INA FASSBENDER Afp
OSMINA FINALA LIGE PRVAKA

VIDEO: Novi kiks Chelseaja, Borussijina velika nada pretrčala skoro cijeli teren i zabila, slavlje Benfice

Borussia je Adeyemijevim sjajnim pogotkom svladala Chelsea, a na golu je briljirao vratar Kobel
Piše: Ivan Alaupović, HinaObjavljeno: 15. veljača 2023. 23:15

BORUSSIA DORTMUND - CHELSEA 1:0 (Adeyemi 63‘)

BORUSSIA DORTMUND (4-1-4-1): Kobel - Wolf (od 73. Ryerson), Süle, Schlotterbeck, Guerreiro - Can - Adeyemi (od 79. Bynoe-Gittens), Bellingham, Özcan, Brandt - Haller (od 68. Modeste)

CHELSEA (4-2-3-1): Arrizabalaga - James, Silva, Koulibaly, Chilwell (od 72. Mount) - Loftus-Cheek, Fernandez - Ziyech, Joao Felix, Mudrik (od 72. Cucurella) - Havertz

DORTMUND - Signal Iduna Park. Gledatelja: 81,365. Sudac: Jesús Gil Manzano (Španjolska).


CLUB BRUGGE - BENFICA 0:2 (Joao Mario 51‘ p., Neres 88‘)

CLUB BRUGGE (4-2-3-1): Mignolet - Clinton Mata, Hendry, Mechele, Meijer - Odoi (od 65. Nielsen), Onyedika - Buchanan, Vanaken, Sowah (od 79. Jutgla) - Lang

BENFICA (4-2-3-1): Vlachodimos - Bah, Antonio Silva, Otamendi, Grimaldo - Florentino, Chiquinho - Aursnes, Joao Mario (od 90.+4. Neves), Rafa Silva (od 65. Neres) - Ramos (od 65. Guedes)

BRUGGE - stadion Jan Breydel. Gledatelja: 24,136. Sudac: Davide Massa (Italija).


Nešto je trulo u državi Chelsea... Potrošio je vlasnik Todd Boehly preko 300 milijuna u zimskom prijelaznom roku, ali ni to nije bilo dovoljno. Barem ne u prvom susretu osmine finala gdje je na Signal Iduna Parku s 1:0 slavila Borussija Dortmund.

SJAJAN ADEYEMIJEV POGODAK POGLEDAJTE OVDJE.

Adeyemi je prihvatio loptu na svojoj polovici, pretrčao cijeli teren te potom smireno zaobišao Enza Fernandeza, a zatim Kepu na vratima i zabio jedini pogodak na utakmici.

image
INA FASSBENDER Afp

Osim njega, definitivno je heroj bio i golman Borussije Kobel koji je obranio sedam udaraca, a posljednju herojsku intervenciju imao je na kraju susreta kad je izašao kao pobjednik protiv Enza Fernandeza.

Nije trebalo dugo čekati na prvo veliko uzbuđenje na susretu. Već u drugoj minuti susreta Brandt je pucao s vrha šesnaesterca, no 120 milijuna vrijedno pojačanje iz Benfice, Enzo Fernandez stigao je u blok. Chelsea je nakon tog napada pojurio u kontru, da bi Schlotterbeck požrtvovnim klizećim startom zaustavio mladu ukrajinsku zvijezdu - Mihajla Mudrika kojemu se pružala prilika da izađe jedan na jedan s vratarom Borussije Dortmund.

image
INA FASSBENDER Afp

Mreža se prvi put zatresla u 16. minuti, ali ubrzo je pogodak Chelsea poništen. Thiago Silva poslužio se Maradoninom ‘Božjom rukom‘ što je Manzano - umjesto pogotkom - ‘nagradio‘ žutim kartonom. Zanimljivosti radi, strijelac kontroverznog pogotka i Chelseajev kapetan Silva (38) dvostruko je stariji od kapetana Dortmunda Judea Bellinghama (19).

image
JOHN MACDOUGALL Afp

Iako su igrači Borussije imali više loptu u nogama i bili dominantniji tijekom prvog poluvremena, najveće opasnosti bili su pred njihovim golom. Kai Havertz je maestralnim dodavanjem presjekao dortmundsku obranu kojoj je pobjegao Joao Felix, ali je Portugalac iz velike blizine pogodio okvir gola.

