Petković i Olmo
 Goran Mehkek / CROPIX / CROPIX
2. PRETKOLO LIGE PRVAKA

VIDEO: KAKAV ZAVRŠETAK UTAKMICE NA MAKSIMIRU! DINAMO NA KRAJU UPISAO UVJERLJIVU POBJEDU I IZBORIO PROLAZ Briljirali Bjeličini aduti s klupe!

Nogometaši Dinama izborili su plasman u 3. pretkolo Lige prvaka nakon što su u uzvratnom susretu pred praznim tribinama maksimirskog stadiona pobijedili gruzijskog prvaka Saburtalo s 3-0 i tako potvrdili pobjedu 2-0 iz prve utakmice. Prvi je mrežu u 77. minuti zatresao Oršić, potom je na 2-0 povisio Petković (88') koji je tako nastavio niz i zabio po jedan pogodak u posljednje četiri utakmice. Konačan rezultat postavio je u četvrtoj minuti sudačke nadoknade Dani Olmo.
Piše: HinaObjavljeno: 30. srpanj 2019. 21:06

DINAMO - SABURTALO 3:0 (Oršić 77', Petković 88', Olmo 90 + 4')

DINAMO: Livaković - Pinto, Perić, Lešković, Leovac - Ademi, Gojak, Kadzior (od 74. Dani Olmo) - Hajrović (od 84. Majer), Oršić, Gavranović (od 63. Petković)

SABURTALO: Kuaptadze - Mali (od 59. Tabadze), Margvelašvili, Rekviašvili, Kakubava - Čabradze (od 69. Jinjolava), Tsnibiladze, Altunašvili - Gabedava, Rolović, Gorgiašvili (od 61. Diasamidze)

Nastavio je Dinamo taj svoj pobjednički niz, slavio je i 16. put zaredom u Maksimiru, a Modri ni u petoj utakmice ove sezone nisu primili gol. Predvidjeli smo uoči uzvrata da bi to mogla biti repriza Astane, nakon 2:0 u prvom susretu, dovoljnih 1:0 u Maksimiru, na kraju je bilo i 3:0, iako je Dinamo dugo bio skroman, malotko je očekivao da će Modri do te pobjede tako teško, da će se Gruzijci 75. minuta nadati čudu. Ali, na kraju je presudio, kao u Tbilisiju, dvojac Oršić-Petković. U Gruziji je Oršić zabio za 0:1 i izborio kazneni udarac koji je Petković pretvorio u gol. U utorak je Oršić opet bio najbolji pojedinac, jedan od rijetkih raspoloženih, dobru je partiju okrunio pogotkom, na lucidnu asistenciju Petkovića. A hrvatski reprezentativac potom je zabio za 2:0, da bi Olmo u sudačkoj nadoknadi završio priču.

Ne sumnjamo da su prazne tribine - ako izuzmemo dvjestotinjak djece iz nogometnih škola Zagreba i okolice i one koji su ulazili u 'kvotu' - djelovale deprimirajuće na Dinamove nogometaše. No, s druge strane, da su tribine bile popunjene isto tako ne sumnjamo da bi Modre na odmor ispratili gromoglasni zvižduci. Nije to bio Dinamo po Bjeličinom ukusu, nije to bila ista momčad koja je lani ispisala klupsku povijest. Štoviše, da su gruzijski nogometaši bili pribraniji u završnici, možda i da su više vjerovali u sebe, nije isključeno da bismo u Maksimiru zamirisalo i na dramu. Jednom je Gabadava s desetak metara iskosa gađao suprotni kut, lopta je prošla pokraj vratnice. Drugi je put isti igrač glavom nakon prekida pucao samo u Livakovića, a kao konačno upozorenje u 35. minuti stigla je povratna lopta s desne strane na Rolovića, koji ju je, srećom po Dinamo, promašio. Jer, i ta je šansa bila 'pola' gola. Hvatali su se za glavu i gruzijski kolege u novinarskoj loži, osjetili da je njihov prvak mogao uloviti Dinamo u raskoraku, na krivoj nozi.

