PAUL ELLIS Afp
DI MARIA IZGUBIO ŽIVCE

VIDEO: Manchester City izborio premijerno finale LP, pogledajte kako je Mahrez s dva gola izbacio PSG

Nogometaši Man. Cityja prvi su finalisti Lige prvaka. U uzvratu polufinala pobijedili su PSG s 2:0
Piše: Goran Čičin-Mašansker, SNObjavljeno: 04. svibanj 2021. 23:01

MANCHESTER CITY - PARIS SG 2:0 (Mahrez 11', 63')

MANCHESTER CITY (4-3-3): Ederson – Walker, Stones, Dias, Zinčenko – Silva (od 82. Sterling), Fernandinho, Gündogan – Mahrez, De Bruyne (od 82. Jesus), Foden (od 85. Agüero).

MENADŽER: Josep Guardiola.

PARIS SAINT-GERMAIN (4-3-3): Navas – Florenzi (od 75. Dagba), Marquinhos, Kimpembe, Diallo (od 83. Bakker) – Herrera (od 62. Draxler), Paredes (od 75. Pereira), Verratti – Di Maria, Icardi (od 62. Kean), Neymar.

TRENER: Mauricio Pochettino


Manchester City je po prvi put u klupskoj povijesti u finalu Lige prvaka, u Istanbulu će se za titulu boriti s boljim iz sraza Chelseaja i Reala. Menadžer Josep Guardiola napokon se i s Građanima uspio plasirati u samu završnicu elitnog europskog natjecanja nakon što je s njima dvaput bio u četvrtfinalu, jednom u osmini finala te prošle sezone u polufinalu. Ujedno, ovo je Guardioli prvo finale Lige prvaka nakon 10 godina kad je drugi put trijumfirao s Barcelonom.

Paris Saint-Germain ove godine nije uspio ostvariti želje klupskih vlasnika, za razliku od prošle kad ih je aktualni menadžer Chelseaja Thomas Tuchel odveo u finale u kojem je bolji bio Bayern. Parižani su pod vodstvom njegovog nasljednika Mauricija Pochettina izgubili prvi ogled na Parku prinčeva (1:2), a u uzvratu na Etihadu nisu uspjeli nadoknaditi zaostatak.

Golove s utakmice pogledajte OVDJE.

Ozljeda mišića lista Kyliana Mbappea, jednog od najboljih svjetskih napadača, ipak nije bila bezazlena. Mladi je Francuz dan prije susreta trenirao individualno te nije bio spreman za punu minutažu. Nije ni ulazio u igru, a njegovu je poziciju u vrhu napada Parižana zauzeo povratnik Icardi. Nema sumnje da je to bio velik hendikep za goste uoči početka velike utakmice u Manchesteru. Na lijevi bok obrane vratio se Diallo, suspendiranog Gueyea zamijenio je Herrera. Kod domaćina dvije promjene u odnosu na početni sastav iz prvog polufinalnog ogleda, Zinčenko i Fernandinho ušli su umjesto Cancela i Rodrija.

image
PAUL ELLIS Afp

Uoči utakmice u Manchesteru je pala tuča i učinila travnjak težim za kontrolu lopte. PSG je pritisnuo u početnim minutama, ali su Građani vrlo rano povećali ukupnu prednost na dva pogotka.

Igrala se tek 11. minuta kad je Ederson sjajnom loptom pronašao Zinčenka koji je izbjegao zaleđe, sjurio se prema gostujućim vratima i uposlio De Bruynea čiji je udarac blokirao Florenzi. Međutim, lopta se odbila do Riyada Mahreza koji je iz blizine iskosa matirao Navasa. Sjajan kontranapad za Cityjevo vodstvo.

image
PAUL ELLIS Afp

Pokušali su uzvratiti gosti iz Francuske pet minuta kasnije. Di Maria je ubacio s lijeve strane, a kapetan Marquinhos je glavom poslao loptu u gredu. Veliku je priliku u 19. minuti propustio Di Maria nakon pogreške Edersona i Silve koji su nastojali brzo odigrati na svojoj polovici, Argentinac je tukao malo pokraj lijeve vratnice.