image
INA FASSBENDER Afp

Nakon toga, Borussija je mogla napokon kapitalizirati svoje prilike i to oba puta netom prije kraja poluvremena. Najprije je u 40. Wolf napravio ogroman dio posla, ispremiješao braniče Chelseaja i potom uposlio Hallera čiji silovit udarac završava u vanjskome dijelu mreže. Minutu kasnije, Wolf je odlučio uzeti stvari u svoje ruke. Povukao je branič po desnoj strani, a zatim opalio tik uz vratnicu. Očito je Potter odlučio trgnuti malo svoju skupocjenu momčad pa kao da je rekao dečkima – Ajmo kapitalizirati naše šanse – jer odmah po povratku iz svlačionice krenuli su motivirano.

image
JOHN MACDOUGALL Afp

Najprije iz slobodnog udarca, a zatim iz igre pokušao je James savladati Kobela, ali je njemački vratar u oba navrata izlazio kao pobjednik. Čak i kad nije branio, Chelseajevi igrači potrudili su se promašiti dobre prilike. Jedna takva bila je u 61. minuti kad je Mudrik ostavio loptu za Enza Fernandeza, a udarac mladog Argentinca ovu gol šansu poslao je pored gola.

image
INA FASSBENDER Afp

Nakon što je Borussija povela preko Adeyemija, tempo utakmice malo se smirio. Velikih uzbuđenja nije bilo sve do 78. minute. Koulibaly je potpuno sam i nečuvan opalio s desetak metara, Kobel po tko zna koji put fantastično obranio, no lopta se nastavila kretati prema gol-liniji odakle ju je u posljednji trenutak izbio požrtvovni Emre Can. Kako bi se nogometnim žargonom reklo, zaradio je svoju plaću.

image
INA FASSBENDER Afp

Pokušao je Chelsea svim snagama doći do pogotka u ovoj utakmici, ali rezultat se na semaforu nije mijenjao. Potter je sve najjače adute poslao od prve minute jer je samo dva puta posegnuo za alternativom s klupe kad je umjesto Mudrika i Chilwella na teren poslao Mounta i Cucurellu.

Mateo Kovačić vratio se u sastav nakon tri utakmice izbivanja zbog ozljede, ali za hrvatskog veznjaka nije bilo minuta u ovome susretu.

Benfica slavila u Belgiji

U drugom susretu večeri snage su odmjerili Club Brugge i Benfica, a portugalski sastav je gostujućom 2-0 pobjedom napravio veliki korak prema četvrtfinalu.

Strijelci za Benficu bili su Joao Mario iz kaznenog udarca u 51. minuti, te David Neres u 88. minuti.

Club Brugge se po prvi put plasirao u osminu finala, nakon što je završio drugi iza Porta u teškoj skupini u kojoj su bili i Atletico Madrid i Bayer Leverkusen. Međutim, njihova je sezona od tada jako zastala.

Unatoč tome što je odveo Brugge do nokaut faze Lige prvaka, trener Carl Hoefkins dobio je otkaz, a momčad je preuzeo Scott Parker. Međutim, niti Parker nije imao mnogo više uspjeha otkako je preuzeo momčd, njegova ekipa je ostvarila samo jednu pobjedu u njegovih osam mečeva na čelu i osvojila osam od mogućih 21 boda. Remizirali su u pet od zadnjih sedam susreta.

S druge strane, Portugalci su proteklog vikenda ispali od Brage u Kupu, a prije toga su izgubili samo jednu od 31 utakmice u svim natjecanjima ove sezone.

Iako je Benfica prva zaprijetila, Brugge je dominirao u prvih 20 minuta. Međutim, kako je poluvrijeme odmicalo, Benfica je preuzela igru. Goncalo Ramos, Rafa Silva i Grimaldo stavili su Mignoleta na kušnju, no u prvih 45 minuta nije bilo golova. U 44. minuti je Dennis Odoi spremio loptu glavom u gol Benfice. Međutim, kratko je trajala proslava jer je bio u zaleđu.

Gosti su poveli u ranoj fazi drugog dijela. Jack Hendry je sapleo Ramosa, a sudac Davide Massa pokzao na bijelu točku. Joao Mario je pogodio za vodstvo gostiju.

