Vinicius

 PIERRE-PHILIPPE MARCOU Afp
‘SEDMICA‘ U MADRIDU

VIDEO: Nevjerojatni Real preokrenuo 0:2, Vinicius zabijao eurogolove, a Modrić odigrao utakmicu za povijest

Borussia Dortmund doživjela je prvi poraz u novoj sezoni Lige prvaka
Piše: Niko Matičević, HinaObjavljeno: 22. listopad 2024. 23:22

Monaco - Crvena zvezda 5:1 (Minamino 20., 70., Embolo 45+4., Singo 54., Akliouche 90+6./Ndiaye 27.)


Milan - Club Brugge 3:1 (Pulišić 34., Reijnders 61.,71./Sabbe 51.)


Real Madrid - Borussia Dortmund 4:2 (6Rüdiger 60., Vinicius 62.,86., 90+3., Vazquez 83./Malen 30., Gittens 34.)

REAL MADRID: Courtois - Vazquez⚽, Militao, Rudiger⚽, Mendy - Valverde, Modrić (od 71. Camavinga), Bellingham - Rodrygo (od 85. Tchouameni), Mbappe, Vinicius⚽⚽⚽

BORUSSIA DORTMUND: Kobel - Ryerson (od 76. Can), Sule, Schloterbeck, Bensebaini - Gittens⚽(od 55. Anton), Nmecha (od 76. Beier) - Malen⚽(od 64. Groß), Brandt, Sabitzer - Guirassy


Arsenal - Šahtar 1:0 (Riznik, a.g., 30.)


Aston Villa - Bologna 2:0 (McGinn 55., Duran 64.)


Girona - Slovan Bratislava 2:0 (Gutierrez 42., Juanpe 73.)


Juventus - Stuttgart 0:1 (Toure 90+3.)


PSG - PSV 1:1 (Hakimi 55./Lang 34.)


Sturm Graz - Sporting 0:2 (Santos 23., Gyokeres 53.)


U derbiju večeri nogometne Lige prvaka, ujedno i reprizi posljednjeg finala Lige prvaka, Real Madrid je u fantastičnom dvoboju pobijedio Borussiju Dortmund s 5:2 premda su gosti na poluvremenu vodili s 2:0.

Real Madrid i Borussija Dortmund su početkom lipnja na Wembleyju odmjerili snage u finalu Lige prvaka. "Kraljevski klub" je slavio s 2:0 osvojivši svoj čak 15. europski naslov. I ovog puta Real je pobijedio premda su gosti vodili s 2:0 golovima Donyella Malena (30) i Jamiea Gittensa (34).

No, španjolski velikan je u nastavku okrenuo rezultat golovima Antonia Rudigera (60), Viniciusa Juniora (62, 86, 90+3) i Lucasa Vazqueza (83). Kapetan hrvatske reprezentacije Luka Modrić igrao je do 71. minute i sudjelovao je u akciji za drugi Realov pogodak.

Real je bolje otvorio susret, no gosti su poveli u 30. minuti. Serhou Guirassy se odlično snašao gurnuvši loptu do Malena koji je izašao sam ispred Thibauta Courtoisa i zabio za 1:0. Samo četiri minute kasnije Borussija je zabila i drugi pogodak. Ovoga puta Malen je bio asistent nakon što je prošao po krilu, a Gittens pored "uspavane" obrane Reala zabio na drugoj stativi za 2:0.

image

Slavlje igrača Borussije Dortmund

THOMAS COEX Afp

Real je mogao smanjiti u 36. minuti, no u svega 15 sekundi "Kraljevski klub" je dva puta pogodio okvir gola. Prvo je Rodrygo sjajno primio loptu u šesnaestercu i pucao. Međutim, pogodio je prečku. Lopta se odbila do Judea Bellinghama koji je opalio ponovo pogodivši gredu.

