OTVARANJE LIGE PRVAKA U ZAGREBU

VIDEO: ČUDESNA VEČER I JEDNA OD NAJBOLJIH UTAKMICA DINAMA U POVIJESTI Bjeličina vojska odigrala poluvrijeme iz snova, pa dovršila posao u nastavku

Nogometaši zagrebačkog Dinama otvorili su nastup u C skupini Lige prvaka fantastičnom predstavom pobijedivši pred 28.500 gledatelja na stadionu Maksimir Atalantu sa 4-0, a junak večeri bio je trostruki strijelac Mislav Oršić.
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 18. rujan 2019. 13:12

DINAMO - ATALANTA 4:0 (Leovac 10', Oršić 31', 42', 68')

DINAMO (3-5-2): Livaković - Theophile-Catherine, Dilaver, Perić - Stojanović, Ademi, Moro (od 73. Gojak), Olmo, Leovac - Petković (od 83. Gavranović), Oršić (od 76. Ivanušec). TRENER: Nenad Bjelica.

ATALANTA (3-4-2-1): Gollini - Toloi, Djimsiti, Masiello (od 46. Malinovsky) - Hateboer, De Roon, Freuler (od 46. Pašalić), Gosens – Iličić, Gomez - Zapata. TRENER: Gian Piero Gasperini.

Kakvo ludilo u Maksimiru! U najboljoj utakmici koju je Dinamo odigrao pod palicom Nenada Bjelice, pala je Atalanta. Prvo poluvrijeme koje smo vidjeli u Maksimiru svakako će zauzeti posebno mjesto u klupskim knjigama. Bila je to jedna fantastična predstava, poslužiti ćemo se onom rečenicom koja se plasira u takvim slučajevima, bila je to čista rapsodija u plavom. Ponekad smo se zapitali, gledajući te fenomenalne akcije Modrih; 'hej pa jel to naš Dinamo'? Je, je, gospodo to je naš Dinamo. Čudesni Dinamo.

Što li smo sve mogli vidjeti, u ćemu smo sve mogli uživati... U svakoj minuti, u svakoj od starta utakmice. Ovakva momčad koja se predstavila u Maksimiru, svakako može računati na još jedno europsko proljeće. Pa da se vidi da ona prošlosezonska epizoda u Ligi prvaka nije bila slučajna. Nećemo se sad naravno zezati s rečenicama; Guardilola, pazi se... Ali Dinamo u ovakvom izdanju može sa svakim u ovoj skupini.

Pobjedom nad Atalantom, Modri su napravili veliki korak na startu Lige prvaka, uzeli su tri krucijalna boda koja im otvaraju široke perspektive u nastavku natjecanja u skupini. Onako na prvu možemo kazati da su svi plavi dečki zaslužili 'desetke'. Ali neki su odigrali utakmicu života. Prije svih Mislav Oršić, momak koji je postigao hat-trick i pokazao zašto je hrvatski reprezentativac. Kakva igračina, kakav strijelac.

OVDJE POGLEDAJTE GOLOVE!

Utakmicu žiivota odigrali su i Marin Leovac, Petra Stojanovića. Dani Olmo? Ma, taj momak igrao je za prste polizati. Kako li se samo poigravao s momcima iz Atalante. Driblao ih je kao na 'haklu', iskazao je neviđeno majstorstvo, vrijedno onih 30 milijuna eura koliko je osvanulo na Transfermarktu. Petković je dobivao duele, Perić, Theophile i Dilaver zaustavljali su sve napade Talijana. Čudo jedno... Dinamo nije pobijedio samo Atalantu, Dinamo je pobijedio i Serie A, jednu od Liga petice. Pa ta Atalanta je prošle sezone bila treća u Serie A. Trener Bjelica kazao je da bi njegova momčad bila među osam u Serie A. Naravno da bi bila, ali možda je i pogriješio, bila bi i nešto više. Kad smo već kod Dinamovog trenera, on je potpuno nadigrao Gasperinija. Slomio je njegovu momčad, slomio do bola.

Modri su već od starta pokazali kakva će to biti fantastična večer. Već u prvoj minuti sjajna akcija koju je započeo Olmo, mogla je završiti pogotkom, ali je Oršić zamalo bio neprecizan. Nedugo nakon toga, priliku je imao Ademi. Bio je to uvod u Dinamov tsunami koji je poplavio i odnio Atalantu. Talijanska momčad se poput klasja povijala pod naletima Dinamove oluje. Jedan, dva, tri.. Padali su pogoci, Talijani su gledali u čudu. Sigurno su se pitali; 'pa što se to događa'? Prvi udarac u okvir gola uputili su u posljednoj minuti prvog poluvremena!?