City je bio vrlo kompaktan ofenzivno i defenzivno, dok je PSG momčad koja ipak više ovisi o svojim pojedincima ekstra-kvalitete. Icardi je u prvom dijelu bio praktički nevidljiv, ni Neymar se nije isticao.

image
PAUL ELLIS Afp

De Bruyne je nakon pola sata igre s 20 metara tukao pored gola, na drugoj strani Herrera je s 15 metara ponovio isti scenarij. U nadoknadi prvog dijela još jednom je zaprijetio Mahrez, obranio je Navas.

U nastavku je pao pljusak koji je donio nove probleme nogometašima, no barem je s travnjaka nestao led. PSG je imao posjed, dolazio je do nekih situacija koje su mirisale na opasnost, ali uvijek bi se Cityjeva obrana našla na pravome mjestu. Blokirali su Građani na vrijeme sve pokušaje Neymara i suigrača, da bi u 63. minuti povećali prednost iz protuudara nakon Pochettinove dvostruke izmjene.

Sjajni De Bruyne je uposlio Fodena koji je s lijeve strane ubacio na drugu vratnicu, a PSG-ova je obrana zaboravila na Mahreza koji se novim pogotkom prometnuo u apsolutnog junaka finala.

Ubrzo su Parižani još jednom podsjetili na svoju mentalnu nestabilnost, Di Maria je u 69. minuti dobio izravni crveni karton zbog gaženja Fernandinha izvan granica igrališta i nakon toga je bilo jasno da je neki veliki povratak nemoguć.

Do kraja je dvije fine prilike za povećanje vodstva imao mladi Foden, u 77. je pogodio vratnicu, tri minute kasnije udarac mu je obranio Navas. I to je bilo to, City je do kraja sačuvao prednost te je uslijedilo veliko i zasluženo slavlje...


PRIJENOS UŽIVO

90+2' - Završila je utakmica, Manchester City je s ukupnih 4:1 pobijedio PSG i zasluženo izborio svoje prvo finale Lige prvaka.

90' - Igrat će se još dvije minute sudačke nadoknade.

89' - Požutio je sada Danilo nakon grubog starta.

88' - Pokušaj PSG-a nakon akcije Neymar-Marquinhos, ali domaći su se obranili.

87' - Novi grubi start na utakmici. Kimpembe je sada pokosio Gabriela Jesusa i opravdano je požutio.

85' - U ovim trenucima menadžer Manchester Cityja dao je priliku i Sergiju Agüeru koji po završetku sezone napušta redove 'Građana'.

80' - U ovim trenucima gledamo potpunu dominaciju Manchester Cityja. Dojam je da su Parižani potpuno potonuli nakon isključenja Di Marije.

77' - Trese se vratnica PSG-ovog gola. Pucao je lijepo Foden, ali PSG je sada imao sreće. Pokušao je u nastavku De Bruyne, sijeva sada sa svih strana pred golom Parižana.

Fodenovu vratnicu pogledajte OVDJE.

74' - Imao je sada Mahrez priliku za hat-trick, ali je blokiran u zadnji tren. U nastavku akcije De Bruyne je požutio. Nakon crvenog kartona Di Marije igra se vrlo nervozno s puno prekršaja.

image
PAUL ELLIS Afp

69' - Katastrofalan rasplet za PSG. Sada je pocrvenio Angel Di Maria koji je potpuno izgubio živce. On je izvan linija terena uoči jednog izvođenja auta, čini se, nagazio Fernandinha na nogu.

Crveni karton Di Marije pogledajte OVDJE.

67' - Ukupna prednost Manchester Cityja sada iznosi 4:1 i Parižanima treba čudo da do kraja preokrenu. Ono što je sasvim sigurno je da u ovom susretu neće biti produžetaka.

63' - GOOOL! Manchester City vodi 2:0, zabio je opet Mahrez na fantastično dodavanje Phila Fodena. Bila je sjajna i munjevita kontra 'Građana' koja je okončana na najbolji način za domaćine.

Drugi gol Mahreza na susretu pogledajte OVDJE.

63'- Kean i Draxler novi su igrači u redovima PSG-a., izašli su Icardi i Herrera.

55' - Novi pokušaj PSG-a i nova sjajna obrana domaćina. Sada su dvojica igrača uspjeli blokirati udarac Neymara.