U nastavku susreta krenula je Realova rapsodija. Europski prvak je smanjio u 60. minuti, Kylian Mbappe je ubacio, a Antonio Rudiger glavom zabio za 1:2. Real je izjednačio samo dvije minute kasnije. Luka Modrić je uposlio Mbappea, ispred njega su gosti počistili loptu, no ona je došla do Viniciusa koji je pogodio za 2:2. Suci su označili zaleđe, ali je VAR pokazao kako je sve bilo regularno.

image

Vinicius

THOMAS COEX Afp

Potpuni preokret je stigao u 83. minuti, loše je reagirao Brandt u obrani, lopta je došla do Vazqueza koji je silovitim udarcem pogodio za 3;2.

Sve dvojbe oko pitanja pobjednika "Kraljevski klub" je razriješio u 88. minuti drugim golom Viniciusa. Bio je to nevjerojatan gol brazilskog napadača koji je osvojio loptu na 20-tak metara od svojeg gola uz aut liniju i potom u šprintu pretrčao više od 60 metara i zatim s ruba kaznenog prostor pogodio za 4:2. Točku na "i" sjajne predstave Vinicius je zaoključio "hat-trickom" u sudačkoj nadoknadi za drugu Realovu pobjedu i prvi Borussijin poraz.

Aston Villa je u Birminghamu porazila Bolognu s 2:0 ostvarivši i treću pobjedu.

Domaćin je poveo u 55. minuti, John McGinn je ubacio iz slobodnog udarca, loptu nitko nije dirao i završila je u mreži. Konačnih 2-0 je postavio Jhon Duran u 64. minuti. Nikola Moro je za goste igrao od 67. minute, dok Martin Erlić nije igrao.

Tri boda je dohvatio i Arsenal porazivši Šahtar s 1:0.

image

Gabriel Jesus

GLYN KIRK Afp

Jedini gol pao je u 29. minuti. Pucao je Gabriel Martinelli, lopta je pogodila vratnicu i od leđa nesretnog Dmitra Riznika završila u golu. Arsenal je pobjedu mogao osigurati u 77. minuti, no Leandro Trossard nije realizirao kazneni udarac, iskazao se Riznik upisavši važnu obranu. Za momčad Šahtara koju vodi Marino Pušić, a asitira mu Mario Stanić, nije nastupio Bartol Franjić.

PSG nije uspio slomiti PSV Eindhoven i susret na Parku prinčeva je završio 1:1.

Prvu veliku priliku domaćin je imao u 22. minuti. Fabian Ruiz je odlično ubacio pred vrata, gostujuća obrana je "zaspala" ostavivši Dembelea samog, no njegov udarac je završio u okviru gola. Nizozemci su poveli u 34. minuti. Neves je izgubio loptu na sredinu terena nakon čega je Noa Lang povukao kontru, a onda sjajno pogodio s ruba kaznenog prostora.

image

Noa Lang

FRANCK FIFE Afp

Francuski prvak je uspio izjednačiti u 55. minuti golom Achrafa Hakimija koji je pucao sa 20 metara, a lopta je kroz noge nizozemskog vratara ušla u mrežu.

Girona je porazila Slovan iz Bratislave s 2:0 ostvarivši premijernu pobjedu u Ligi prvaka.

Arnaut Danjuma je u 42. minuti sjajno prošao po lijevom krilu, poslao povratnu loptu do Miguela Gutierreza koji je lijepo pogodio za 1:0. Španjolci su svoju prvu pobjedu potvrdili u 73. minuti sjajnim golom Juanpea iz slobodnog udarca u 73. minuti. Girona je u 88. minuti imala kazneni udaraca, ali je Dominik Takac obranio udarac Cristhiana Stuanija. Marko Tolić je za Slovan igrao do 84. minute.

Sporting je na gostovanju u Austriji pobijedio Sturm s 2:0.

Portugalci su poveli u 23. minuti, Catamo je probio po desnoj strani, ubacio pred vrata do Nune Santosa koji je pucao, a domaći vratar Kjell Scherpen nespretno zatresao vlastitu mrežu.