Možda su Talijani mislili da će bolje biti u drugom dijelu, ali vraga, kako će biti bolje protiv ovakvog Dinama? Dinama za vječnost, Dinama koji je prezentirao zemlju koja je vice-prvak svijeta. Na najbolji mogući način. Večeras smo zaboravili sve poraze Modrih u Ligi prvaka, večeras je Dinamo pokazao da pripada u elitu europskog nogometa. Dinamo je odigrao jednu od najboljih utakmica u svojoj povijesti, definitivno. Idealnu utakmicu. Sad se veselimo slijedećim ogledima. Znamo da ovi dečki i Bjelica mogu igrati čudesno.

DINAMO - ATALANTA 4:0 (Leovac 10', Oršić 31', 42', 68')

DINAMO: Livaković - Stojanović, Theophile, Perić, Leovac - Moro (od 73' Gojak), Dilaver, Ademi - Olmo, Oršić (od 76' Ivanušec), Petković (od 83' Gavranović)

ATALANTA: Gollini - Toloi, Gjimshiti, Masiello (od 46' Malinovskij) - Hateboer, De Roon, Freuler (od 46' Pašalić), Gosens - Iličić (od 88' Barrow), Gomez, Zapata

--------------------------------------------------------------

KRAJ: Što drugo reći? Fenomenalni Dinamo pobijedio je Atalantu s 4:0!

90+2' Udarac u glavu dobio je Ademi, pucao je Zapata a Dinamov kapetan našao se na mjestu kojim je lopta putovala.

90' Igrat će se još 4 minute sudačke nadoknade.

88' Posljednja promjena i kod gostiju. Umjesto Iličića ulazi Barrow.

87' Pokušavat će Talijani i dalje, do samog kraja utakmice stići barem do počasnog pogotka, ali obrana domaćih čvrsto je odlučila danas ne kapitulirati.

84' Novi obračun Zapate i Livakovića dobio je hrvatski vratar. Vrijedi spomenuti sjajno Iličićevo proigravanje.

83' Prava prilika za Pašalića! Gađao je daljnji kut, ali nije pogodio. Istovremno, izmjena Petković - Gavranović za kraj.

81' Petković je zavaljao Gosensa, pucao i prisilio Gollinija na intervenciju. Dinamo jednako furiozno ulazi u zadnjih 10 minuta utakmice.

79' Gosens je zaradio žuti karton nakon prekršaja nad Stojanovićem.

76' Drugi puta mijenja Dinamova klupa. Umjesto heroja Mislava Oršića ulazi Luka Ivanušec.

74' Kakva obrana Livakovića! Zapata se našao u prilici kakvu je čekao cijelu utakmicu, ali vratar hrvatske reprezentacije sjajno je reagirao.

73' Prva promjena Nenada Bjelice. Umjesto Nikole More ulazi Amer Gojak.

70' Kako krasna večer na Maksimiru! Za ovakve poželite da nikada ne završe.

68' GOOOOL! Još jednom Mislav Oršić! Za 4:0 zabio je na asistenciju Theophile-Catherinea. Olmo je čuvao loptu, ona je stigla do francuskog stopera koji se ne libi poslati dugo dodavanje prema Oršiću. Ostalo već znate...

67' Moro je dobio žuti karton zbog jednog prekršaja na središtu igrališta. Gojak se ustao i krenuo zagrijavati.

66' Slobodni udarac za Olma, bilo je to na prvu vratnicu, ali Moro nije mogao doći do pozicije za kvalitetan udarac.

64' Nije daleko Stojanović od žutog kartona, Manzano mu ga nije dao, već ga je samo usmeno opomenuo.

62' Petković je bio malo povučen na ulasku u kazneni prostor, nije se oglašavao Manzano. Bjelica razgovara s četvrtim sucem Martinezom, neće ni to pomoći.

60' Pola sata do kraja utakmice, domaći i dalje imaju sve pod kontrolom.

58' Nova krasna prilika za Dinamo. Oršić je mogao zabiti hat-trick poslije proigravanja Ademija, obranio mu je Gollini.

57' Dilaver je ostao na travi nakon kontakta sa Zapatom. Dobio je stoper Modrih jedan neugodan udarac.

