REUTERS/Tony Gentile
ZA SVA VREMENA

VIDEO: EVO KAKO SU TO RADILI, IBRAHIMOVIĆ, MANDŽUKIĆ... Ronaldo je izveo najbolje škarice svih vremena, ali samo do neke nove majstorije...

Ronaldov potez u prvoj utakmici četvrtfinala Lige prvaka na gostovanju kod Juventusa zadivio je cijeli nogometni svijet
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 05. travanj 2018. 23:45

Ronaldov fantastični gol škaricama, za koji je izmjereno da je loptu zahvatio na visini 2 metra i 38 centimetara, gotovo na visini grede (2.44), ponovno je pobudio priče o najčudesnijem i najatraktivnijem nogometnom udarcu koji oduševljava navijače otkako je ove igre. Neki će se zapitati je li Ronaldov gol najbolji ikad, ali takve su usporedbe totalno nepotrebne, odgovora nema.

Koliko li je samo “umjetnika škarica“ fanove na tribinama ili uz televozore “izulo iz cipela“, pa valjda je na desetke puta u svijetu napisamo - bolje ne može. A onda se opet dogodi da netko fascinira…

Ibra sa 40 metara

Mandžukić je na taj način zabio u finalu LP prošle sezone baš s Realom, nedavno je Cavani dao gol za PSG za koji se govorilo - kao na videoigricama. Sad je u žarištu Ronaldo, sutra će biti netko treći… No, da je učinio nešto posebno potvrdili su naklonom i navijači Juventusa. Ako si fan ove igre jednostavno si morao zapljeskati.

Zlatan Ibrahimović zabio je škarice sa 40 metara, u dresu nacionalne vrste Švedske s Engleskom, a s obzirom na njegov karakter nije začudilo što je bocnuo Portugalca u stilu - ipak nisi kao ja.

Pelea su zvali kraljem nogometa, pogotovo u šezdesetima i sedamdesetima, ali i kraljem škarica, iako je konkurencija za to bila golema. A kako je to izveo u filmu Bijeg u pobjedu snimljenom 1981. vjerojatno svi znaju. Tko se kasnije ne sjeća, ako ima dovoljno godina, na koji su način slično radili Karl Heinz Rummenigge, Hugo Sanchez, također u dresu Reala, pa Van Basten, Ronaldinho, Rivaldo, Huntelaar… I manje poznati igrači, primjerice Talijan Mauro Bressan za Fiorentinu u Ligi prvaka s Barcelonom, i to s gotovo 25 metara. Ne kao Ibrahimović, ali ni niti mnogi ne zaostaje…

Domaći majstori

Dražan Jerković je u hrvatskom nogometu najveći sinonim za pogodak škaricama, u dresu Dinama. No, Modri su imali mnoge na tom tragu, Snješko Cerin i Zlatko Kranjčar u osamdestima, čak i danas Soudani (pogotovo protiv Rijeke na Rujevici) i Hodžić (sjajno Interu)… U utakmici 19. kola tekuće sezone Ohandza je za Hajduk na ubačaj Saida škaricama zabio za vodstvo gostiju protiv Lokomotive na Maksimiru. Što je na kraju donijelo pobjedu… Nije uvijek jednako senzacionalno, ali škarice se posebno bilježe.

Za gol škaricama najbitniji je tajming, kazat će gotovo svi igrači, uz tehniku i koordinaciju. Jer loptu treba pogoditi u zraku… Neki to često pokušavaju, ponekad i iz nemogućnosti da drugačije dođu do udarca, pa i Ronaldo je tako završio akciju za koju se činilo da će propasti. U tom času nije imao drugu opciju. I izvrsno što nije.

Linker
08. svibanj 2024 15:10