Korak bliže pobjedi Sporting je stigao u 53. minuti nakon što je Viktor Gyokeres pogodio za 2:0. Švedski napadač je probio po lijevom krilu, ušao u kazneni prostor "povaljao" domaću obranu i vratara i pogodio za 2:0. Lovro Zvonarek je za austrijski sastav igrao od 59. minute.

Stuttgart je u Torinu pobijedio Juventus s 1:0, a talijanski velikan može biti sretan što je primio samo jedan gol.

Njemački sastav je bio sjajan, gosti su uputili 22 udarca, poništen im je gol, nisu uspjeli realizirati kazneni udarac, a pogodili su i okvir gola. Međutim, u sudačkoj nadoknadi je El Bilal Toure ipak zabio za pobjedu.

Domaći vratar Mattia Perin branio je fantastično, ali niti on nije uspio spasiti torinski klub poraza. Juve je u 84. minuti ostao s igračem manje nakon što je isključen Danilo, a gosti su dobili jedanaesterac. Pucao je Enzo Millot, ali je fantastični Perin obranio.

image

Slavlje igrača Stuttgarta

MARCO BERTORELLO Afp

Vinicius je za svoj nastup dobio jedino što zaslužuje. Čistu desetku.

90+3. GOOOL!

Stuttgart je ipak stigao do zasluženog gola. Strijelac je El Bilal Toure.

GOL KOJI JE ŠOKIRAO TORINO POGLEDAJTE OVDJE

KRAJ UTAKMICA

Nova luda večer Lige prvaka. Najzanimljivija utakmica je sigurno bila u Madridu gdje smo vidjeli čak sedam golova. Najveći šok je pobjeda Stuttgarta u Torinu protiv Juventusa. Vidjeli smo 27 golova u devet utakmica, odnosno točno tri po utakmici.

image

Vinicius

THOMAS COEX Afp

90+3. GOOOL!

Još jedan gol Reala i još jedan gol Viniciusa. Sjajni Brazilac je kompletiro hat-trick za 5:2 Reala.

GOL KOJIM JE VINICIUS KOMPLETIRAO HAT-TRICK POGLEDAJTE OVDJE

90+3. GOOOL!

Stuttgart je ipak stigao do zasluženog gola. Strijelac je El Bilal Toure.

GOL KOJI JE ŠOKIRAO TORINO POGLEDAJTE OVDJE

86. GOOOL!

Real još jednom pokazuje zašto je najveći klub na svijetu. Vinicus zabija za 4:2 i vrlo vjerojatno rješenje pitanja pobjednika.

DRUGI GOL VINICUSA POGLEDAJTE OVDJE

86.

U Torinu je Stuttgart propustio veliku priliku. Mattia Perin je obranio kazneni udarac Enzu Millotu. No, Juventus ima igrača manje te će se morati dobrano potruditi da do kraja utakmice zadrže barem bod.

SJAJNU OBRANU PERRINA POGLEDAJTE OVDJE

83. GOOOL!

Jedna od najstarijih nogometnih floskula "Kada ne zabiješ, primiš", ponovno je došla do izražaja. Real se sjurio u kontru koju je realizirao Lucas Vazquez i to je 3:2.

KOMPLETIRANJE PREOKRETA POGLEDAJTE OVDJE

82.

Kakva prilika Borussije za novo vodstvo. Beier je propustio priliku šokirati Bernabeu. Courtois je obranio njegov udarac iz blizine.

77.

Leandro Trossard je propustio najbolju moguću priliku za bijeg Arsenala na 2:0. Riznik je nakon nes(p)retnog autogola, obranio kazneni udarac Belgijcu.

OBRANU KAZNENOG UDARCA POGLEDAJTE OVDJE

73. GOOOL!

Girona je sjajni golom Juanpea iz slobodnog udarca udvostručila vodstvo protiv Slovana iz Bratislave. Slovaci su tim pogotkom pali na posljednje, 36. mjesto velike tablice Lige prvaka.

PREDIVAN POGODAK POGLEDAJTE OVDJE

Samo dvije minute bile su potrebne Realu da se u potpunosti vrati u utakmicu. Nešto na što su nas navikli proteklih godina.