Sve dvojbe oko pitanja pobjednika, a možda i oko putnika u četvrtfinale razriješene su u 88. minuti kada je Neves "ukrao" loptu neopreznoj obrani domaćeg sastava i poentirao za 2-0.

Petar Musa nije zaigrao za Benficu.

Uzvrati su 7. ožujka u Londonu i Lisabonu.


SJAJAN ADEYEMIJEV POGODAK POGLEDAJTE OVDJE.

PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ UTAKMICE!

90‘+5‘ - Strašan udarac Enza Fernandeza koji je išao pod gredu i nova fenomenalna obrana Gregora Kobela, apsolutnog junaka Borussije Dortmund na današnjoj utakmici!

90‘ - Igrat će se pet minuta sudačke nadoknade.

90‘ - Zaiskrilo je na terenu, došlo je do sveopće makljaže nakon jednog bezazlenog prekršaja na sredini travnjaka! Niklas Sule uletio je na protivničku klupu i obračunao se s nekim iz protivničkog stožera, umiješao se tu i Mason Mount, epilog je - žuti kartoni za obojicu, ali i za Norvežanina Ryersona.

POGODAK DAVIDA NERESA ZA 2:0 BENFICE POGLEDAJTE OVDJE.

88‘ - GOOOL! Džoker s klupe David Neres koristi kiks domaće obrane i pogađa za 2:0 u Bruggeu!

image

Chiquinho i David Neres

JOHN THYS Afp

86‘ - Özcan ruši Joaa Felixa u zoni udarca i dobiva žuti karton. Gađa Ziyech iz tog slobodnjaka, ali neprecizno.

85‘ - Bori se Chelsea, tuku iz svih pozicija... Sada je Guerreiro blokirao opasan Ziyechov pokušaj.

84‘ - Šutira Joao Felix s ruba kaznenog prostora - ravno u ruke dobro postavljenom Kobelu.

79‘ - Ulazi Bynoe-Gittens umjesto strijelca Adeyemija.

78‘ - Što je sada propustio realizirati Chelsea! Koulibaly je potpuno sam i nečuvan opalio s desetak metara, Kobel po tko zna koji put fantastično obranio, no lopta se nastavila kretati prema gol-liniji odakle ju je u posljednji trenutak izbio požrtvovni Emre Can!

image
INA FASSBENDER Afp

77‘ - Adeyemi se faulom osvećuje Ziyechu pa ulazi i on u sučevu bilježnicu.

73‘ - Danas sjajnog i rastrčanog Mariusa Wolfa zamijenit će Julian Ryerson.

73‘ - Ziyech zbog rušenja Adeyemija dobiva žuti karton.

72‘ - Reagira sada i Graham Potter. Umjesto Chilwella i Mudrika u igru će Mason Mount i Marc Cucurella.

image
INA FASSBENDER Afp

68‘ - Kod Borussije ulazi Anthony Modeste umjesto Sebastiana Hallera.

63‘ - GOOOL! Obranila se Borussia od još jedne opsade gola, a onda je Adeyemi prihvatio loptu na svojoj polovici, pretrčao cijeli teren te potom smireno zaobišao Enza Fernandeza i vratara Kobela pa zatresao mrežu za 1:0 Borussije!

image
INA FASSBENDER Afp
image
INA FASSBENDER Afp

62‘ - I opet Chelsea! Jamesov šut pod gredu brani Kobel!

61‘ - Sve je opasniji Chelsea. Mudrik ostavlja za Enza Fernandeza čiji pokušaj prolazi pored gola...

58‘ - Brandtov opasan udarac još jednom uspijeva ukrotiti Kepa.

image
JOHN MACDOUGALL Afp

54‘ - Dobar je bio Jamesov udarac iz tog slobodnjaka, no Kobel je na pravome mjestu.

53‘ - Emre Can ruši Jamesa u zoni udarca i pritom mu Manzano također pokazuje žuti karton. Moglo bi ovo biti vrlo opasno po vrata Borussije...

image

Joao Mario

JOHN THYS Afp

POGODAK BENFICE IZ JEDANAESTERCA POGLEDAJTE OVDJE.