54' Igra se u ritmu koji paše Dinamu. To je najvažnije za naglasiti u trenucima kad se brani ovih 3:0. Nije bilo gola Pašalića koji se ubacio iz drugog plana.

52' Pašalić i Malinovskij mnogo su kreativniji igrači, što je jasan znak da će gosti čim prije htjeti doći do pogotka. Taj plan zasad ne prolazi.

50' Na Maksimiru je večeras 28.863 gledatelja. Krasna posjeta još bolje večeri Modrih. Barem tako za sada izgleda.

47' Ubačaj Leovca do Petkovića, međutim njegov udarac bio je ipak preslab.

46' Krenulo je drugo poluvrijeme. Mijenjao je gostujući trener Gasperini. Ušli su Pašalić i Malinovskij umjesto Freulera i Masiella.

POLUVRIJEME: Završeno je možda i najboljih Dinamovih 45 minuta u mandatu Nenada Bjelice. Modri vode rezultatom 3:0 protiv Atalante nakon prvih 45 minuta u Ligi prvaka ove sezone.

OVDJE POGLEDAJTE GOLOVE POLUVREMENA IZ SNOVA

STATISTIKA

45' Još jedno krasno proigravanje Oršića i Ademija ka Petkoviću, sva dodavanja Dinama su gotovo filigranski precizna. Još tri minute sudačke nadoknade.

42' GOOOOL! Oršić još jednom! Ademi je sada asistirao, ali nakon novog ubačaja Stojanovića u kazneni prostor. Atalanta je razbijena, a mi smo pogodili s pretpostavkom - treći do poluvremena.

40' Prvi žuti karton za Dinamo dobio je Kevin Theophile-Catherine.

37' Sada je domaći sastav potpuno koncentriran na posjed lopte. Rekli bismo da i treći gol do poluvremena "visi u zraku", ali ne valja biti pohlepan. U svakom slučaju, Modri igraju fenomenalno!

34' Modri su opet napravili višak na desnoj strani, akcija se nije mogla izvesti do kraja. Ali, aplauz i za ovo!

31' GOOOOOL! Dinamo vodi 2:0! Sjajni su bili Olmo i asistent Leovac, a hladnokrvno je sve realizirao Oršić. Sjajno!

30' Oršić je još jednom u centru pažnje, dosuđen je samo korner nakon starta Gosensa na Ademija. Oršić je makedonskom reprezentativcu poslao krasnu loptu, nije bilo jedanaesterca.

28' Oršić je šutirao, zid nije bio baš najbolje postavljen, ali ni novi hrvatski reprezentativac nije pogodio okvir gola.

27' Novi žuti karton za Atalantu. Nakon Gjimshitija, sad je požutio i De Roon. Bit će dobra prilika iz prekida za Dinamo.

25' Slobodni udarac za Atalantu nakon prekršaja More. Nije bilo opasnosti za obranu Dinama.

22' Jedan udarac Iličića, trebalo je to biti proigravanje prema Zapati, ali ništa od toga. Modra obrana zasad je na vrhunskoj razini, nek tako i ostane.

20' Sve više posla ima španjolski sudac Gil Manzano. Bitka u sredini terena postaje sve žustrija. Nakon pogotka Leovca nema opasnijih prilika ni pred jednim vratima.

18' Prvi žuti karton na utakmici je nakon prekršaja nad Petkovićem zaradio Gjimshiti.

17' Dinamov pogodak stigao je u pravo vrijeme. Gostima je prepušten dio inicijative, a već su postali nervozni.

14' Modri pokušavaju nastaviti dominirati, sada je Atalanta preuzela nešto više rizika, Talijani organiziraju akcije na tridesetak metara od Livakovića, ali nemaju prostora za prolazak.

11' Bilo je to sjajno odigrano! Olmo je prethodno zavaljao nekolicinu svojih čuvara, izgledalo je i to već opasno, a onda su bekovi upriličili krasnu suradnju. Tako su Modri poveli.

10 GOOOOOL! Dinamo vodi 1:0 Nakon krasne akcije Dinama koju je započeo Olmo, Stojanović asistira Leovcu za vodstvo Modrih 1:0.

8' Ademi je bio u kaznenom prostoru, išla je lopta prema Petkoviću, ispred njega je reagirao netko iz obrane Atalante, nije bilo gola.

6' Iličić je prošao po desnoj strani, opasno je ubacio u kazneni prostor, nije bilo nikoga na drugoj strani.