64. GOOOL!

Aston Villa nastavlja sa sjajnim početkom u Ligi prvaka. Duran zabija za 2:0.

DRUGI GOL ASTON VILLE POGLEDAJTE OVDJE

62. GOOOL!

Kakav povratak Reala. Vinicius je zabio za 2:2. Gol je prvotno poništen zbog zaleđa, ali je VAR soba ispravila tu odluku.

POGODAK ZA LUDNICU NA BERNABEUU POGLEDAJTE OVDJE

60. GOOOL!

Antonio Rüdiger zabija za smanjenje vodstva Borussije. Odličnu loptu poslao je Mbappe, a stoper Reala je iskoristio priliku.

GOL REALA POGLEDAJTE OVDJE

55. GOOOL!

Gotovo iste sekunde, gol je pao i u Parizu. PSG je preko Hakimija izjednačio protiv PSG-a.

GOL S KOJIM SE PSG VRATIO U IGRU POGLEDAJTE OVDJE

55. GOOOL!

Prvi gol na utakmici Aston Ville i Bologne djelo je Johna McGinna. Englezi su na vrlo sretan način stigli do prednosti.

SRETAN GOL ASTON VILLE POGLEDAJTE OVDJE

53. GOOOL!

Sporting je udvostručio svoje vodstvo protiv Sturma. Strijelac je ove sezone nezaustavljivi Viktor Gyokeres.

NOVI GOL SJAJNOG ŠVEĐANINA POGLEDAJTE OVDJE

50.

Ipak ništa od pogotka. VAR je poništio pogodak zbog igranja rukom.

48. GOOOL!

Stuttgart je šokirao Juventus u Torinu. Strijelac je Deniz Undav.

POGODAK POGLEDAJTE OVDJE

46. Krenulo je drugo poluvrijeme.

Nije pretjerivanje reći da je Noa Lang bio veoma ushićen zbog svog pogotka PSG-u.

image

Noa Lang

FRANCK FIFE Afp

KRAJ POLUVREMENA


Nakon sporog početka, utakmice Lige prvaka su nam ponovno pružile pregršt uzbuđenja. Najveći šok je zasigurno rezultat na Bernabeuu gdje Borussija vodi 2:0. To je ujedno i jedina utakmica na kojoj smo u prvih 45 minuta utakmice vidjeli dva gola.

Gittens je postao najmlađi Englez koji je zabio gol Realu na Santiago Bernabeuu u Ligi prvaka.

42. GOOOL!

Girona je golom Miguela Gutierreza povela protiv Slovana iz Bratislave. Idući Dinamov protivnik u Ligi prvaka gubi u Španjolskoj.

GOL GIRONE POGLEDAJTE OVDJE

37.

Što je sada propustio Real. U istoj akciji su Rodrygo i Bellingham zatresli gredu. Opasno je živjela Borussia.

34. GOOOL!

Zaredali su se sada golovi, gotovo istovremeno je PSV šokirao PSG i poveo 1:0 na gostovanju.

POGODAK NIZOZEMCA POGLEDAJTE OVDJE

34. GOOOL!

Borussia je još jednom šokirala Real. Gittens je udvostručio vodstvo Crno-žutih.

DRUGI GOL BORUSSIJE POGLEDAJTE OVDJE

image

Gittens

PIERRE-PHILIPPE MARCOU Afp

30. GOOOL!

Nakon puno odbijanja u kaznenom prostoru, lopta je došla do Malena, koji zabija za vodstvo Borussije Dortmund na Bernabeuu.

GOL KOJI JE ŠOKIRAO REAL POGLEDAJTE OVDJE

image

Donyell Malen

PIERRE-PHILIPPE MARCOU Afp

29. GOOOL!

Arsenal je golom Martinellija poveo na Emiratesu. Šahtar, kojeg vodi hrvatski trener Marino Pušić, odolijevao je nešto manje od pola sata. Ostaje pitanje hoće li se pisati kao gol Brazilca ili autogol vratara Riznika.