Zaigrali su Gruzijci s trojicom igrača u zadnjoj liniji, možda je i to iznenadilo Bjelicu i Modre. Bili su gosti pokretljiviji, brži, uzimali ničije lopte, jednostavnije dolazili do Dinamova šesnaesterca. Modri su, pak, bili nekako tromi, bezidejni, preskakali su igru, vezni red nije se ničime nametnuo u kreaciji. Dosta grešaka, neočekivano puno. Znali su svi da neće to biti 'trpanje', ali da nije se očekivala niti tako siromašna predstava hrvatskog prvaka u prvih 45 minuta. Siromašna kao rijetko kad. Bez ijedne prave prilike, ako ne računamo Hajrovićev udarac visoko preko gola nakon kornera. Ajde, barem je pogled na semafor nudio pozitivu, Dinamo je još uvijek imao prednost iz prve utakmice.

Prva prilika došla je iz prekida, nakon kornera. Ubacio je Kadzior, Lešković je ostao sam i pucao pokraj gola. U 55. minuti, mogli smo zaključiti, Dominik Livaković postao je rekorde, skinuo je Ladića po broju minuta prazne mreže na startu sezone, izdržao je do kraja susreta i izjednačio se i s Franjom Glaserom (prvih 450 minuta sezone primljenog gola). Koju minutu kasnije Ferencvaros je zabio za 1:1 na Malti i tad je bilo sigurno da će mađarski prvak biti idući Dinamov protivnik. Ljutit je bio Bjelica, koračao je uz aut-liniju, a prvi potez s klupe povukao je u 62. minuti, Gavranovića je zamijenio Petković. No, uspavanka je potrajala i dalje, da baš svi ne zaspe 'krivi' su tek dječji povici s tribine 'Dinamo, Dinamo'. A u 74. minuti ušao je u igri i Dani Olmo.

I onda su ipak Modri ubacili u višu brzinu, odigrali puno boljih zadnjih petnaestak minuta. Konačno dobra akcija, sjajno proigravanje Petkovića riješio je golom Oršić, tada je sve bilo lakše. Doduše, gosti su mogli zabiti, opet nisu iskoristili zbunjenost Dinamove obrane, potom je Gojak pogodio stativu. Da bi zatim Olmo asistirao Petkoviću za 2:0, a Petković mu uzvratio u sudačkoj nadoknadi da i Olmo zabije svoj prvi pogodak sezone. Nije igrao puno, ali gol i asistencija Olma svakako dokazuju koliko znači ovoj momčadi. Rezultatski djeluje lagano tih ukupnih 5:0, međutim nije bilo lagano, Gruzijci su zaslužili ponešto zabiti. Ali, Saburtalo je sad prošlost, nova Dinamova briga postaje Ferencvaros.

DINAMO - SABURTALO 3:0 (Oršić 77', Petković 88', Olmo 90 + 4')

DINAMO: Livaković; Pinto, Perić, Lešković, Leovac; Ademi (C), Gojak, Kadzior; Hajrović, Oršić, Gavranović

SABURTALO: Kuaptadze; Mali, Margvelašvili (C), Rekviašvili, Kakubava; Čabradze, Tsnibiladze, Altunašvili; Gabedava, Rolović, Gorgiašvili

---------------------------------------------

PRIJENOS UŽIVO:

Kraj utakmice!

90 + 4' - GOOOL! U strijelce se upisao i Olmo! Mladi Španjolac primio je loptu na desnoj strani i sjajno pogodio u suprotni kut! Svoju drugu asistenciju na utakmici upisao je Petković.

88' - GOOOL! Sve je riješeno! Sada je zabio i Petković koji i svoju četvrtu utakmicu ove sezone postiže pogodak! Asistent je Olmo!

85' - Trese se okvir gola! Bomba Gojaka s nekih 20-ak metara zatresla je stativu!

84' - Ulazi Majer, izlazi Hajrović.

77' - GOOOL! Dinamo vodi 1:0 na Maksimiru! Modri su konačno probili tvrde Gruzijce. Strijelac je Oršić, ali velike zasluge pripadaju Bruni Petkoviću čijim je ulaskom živnula igra hrvatskog prvaka. Bila je to odlična akcija Modrih u kojoj je Petković provukao loptu kroz noge gostujućeg igrača i uposlio Oršića koji nije imao težak posao jednom kad je izbio pred Kuaptadzea.

74' - Izlazi Kadzior, ulazi Olmo!

72' - Skočila je sada cijela klupa Modrih. Hajrović je proigrao Petkovića, koji se možda mogao naći u jako dobroj prilici, ali je sudac tu vidio zaleđe... Snimka je pokazala da je sudac pogriješio.