5' Probao je i Ademi nakon kornera, bila je to uigrana akcija, međutim otišla je lopta preko gola.

2' Dinamo od prve sekunde želi igrati ofanzivno! Velika prilika već sada, Olmo je prošao po lijevoj strani, upućen je prvi centaršut pred gostujuća vrata. Nije bilo opasnosti za Gollinija, ali Atalantina obrana živjela je opasno. Akcija jest bila atraktivna, Petković je ostavio loptu za Oršića.

21:00 Susret je počeo. Sretno, Modri!

20:45 Dok čekamo početak susreta na Maksimiru, završene su prve dvije utakmice dana, one koje su svoj početak imale u pet minuta do 19 sati. Obje su završene remijem, Olympiakos i Tottenham odigrali su 2:2, dok je ogled Club Bruggea i Galatasarayja završen bez pogodaka.

20:30 Pola sata je do početka susreta na Maksimiru koji je već gotovo do kraja popunjen. Gostujući navijači smjestili su se na južnoj tribini.

Zagreb, 180919.
Stadion Maksimir.
UEFA Liga prvaka  2019/2020, utakmica GNK Dinamo Zagreb - Atalanta BC.
Na fotografiji: Navijaci Atalante.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

20:25 Ovako izgleda svlačionica Atalante uoči utakmice.

20:10 S druge strane, Atalantin sastav ostao je isti u odnosu na onaj koji je najavljen. Nema u igri našeg Marija Pašalića, možda ga budemo vidjeli u drugom poluvremenu.

19:55: Stigli su i službeni sastavi, a Nenad Bjelica odlučio se na nekoliko promjena u odnosu na najavljivano. Poput svog kolege Gasperinija zaigrat će s, barem nominalno, tri stopera - Theophileom, Dilaverom i Perićem. Dilaver bi mogao biti zadnji vezni umjesto Gojaka koji je ispao iz sastava, vidjet ćemo kako će to postaviti Bjelica.

19:30: EUROPSKA NATJECANJA

Atalanta se ukupno natjecala u četiri izdanja Europske lige, a najveći je uspjeh ostvarila u sezoni 1990./1991. kada je dospjela do četvrtfinala u kojem je bolja bila momčad milanskog Intera koja je kasnije osvojila isto natjecanje.

Godine 1988. plasirala se u polufinale Kupa pobjednika kupova kao momčad iz druge lige, što je najbolji uspjeh drugoligaške momčadi na europskoj pozornici.

Talijanski prvoligaš će se ove sezone prvi put u svojoj povijesti natjecati u najelitnijem europskom natjecanju Ligi prvaka.

19:15: ŠTO DINAMO MORA NAPRAVITI ZA POBJEDU?

Najvažniji fokus

Fokus je važan u svakoj utakmici. Za Dinamo je u ovoj možda i najvažniji faktor u eri Bjelica. Atalanta igra intenzivan nogomet 90 minuta, strašno puno trke, presinga na igrača, ne prezaju ni trenutka da agresivno napadnu. Svaka dekoncentracija u pasu ili pokrivanju, svaki tren opuštanja bit će kažnjen.

Zagreb, 060819.
Stadion u Maksimiru.
Utakmica 3. pretkola UEFA Lige prvaka izmedju GNK Dinamo i TC Ferencvaros.
Na fotografiji: utakmica.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
CROPIX

Sklad linija

Atalanta igra čovjek na čovjeka po cijelom terenu. To im je snaga, ali istodobno i veliki rizik. Ukoliko im se probije prva linija visokog presinga, odmah zapadaju u probleme zbog brojčane inferiornosti. Zato je nužno da linije Dinama budu skladne i da postoji brzo rješenje za predaju lopte između njihovih linija.

Modro strpljenje

Gasperinijev je nogomet atraktivan, brz, na trenutke kaotičan. Kad dominira, onda je to spektakl, ali ako se ne nametne visokim intenzitetom, osjetno pada u moći. Zbog velike potrošnje energije Atalanta često posustaje u trećoj trećini utakmice. Dinamo mora biti strpljiv jer će dočekati šansu da probije njezin blok.

18:50: VRIJEDNOST ATALANTE

Vrijednost talijanske momčadi Transfermarkt procjenjuje na 252 milijuna eura.

Najskuplji među nogometašima Atalante je 28-godišnji Duvan Zapata čija vrijednost iznosi 40 milijuna eura. Nakon Kolumbijca slijedi nizozemski veznjak Marten de Roon čija vrijednost iznosi 24 milijuna eura, a na trećoj poziciji smjestio se Švicarac Remo Freuler čija se vrijednost na Transfermarktu penje do 20 milijuna eura.