POGODAK POGLEDAJTE OVDJE

23. GOOOL!

Prvi pogodak večeri djelo je Sportinga. Strijelac za vodstvo u Grazu protiv Sturma bio je Nuno Santos.

VIDEO POGOTKA POGLEDAJTE OVDJE

Kada već nema događanja, evo malo kadrova s utakmice Arsenala i Šahtara.

image

Gabriel Jesus

GLYN KIRK Afp

15. Prvih 15 minuta je iza nas. Za sada nismo vidjeli pogodak.

6. Prva prijetnja na utakmici pripala je Borussiji Dortmund. Guirassy je pucao ravno u Courtoisa.

1. Počele su utakmice diljem Europe.

KRAJ UTAKMICA

Milan je protiv Club Bruggea upisao prva tri boda u sezoni Lige prvaka. Monaco se lakoćom obračunao s Crvenom zvezdom i utrpao im čak pet komada.

90+6. GOOOL!

Pukla je petarda. Akliouche je postavio konačan rezultat.

70. GOOOL!

Minamino zabija svoj drugi pogodak na utakmici. Monaco vodi 4:1.

61. GOOOL!

Milan ponovno vodi. Strijelac je Reijnders.

56. GOOOL!

Samo dvije minute kasnije, Monaco ponovno zabija. Embolo dolazi do drugog pogotka na susretu.

Gol je naposljetku poništen zbog igranja rukom

54. GOOOL!

Wilfried Singo povećao je prednost Monaca protiv Crvene zvezde.

Na poluvremenu utakmica u ranijem terminu, Monaco vodi 2:1 protiv Crvene zvezde, a Milan 1:0 protiv Club Bruggea.

Najavu piše: Tomislav Dragobratović

Liga prvaka se ponovno vraća na velika vrata. Nakon pauze od dvadesetak dana, koja je uključivala i reprezentativno okupljanje u Ligi nacija, u utorak započinje treće kolo elitnog europskog klupskog nogometnog natjecanja. U akciji će ponovno biti i zagrebački Dinamo (u srijedu protiv RB Salzburga), a također imamo još nekoliko iznimno zanimljivih utakmica koje treba posebno izdvojiti.

Gledat ćemo, primjerice, večeras reprizu prošlosezonskog finala Lige prvaka (pobjeda Reala 2:0), u kojem će na stadionu Santiago Bernabeu Carlo Ancelotti i Real Madrid odmjeriti snage s Borussijom Dortmund, također Dinamovim skorašnjim suparnikom, no ovoga puta pod nekim drugačijim okolnostima. Naime, u sastavu njemačkog diva došlo je do promjene trenera u odnosu na finalni dvoboj, nakon Edina Terzića njegov dotadašnji asistent Nuri Sahin preuzeo je klupu na Westfalenu, i moglo bi se reći, nastavio u istom tonu barem što se tiče prezentacija u Ligi prvaka.

Borussia Dortmund u ovu utakmicu ulazi kao vodeća momčad na novoj, velikoj tablici Lige prvaka, no treba i naglasiti kako će ovaj susret zapravo biti i prvi pravi test za Sahina i društvo, s obzirom na to da je kvaliteta prijašnjih protivnika, u vidu Cluba Bruggea i Celtica, ipak nešto siromašnija od elite poput Real Madrida.

Od preostalih atraktivnih utakmica 3. kola, treba izdvojiti još jedan španjolsko-njemački okršaj, koji je na rasporedu u srijedu, u terminu utakmice RB Salzburga i Dinama, od 21 sat. Barcelona i Bayern odmjerit će, naime, snage na Olimpicu, u ogledu koji je sada već ‘obilježen’ neslavnim 2:8 porazom Katalonaca u LP 2020. godine, no u ovom slučaju, uzevši u obzir prezentacije na terenu i ligašku formu oba suparnika, trebao bi nas čekati - spektakl. Pogledavši samo njihove utakmice prošlog vikenda, mogli smo vidjeti dominantnu predstavu obje momčadi - Bayern je na svojoj Allianz Areni ispratio Stuttgart s četiri gola u mreži, dok su Katalonci protiv Seville slavili s istom rezultatskom razlikom, no “utrpali” su i jedan gol više (5:1).

