea. Prošli je ‘pao‘ 27.11.2019. na utakmici protiv Valencije koja je završila 2:2. A ove sezone je ovo prvi Kovačićev gol u svim natjecanjima

23‘ GOOOL! Kovačić je doveo Chelsea u vodstvo. Klub iz Londona je bio u prilici, a nakon što je jedan šut Pulišića završio u bloku, lopta se odbila do Kovačića koji je majstorski, iz prve, lijevom nogom pospremio u lijevi gornji kut

Gol pogledajte OVDJE.

16‘ Odigrao je Salzburg dobru akciju nakon koje je šut okušao Sučić, ali je ipak bio neprecizan

13‘ Posljednjih nekoliko minuta Salzburg je počeo biti malo aktivniji - imali su Austrijanci dva kornera, ali ne pravih udaraca

8‘ Nema niti jednog udarca od niti jedne momčadi, ali na početku utakmice Chelsea je puno aktivniji - imaju 65% posjeda lopte i pokušavaju otvoriti Austrijance napadima preko krila

2‘ Neoprezan je bio Bernardo u vraćanju lopte vrataru Köhnu pa se Havertz našao najbliži vratima. Köhn je istrčao i uspio spasiti svoja vrata, ali je dobio udarac u glavu zbog kojeg je ostao ležati na travnjaku oko jedne minute. Na sreću, brzo se digao pa nije u pitanju nikakva veća ozljeda

1‘ Počela je utakmica

Standings provided by Sofascore

Najava // piše: Goran Čičin - Mašansker

Dvije vodeće momčadi Dinamove skupine E Lige prvaka sastaju se danas u ranijem terminu u Austriji. Chelsea pobjedom može osigurati osminu finala, dok trener RB Salzburga Matthias Jaissle podsjeća kako ima najmlađu momčad u ovosezonskoj Ligi prvaka (22 godine i 346 dana), koja još nije izgubila niti jednu utakmicu.

Austrijski je prvak neporažen u posljednjih sedam europskih utakmica na svom stadionu, u kojima je ostvario pet pobjeda i dva remija. Međutim, postigao je Salzburg tek po jedan pogodak u svakoj od posljednje četiri europske utakmice na domaćem terenu. Značajna četiri boda osvojila je Jaissleova momčad protiv Dinama, te trenutačno za Chelseajem zaostaje samo jedan bod. Luka Sučić i društvo vode u austrijskoj Bundesligi, ove sezone su neporaženi na domaćem terenu, a svoje su mogućnosti pokazali i u prvoj utakmici u Londonu (1:1).

- Imali smo jako tešku utakmicu protiv njih na Stamford Bridgeu. Bila je to moja prva utakmica i uvijek ću se sjećati tog iskustva. Rezultatima u utakmicama s Milanom stavili smo se u bolju poziciju, ali istovremeno znamo da trebamo dovršiti posao i osvojiti više bodova, ovo što imamo nam nije dovoljno - rekao je Chelseajev menadžer Graham Potter, koji je naslijedio Thomasa Tuchela nakon poraza Bluesa u Zagrebu.

image
ADRIAN DENNIS Afp

Njegova ekipa u posljednje vrijeme ne pruža previše uvjerljive partije. Nakon pobjede protiv Aston Ville uslijedili su remiji s Brentfordom i Manchester Unitedom, no najbolje predstave pod Potterovim vodstvom bili su ogledi s Milanom u Ligi prvaka.

- Čeka nas težak suparnik, ali dolazimo motivirani i dat ćemo najbolje od sebe. Utakmica će biti teška, oni imaju jasnu ideju o tome kako žele igrati, jasne ideje u smislu napada i obrane. Igraju vrlo intenzivno i izravno, nevjerojatno su dobro organizirani, imaju dobre igrače. To je dobra, vrhunska momčad i morat ćemo odigrati dobro i biti hrabri - najavio je Potter.

Treba naglasiti da je Chelsea bio bez primljenog pogotka u pet od posljednjih šest nastupa u svim natjecanjima, tek je Manchester United uspio svladati vratara Kepu Arrizabalagu u subotnjem prvenstvenom susretu.

Prijetnju španjolskom čuvaru mreže u Salzburgu trebao bi predstavljati mladi slovenski napadač Benjamin Šeško. Ovaj je 19-godišnjak već zabio četiri gola u austrijskom prvenstvu, no još čeka na prvi pogodak novoj sezoni Lige prvaka. Njegov partner iz napada Noah Okafor u prvom je ogledu poentirao s bijele točke, a na kontu ima već osam golova u svim natjecanjima. S druge strane, Potter ima prilično širok i kvalitetan kadar, a u dosadašnjim je utakmicama pokazao i da je sklon čestim rotacijama. No, morat će pronaći način za poboljšanje napada, a jedan od igrača koji se našao na meti kritika je i Raheem Sterling. Strijelac vodećeg pogotka protiv Salzburga sad je već sedam utakmica bez gola.

- Smatram da je to stvar koju ne trebamo povezivati s jednom osobom. Kao momčad možemo bolje, i ako ćemo to i napraviti, tada će i individualci od toga profitirati. To je posao kojeg moramo napraviti - poručio je Chelseajev menadžer.

RB Salzburg je bez pobjede u dosadašnjih sedam europskih okršaja s engleskim suparnicima, upisao je tek dva remija, s Blackburnom i Chelseajem.

- Neću se baviti matematikom dok sve nije gotovo. Bili smo dobri na Stamford Bridgeu, vjerujem da to možemo ponoviti. Bit će to izazov, ekstremno ćemo patiti - rekao je trener Jaissle.

Vratar Philipp Köhn je dodao:

- U prvoj utakmici vidjeli smo da se možemo nositi s njima. Ovaj put ih želimo pobijediti!

Linker
15. travanj 2024 02:50