Jedini član Atalante čija se vrijednost ne mjeri u milijunima je vratar Francesco Rossi koji vrijedi 100 tisuća eura.

GENOA, ITALY - SEPTEMBER 15: Luis Muriel of Atalanta (2nd from left) celebrates with his team-mates Duvan Zapata, Robin Gosens, Remo Freuler and Alejandro Gomez after scoring a goal on a penalty kick during the Serie A match between Genoa CFC and Atalanta BC at Stadio Luigi Ferraris on September 15, 2019 in Genoa, Italy. (Photo by Paolo Rattini/Getty Images)
Paolo Rattini/Getty Images
Luis Muriel (drugi slijeva) slavi pogodak Genoi sa suigračima Duvanom Zapatom, Robinom Gosensom, Remom Freulerom i Alejandrom Gomezom. Nekoliko minuta kasnije se ozlijedio...

18:35: Atalanti su svjetske kladionice dale popriličnu prednost za dvoboj s Dinamom u Maksimiru. Koeficijent na pobjedu gostiju iz Bergama kretao se na dan utakmice od 2,1 do 2,2, dok je na trijumf Dinama od 3,5 do 3,8. Od 16 momčadi koje su u 1. kolu po skupinama Lige prvaka imale ulogu gosta, samo je na pobjede Manchester Cityja kod Šahtara i Tottenhama kod Olympiacosa bio manji koeficijent.

Što se tiče dvoboja u Maksimiru između Dinama i Atalante, u širokoj ponudi bilo je vrlo zanimljivih igara. Vjeruju bookmakeri da će obje momčadi na zagrebačkom stadionu zabiti pogodak i koeficijent na takav rasplet kreće se oko 1,7, dok je na opciju da će gol zabiti jedna ili nijedna momčad bio oko 2,1.

U gotovo svim kladionicama koeficijent za ispod i iznad 2,5 pogotka bio je izjednačen. Očekuju kladioničari rubnu utakmicu po pitanju golova, iako su uvjereni da dvoboj neće biti okončan bez pogotka. Rezultat 0:0 je peti najmanji u ponudi kladionica i na njega koeficijent iznosi između 7,5 do čak 12.

Ilustracija/Facebook

Najizvjesniji ishod za bookmakere ipak je remi, ali rezultatom 1:1. Na njega je koeficijent uglavnom između 6 i 6,5. Sljedeća tri najizglednija ishoda za bookmakere bile su tri pobjede Atalante, rezultatima 1:0, 2:1 i 2:0.

Igrači Atalante predvodili su popis najizglednijih prvih strijelaca na utakmici. Prvi je Duvan Zapata (koeficijent 5), a iza njega slije Luis Muriel (5,5), Josip Iličić (6,5) te Mussa Barow i Alejandro Gomez (oba oko 7). Zanimljivo je da su trojica Dinamovih napadača s prosječnim koeficijentom 7,5 praktički izjednačena, iako je njihov status potpuno drugačiji. Bruno Petković, Sandro Kulenović i Mario Gavranović su za bookmakere imaju podjednake šanse za postizanje prvog gola na utakmici.

18.20: Pašalić došao s crnom statistikom

Hrvatski reprezentativac u sastavu Atalante, Mario Pašalić, uoči utakmicu je došao s činjenicom da je prethodno osam puta igrao protiv Dinama. Pritom je jednom pobijedio i pet puta izgubio upisavši dva remija. U remije ubrajamo i Superkup u kojem su Plavi na kraju slavili boljim izvođenjem jedanaesteraca.

REGGIO NELL'EMILIA, ITALY - MAY 26:  Mario Pasalic of Atalanta BC celebrates after scoring his team third goal during the Serie A match between Atalanta BC and US Sassuolo at Mapei Stadium - Citta  del Tricolore on May 26, 2019 in Reggio nell'Emilia, Italy  (Photo by Alessandro Sabattini/Getty Images)
Alessandro Sabattini/Getty Images

Jedinu je pobjedu dohvatio u rujnu 2013. kad je bio dvostruki strijelac u slavlju bijelih na Poljudu s 2:0. No, Pašalić je sudjelovao i u maksimirskom potopu u četvrtfinalu Kupa kad su Plavi slavili sa 5:0.

Linker
25. travanj 2024 12:18