Gledajući obje momčadi, jednostavan zaključak je da su planovi novih trenera urodili plodom. Vincent Kompany i Hansi Flick prakticiraju brz, napadački, vertikalan nogomet, u kojem se kreiraju brojne šanse, no jedna konstanta s kojom se obje momčadi mogu pohvaliti je napadački arsenal na poziciji koja se sve više i više “gubi” u modernom nogometu. Riječ je, naravno, o ‘luksuzu’ zvanom Robert Lewandowski i Harry Kane, tj. poziciji čiste tradicionalne “devetke”. Doduše, Englez je s vremenom kroz godine postao i ne samo ubojiti strijelac pred golom, nego i izrazito kvalitetna ‘mantinela’ koja se često zna i spustiti puno niže, te tako upošljavati natrčala krila kojih, barem u slučaju Bayerna, ima na pregršt.

Za razliku od Engleza, Robert Lewandowski u Barceloni odrađuje dobro poznatu ulogu iz dana u kojima je igrao u njemačkom divu. Iako tehnički također kvalitetan, Lewandowski u većini slučajeva ostaje visoko i čeka kvalitetna proigravanja suigrača, a kada u momčadi imate virtuoze poput Yamala, Pedrija, Olma i ostalog društva, teško je ne očekivati nekoliko kvalitetnih prilika po svakoj utakmici.

Isti luksuz ima i Harry Kane u Bayernu. Olise, Musiala, Kimmich i družina ‘hrane’ svog napadača, pa su tako i Kane i Lewandowski na početku ove sezone, uz tradicionalno ubojitog Haalanda, “najvrući” golgeteri u najvećim europskim nogometnim ligama. Kane je za Bayern u 10 utakmica u svim natjecanjima stigao do učinka od 13 golova, dok je Poljak u crveno-plavom dresu trunku efikasniji, on je u 12 utakmica mrežu tresao čak 14 puta.

Također, u utorak će snage odmjeriti još neki Dinamovi suparnici u ovom natjecanju. Tako će Slovan iz Bratislave put Španjolske, gdje će odmjeriti snage s Gironom. Slovačka momčad u Španjolskoj traži prve bodove u Ligi prvaka, kojima bi potencijalno “kupili” nešto samopouzdanja prije ogleda s Modrima u Slovačkoj. Večeras će na teren također stupiti Arsenal, kojeg čeka ogled na Emiratesu protiv ukrajinskog Šahtara, na čijoj klupi sjedi hrvatski stručnjak Marino Pušić. Igrači Mikela Artete nisu se proslavili preko vikenda na gostovanju protiv Bournemoutha, no protiv Šahtara bi (u slučaju da susret završe s 11 igrača) trebali biti izgledni favoriti. Milan, posljednji suparnik Zagrepčana u skupini Lige prvaka, u utorak dočekuje Club Brugge.

U srijedu će, pak, osim Dinama protiv Salzburga, u akciju i škotski velikan Glasgow Celtic, kojeg čeka teško gostovanje kod Atalante Marija Pašalića u Bergamu. Atalanta je u nizu od tri uzastopne pobjede u prvenstvu, s 10 postignutih golova, a posebno su impresivni bili i u Ligi prvaka, gdje su još uvijek neporaženi nakon okršaja s Arsenalom i Šahtarom. Celtic je, pak, u svojevrsnom europskom “nokdaunu” nakon porcije od sedam “komada” protiv Borussije Dortmund u Njemačkoj. Nakon tog rezultata, Škoti su po prvi put posustali i u prvenstvu, doduše protiv, za sada čini se, izravnog konkurenta za vrh, u vidu Aberdeena. Utakmica je završila rezultatom 2:2, te je Aberdeen osigurao povratak u utakmicu u drugom dijelu, tako da su naznake stare forme postojane, no ogled protiv Talijana bit će puno teži test za momčad Celtica.

Linker
24. listopad 2024 14:12