Screenshot (HNTV)
ZABILI IVANUŠEC I ORŠIĆ

VIDEO: Dinamo slavio protiv Valura i osigurao 2. pretkolo LP, pogledajte golove s Islanda!

Islanđanima je presudio genijalan potez iz prvog i pogodak iz same završnice drugog poluvremena
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 13. srpanj 2021. 23:52

VALUR - DINAMO 0:2 (Ivanušec 31', Oršić 89')

VALUR (4-3-3): Halldorsson - Saevarsson, Starke Hedlun, Christiansen, Vall - K. Sigurdsson, Kohler (od 81. H. Sugurdsson -), Heimisson (od 81. Ormarrsson) - Larusson (od 63. Adolphsson), Hjaltested (od 63. Pedersen -), Tryggvason (od 83. Smarasson -). Trener: Heimir Gudjonsson.

DINAMO (4-1-4-1): Zagorac- Stojanović, Lauritsen, Theophile-Catherine, Moubandje - Jakić (od 58. Franjić) - Ivanušec (od 58. Mišić), Majer (od 71. Kastrati), Ademi, Oršić (od 89. Menalo) - Petković (od 71. Gavranović -). Trener: Damir Krznar.


Dinamo je prošao kroz hladni Reykjavik i plasirao se u 2. pretkolo Lige prvaka u kojem ga čeka ciparska Omonija.

Kad su na ždrijebu dobili Valur, Modri su sigurno mislili da će biti lakše preko Islanđana. Na kraju nije bilo lako, nakon onih kikseva u posljednjim minutama maksimirske utakmice, put na sjever Europe nije bio izlet. I stvarno su se Modri i u utorak navečer mučili kako bi došli do pobjede, makar rezultat na kraju djeluje uvjerljivo zbog pogotka Oršića u zadnjim minutama.

Definitivno nisu pružili igru zbog koje bi ih posebno trebali hvaliti, pogotovo u drugom poluvremenu, ali trijumf je bio sladak, ne samo zbog prolaska u drugo pretkolo. Modri su ovim trijumfom stigli do stote europske pobjede nakon osamostaljenja Hrvatske. Ipak, ako će htjeti ove sezone daleko dogurati u Europi, morat će mnogo bolje. No, sezona je tek na početku, daleko je to još od prave forme Krznarove momčadi, sigurno će sve "kliknuti" nešto kasnije.

Od samog starta utakmice Modri su preuzeli kontrolu igre i posjed lopte, dok se domaćin orijentirao na čvrstu obranu, te sporadične pokušaje po oduzetoj lopti. Krznarova momčad djelovala je racionalno, čak se činilo da ne troši previše energije u toj dominaciji. Međutim, plavi dečki igrali su previše u širinu, nije bilo okomitih napada, tako da u prvom poluvremenu nismo vidjeli previše prilika za postizanje pogodaka. Prvi put je zaprijetio Mislav Oršić dalekometnim udarcem s više od dvadeset metara, lopta je zamalo prohujala iznad grede. Islanđani su djelovali bolje nego na prvoj maksimirskoj utakmici, djelovali su čvršće, goropadnije. No, to im nije bilo dovoljno da ozbiljno priprijete Zagorcu. Tek je Hedlund nakon petnaestak minuta igre nakon kornera glavom zahvatio loptu koja je otišla visoko preko grede Zagorca. Bilo je tu još nekih pokušaja Valura, ali sve je to bilo bezopasno.

Što se prva dionica približavala kraju, Modri su sve više stiskali Valur, pa je Bruno Petković nakon pola sata igre uspio uputiti prvi udarac u okvir Halldorssona. Da, kad vidite da je Modrima trebalo čak trideset minuta da prvi put pogode okvir, onda vam je jasno da nisu Krznarovi dečki bili opasni po gol, bez obzira na dominaciju u posjedu lopte. Međutim, ubrzo nakon tog pokušaja Petkovića, Modri su poveli nakon majstorske akcije Ivanušeca, koji je u toj akciji pokazao svu raskoš svog talenta. Kad su Modri postigli pogodak bilo je lakše, prednost iz Maksimira bila je podebljana. Ubrzo nakon toga, s nekih dvadesetak metara, udarcem je pokušao Jakić, ali je lopta otišla ravno u Halldorssona. U sam smiraj prve dionice, Jakić je nakon ubačaja iz kornera glavom zahvatio loptu, ali je vratar Valura odlično reagirao i refleksno obranio.

Početkom drugog poluvremena Valur je shvatio da se ne može samo braniti, te je krenuo konkretnije u napad. Ubrzo je došao do svoje prve prave prilike. Lijevi bek Vall se ubacio u šesnaesterac, ali je iskosa opalio kraj vratnice. S obzirom na to da su Islanđani odlučili pokazati i svoj napadački potencijal, Dinamo je imao mogućnosti prijetiti brzim akcijama u tranziciji igre. Ipak je bilo malo neobično gledati kako je tridesetak minuta drugog poluvremena Valur stiskao Modre, kako je čak imao loptu više u nogama. To se Modrima ipak ne bi smjelo dogoditi.