Pokušaj Neymara pogledajte OVDJE.

image
PAUL ELLIS Afp

50' - Nervozno je u drugom poluvremenu startao PSG-ov igrač Diallo i dosuđena su mu dva prekršaja u pet minuta. Veliko pitanje u anstavku je hoće li za PSG do kraja susreta uopće zaigrati Kylian Mbappe koji ima problema s ozljedom lista.

image
PAUL ELLIS Afp

46' - Krenulo je drugo poluvrijeme. Tijekom pauze je travnjak uspješno raščišćen od leda. Usprkos tome teren je jako sklizak.

45+3' - Završeno je prvo poluvrijeme, Manchester City na odmor odlazi s prednošću 1:0, odnosno ukupnih 3:1.

45+2' - Dobar pokušaj Mahreza, pa Bernarda Silve u istom napadu, ali PSG se nekako uspio obraniti. Bile su to dvije jako opasne situacije pred vratima francuskog prvaka.

43' - Nova kombinacija i pokušaj Neymara u kaznenom prostoru, ali pokušaj Brazilca blokira Dias.

image
PAUL ELLIS Afp

41' - Prvo poluvrijeme je ušlo u posljednjih pet minuta plus sudačka nadoknada.

36' - Prijetnja PSG-a, pucao je Herrera ljevicom, ali lopta odlazi preko gola.

Udarac Herrere pogledajte OVDJE.

31' - Dobra polukontra PSG-a i ubacivanje s desne strane, ali u sredini nije bilo nikoga da ugrozi vrata Edersona.

26' - Igra se u dobrom ritmu, a oba sastava nastoje čim prije vratiti posjed lopte. U ovim trenucima počinje padati kiša, što će u kombinaciji s ledom na travnjaku dodatno otežati igru.

image
PAUL ELLIS Afp

22' - Prvi žuti karton na susretu. Opomenut je Herrera koji je kažnjen zbog burne reakcije na jedan dosuđeni prekršaj.

image
PAUL ELLIS Afp

20' - U ovim trenucima ukazuje se liječnička pomoć Kimpembeu koji je dobio udarac u skoku od Stonesa. Branič pariškog sastava na kraju se podigao i nastavio utakmicu.

16' - Nova opasnost pred vratima Manchester Cityja. Sada je Marquinhos glavom pogodio gredu.

Gredu Marquinhosa pogledajte OVDJE.

image
PAUL ELLIS Afp

11' - GOOOL! Mahrez je zabio, Manchester City vodi 1:0! Bila je to lijepa akcija 'Građana', Zinčenko je ubacio u sredinu, pucao je De Bruyne s vrha šesnaesterca, njegov je udarac odbijen, ali samo do Mahreza koji šalje loptu u mrežu. Ukupna prednostr Cityja sada iznosi 3:1.

Gol Mahreza PSG-u pogledajte OVDJE.

7' - Kuipers je pokazao na bijelu točku za PSG zbog navodne ruke Zinčenka, ali nakon intervencije VAR-a igra je nastavljena. Nema govora o najstrožoj kazni, Zinčenko je igrao ramenom.

Intervenciju VAR-a nakon ramena Zinčenka pogledajte OVDJE.

5' - Opasna situacija u kaznenom prostoru Manchester Cityja. Pokušali su udarcima Neymar i Di Maria, ali su ih igrači Cityja uspjeli blokirati.

2' - Nekoliko neopreznih prekršaja na samome startu. Zasad sudac Kuipers samo opominje igrače.

1' - Počela je utakmica u Manchesteru. Igrat će se po teškom, ledom prekrivenom travnjaku. Trebat će zasigurno neko vrijeme da se travnjak raščisti, odnosno da se led otopi.

image
PAUL ELLIS Afp

20.55 - U Manchesteru je jako loše vrijeme i travnjak je 'obojan u bijelo'. Prije utakmice padala je tuča i teren je sklizak.

image
PAUL ELLIS Afp

19.40 - Poznati su sastavi za večerašnji okrpaj na Etihadu. Najvažnija je vijest da PSG kreće bez Kyliana Mbappea koji očito i dalje osjeća posljedice ozljede lista. U vrhu će napada od prve minute zaigrati Mauro Icardi.

Linker
16. travanj 2024 19:37