51‘ - GOOOL! Hendry u šesnaestercu neoprezno ruši Ramosa, a u pogodak je to s bijele točke udarcem od grede pretvorio Joao Mario. Benfica vodi 1:0!

49‘ - Bellingham zbog fauliranja Chilwella dobiva žuti karton.

46‘ - Vraćamo se na susrete osmine finala. Nema promjena u sastavima.

image
INA FASSBENDER Afp

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Bolja je Borussia na Signal Iduna Parku, međutim golova nema - ako izuzmemo poništenu ‘Božju ruku‘ Thiaga Silve. Poništen je i gol Cluba Bruggea u završnici poluvremena u Belgiji jer je Denis Odoi bio u zaleđu.

image
INA FASSBENDER Afp

45‘ - Neće biti nadoknade vremena i španjolski sudac šalje igrače u svlačionicu.

43‘ - Još jednom Wolf! Ovog puta njegov je projektil prohujao malo pored vratnice! Dobro se Kepa Arrizabalaga ispružio na golu...

41‘ - Mudrik šutira s dvadesetak metara, od bloka to odlazi u novi korner.

38‘ - Trese se greda! Havertz je maestralnim dodavanjem presjekao dortmundsku obranu kojoj bježi Joao Felix te iz blizine pogađa okvir gola!

33‘ - Uzvraća Borussia na drugoj strani, Adeyemi također šutira preko gola.

32‘ - Evo i Chelseaja! Ziyech probija desni bok i daje idealno za Joaa Felixa koji s desetak metara šalje loptu preko grede!

image
INA FASSBENDER Afp

27‘ - Nova velika prilika domaćih! Wolf je napravio ogroman dio posla, ispremiješao braniče Chelseaja i potom uposlio Hallera čiji silovit udarac završava u vanjskome dijelu mreže!

25‘ - I opet prijeti Borussia! Adeyemi šutira s poludistance, blokira ga pravovremeno Thiago Silva.

20‘ - Evo i jedne zanimljivosti s ovoga dvoboja: Chelseajev kapetan Thiago Silva (38) dvostruko je stariji od kapetana Dortmunda Judea Bellinghama (19).

image
INA FASSBENDER Afp

18‘ - Šansa Borussije! Wolf se, okružen trojicom braniča Chelseja, previše zaigrao pa uputio bezopasan udarac iako je to moglo biti vrlo opasno...

PONIŠTEN GOL THIAGA SILVE POGLEDAJTE OVDJE.

16‘ - GOOOL! Ali odmah je i poništen. Thiago Silva odlučio je u skoku poslužiti se Maradoninom ‘Božjom rukom‘, što je Manzano - umjesto pogotkom - ‘nagradio‘ žutim kartonom.

12‘ - Mudrik je iznimno raspoložen, odlučio je pokazati djelić svoga talenta usred gusto postavljenog obrambenog bloka Borussije...

image
INA FASSBENDER Afp

9‘ - Reece James potpuno nepotrebno i grubo zaustavlja Adeyemija, daje mu španjolski sudac žuti karton već u ranoj fazi utakmice.

2‘ - Evo uzbuđenja na samome startu. Brandt šutira s vrha šesnaesterca, no Enzo Fernandez stiže u blok. Chelsea potom juri u kontru, da bi Schlotterbeck požrtvovnim klizećim startom zaustavio mladu ukrajinsku zvijezdu - Mihajla Mudrika.

21.00: Počele su utakmice u Dortmundu i Bruggeu. Na Signal Iduna Parku pravdu će dijeliti Jesús Gil Manzano (Španjolska), a na belgijskome stadionu Jan Breydel glavni je sudac Davide Massa (Italija).


image
INA FASSBENDER Afp
image
INA FASSBENDER Afp

>>> Stigli su sastavi! U momčadi Chelseaja prednost je u početnom sastavu dobio najbolji mladi igrač SP-a u Kataru Enzo Fernandez, a naš će Mateo Kovačić svoju priliku čekati na klupi za rezerve.

Ofenzivu Benfice čini trio Aursnes, J. Mario i R. Silva, uz isturenog Ramosa, dok se ulazak hrvatskog napadača Petra Muse može očekivati u nastavu.


Linker
09. travanj 2024 00:00