Valja spomenuti da su Islanđani prvi udarac u okvir Dinama uputili u 66. minuti, kad je Heimisson opalio iz daljine. A ubrzo nakon toga Lovro Majer je spasio Modre, Sigurdsson je pucao s nekih desetak metara, lopta je išla u mrežu, ali se Majer našao na pravom mjestu i blokirao taj udarac. Probali su do konca Islanđani stići do poravnanja, ali Dinamo je izdržao sve nalete domaćina i preko Oršića uspio podebljati rezultat.

image
Grafika za SN: SofaScore
SofaScore


KRAJ UTAKMICE! Dinamo je izborio 2. pretkolo Lige prvaka, a tamo ga čeka ciparska Omonia.

90' Igrat će se još četiri minute sudačke nadoknade.

90' Oršić odmah nakon pogotka napušta teren. Krznar u igru uvodi Menala.

89' GOOOL! Oršić zabija za 2-0! Kastrati je odradio veći dio posla i na nekih 10-ak metara od gola pronašao Mislava koji to sigurno posprema u mrežu.

85' Ulazimo u završnicu utakmice. Dinamo je sve bliže prolasku u drugo pretkolo Lige prvaka.

73' Tek što je ušao, Gavranović se našao u prilici, pucao je glavom, ali vratar to brani.

71' Nove izmjene kod Modrih. Izlaze Majer i Petković, a na travnjak istrčavaju Gavranović i Kastrati.

70' Zagorac brani! Imali su domaćini slobodan udarac na nekakvih 20 metara od gola, bio je to dobar pokušaj, lopta je išla u gornji desni kut, ali vratar Modrih se ispružio i spriječio pogodak.

68' Velika prilika za Valur! K. Sigurdsson je primio loptu na nekoliko metara od Zagorca, ali obrana Dinama to blokira u posljednji trenutak. Bili su na malom prostoru i Zagorac i Majer, no ne možemo sa sigurnošću ustvrditi koji je od njih zaslužan za tu blokadu.

63' Mijenjaju i domaćini! Pedersen i Adolphsson mijenjaju Hjaltesteda i Larussona.

60' Mišić je dvije minute nakon ulaska zaradio žuti karton.

58' Prve izmjene na utakmici. Krznar vadi Ivanušeca i Jakića, a uvodi Mišića i Franjića.

57' Ubačaj Oršića, no obrana Islanđana otklanja opasnost u posljednji trenutak. Majer je već bio spreman pred golom Valura.

52' Našli su se sada Oršić i Petković u šesnaestercu domaćina. Bila je to obećavajuća prilika, no Petkovićev pokušaj driblinga obrana Valura uspješno zaustavlja.

50' Prva ozbiljnija prilika za Valur u nastavku. Pokušao je Vall iskosa s lijeve strane, ali lopta odlazi pored vratnice.

46' Počelo je drugo poluvrijeme! Nema promjena u sastavima.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA!

42' Jakić skače i puca glavom, ali vratar domaćih je spreman i sprječava novi pogodak Modrih.

40' Petković pada u šesnaestercu! Modri traže najstrožu kaznu, ali sudac odmahuje rukom.

34' Grub prekršaj Sigurdssona. Ademi je neko vrijeme proveo na leđima. Sudac nije imao izbora i pokazao je žuti karton igraču domaće momčadi.

31' GOOOL! Majer je fantastično proigrao Ivanušeca, a ovaj majstorski prešao jednog igrača, namjestio loptu i zatresao mrežu Islanđana!

29' Puca Petković, no nije u tom udarcu bilo dovoljno snage. Halldorsson se ispružio uspješno sačuvao mrežu netaknutom.

27' Novi mini-pritisak Modrih. Prvo je pokušaj Petkovića odbijen u korner, a onda udarac Majera odlazi preko gola. Bio je to snažan, ali nažalost i neprecizan pokušaj.

19' Nekoliko lijepih poteza i kombinacija dinamovaca na rubu šesnaesterca, ali nedostajala je preciznost kod onog završnog dodavanja.

16' Hedlund je ispratio ubačaj i pucao glavom iznad gola.

10' Priprijetili su i igrači Valura, no njihov pokušaj je blokiran. Bit će to korner za Islanđane.

9' Theophile puca, ali neprecizno. Bio je to pokušaj s 20-ak metara, ali lopta mu odlazi preko noge, a samim time i daleko od gola domaćina.

6' Oršić je zaprijetio! Bio je to udarac s nekakvih 20-ak metara, ne toliko snažan, ali ni precizan i lopta odlazi malo iznad gola.

5' Dinamo zasad kontrolira situaciju na terenu. Igra se uglavnom odvija na polovici Valura, ali ozbiljnijih prilika još uvijek nema.

1' Počela je utakmica u Reykjaviku. Prvi je susret, podsjetimo završio 3-2 u korist prvaka Hrvatske.


20.30 - Stigli su sastavi! Ipak se dogodilo nekoliko promjena u odnosu na očekivanu postavu Modrih, a jedna od njih uključuje izostavljanje Gavranovića iz prvih 11, što znači da je Petković u udarnom sastavu. Inače, današnja utakmica Dinama na Islandu nudi jednu veliku zanimljivost. Naime, od osamostaljenja Hrvatske, modri nogometaši su u europskim natjecanjima ostvarili 99 pobjeda! Dakle, sraz u Reykjaviku može Modrima donijeti jubilarnu, 100. pobjedu u Europi u doba HNL-a!

Linker
28. travanj 2024 14:32