63' - Bjelica vadi Gavranovića, a u igru baca Petkovića, raspoloženog golgetera koji je na fantastičan način otvorio ovu sezonu. Napadač Modrih je ove sezone zabio gol u posljednje tri utakmice. Tri utakmice zaredom, tri pogotka, po jedan Lokomotivi, Saburtalu i Slavenu Belupu.

60' - Ferencvaros je izjednačio na 1:1 protiv Vallette.

55' - Prošlo je 414 minuta bez primljenog pogotka za Livakovića na otvaranju sezone. Time je vratar Dinama srušio rekord kojeg je dosad držao Dražen Ladić (1995./96.)

52' - Prilika za Modre! Nakon ubačaja iz kuta lopta pronalazi Leškovića koji je sam i puca iz blizine, ali neprecizno. Koji trenutak kasnije Oršić je sjajno povukao po lijevoj strani, ali njegova povratna lopta je zaustavljena i Dinamo nije iskoristio još jedan napada koji je obećava.

46' - Nastavlja se utakmica na Maksimiru!

45' - Kraj poluvremena!

44' - Mogao je sada povesti Dinamo. Pinto je ubacio u kazneni prostor, a Kuaptadzeu lopta ispada iz ruku. Gojak je tu bio najbliži, no njegov pokušaj je blokiran u posljednji trenutak

40' - Obje momčadi imaju po 2 udarca prema golu, od toga jedan u okvir. Posjed lopte je lagano na strani Dinama 54 - 46.

35' - Velika prilika za goste! Ovo se sigurno ne sviđa Bjelici i navijačima Dinama. Sjajno su sada igrači Saburtala nadigrali obranu Modrih, no Rolović na nekoliko metara od gola promašuje loptu i propušta veliku priliku.

33' - Saburtalo prijeti! Livaković se dobro postavio i sigurno zaustavio pokušaj gostiju. Margvelašvili je ubacio, a Gabedava pucao glavom.

27' - Valletta je povela iz jedanaesterca protiv Ferencvarosa (1:0). Prvi susret pripao je Mađarima (3:1), a uspješniji iz ovog ogleda križa se s pobjednikom para Dinamo - Saburtalo.

22' - Najbolja prilika Dinama! Bila je to uigrana akcija. Oršić je iz kuta odigrao povratnu za Hajrovića koji puca snažno, ali malo iznad gola.

20' - Žuti karton za Leovca zbog prekršaja na sredini terena. Igrač Dinama se ne slaže sa sucem, a da je u pravu pokazala je i snimka na kojoj se vidi da je prvo startao na loptu.

19' - Kontra Dinama! Kadzior je ubacio za Hajrovića koji pada u šesnaestercu, Modri traže jedanaesterac, ali sudac samo odmahuje rukom.

14' - Rolović izbija sam pred Livakovića, ali malo je požurio i svirano je zaleđe. Vratar Dinama je njegov pokušaj za svaki slučaj obranio.

9' - Modri kombiniraju pred šesnaestercem gostiju, pokušali su ubačajem zaprijetiti golu Saburtala, ali Gavranović i Kadzior nisu uspjeli glavom zahvatiti loptu.

2' - Opasna situacija! Povukli su kontru igrači Saburtala, zaspala je na trenutak obrana Modrih, no Gruzijci su se spetljali kad su stigli blizu Livakovića i brzopleto odigrali akciju koja je prekinuta zbog zaleđa.

1' - Počela je utakmica na Maksimiru!

---------------------------------------------

>>> Nogometaši armenskog Ararata slavili su s 2-1 (1-0) kao gosti protiv gibraltarskog Lincoln Red Impsa u uzvratu 2. kola kvalifikacija za Europsku ligu i s ukupnih 4-1 izborili mjesto u 3. kolu kvalifikacija u kojem čekaju poraženog iz sraza 2. kola kvalifikacija Lige prvaka između zagrebačkog Dinama i gruzijskog Saburtala. Prve utakmice 3. kola kvalifikacija za Europsku ligu na rasporedu su 8. kolovoza, a uzvratne utakmice bit će odigrane tjedan dana poslije.

>>> Kako je bilo ranije najavljivano bit će ovo utakmica bez publike, zbog UEFA-ine kazne, ali znamo da to bez publike ne znači doslovno “bez publike”. Jer, postoji određena kvota ljudi koji smiju biti na stadionu i u takvim uvjetima.

Tomo Ničota

---------------------------------------------

Linker
01. svibanj 2024 17:39