Screenshot
PRAVILA SU JASNA

VIDEO: RONALDOVA ČAROLIJA JE ZAPRAVO PRIJEVARA! HRVATSKI EKSPERT ZA TRAVNJAK OBJASNIO FENOMEN, OKO SOKOLOVO ZA SN TVRDI: Gol je trebalo poništiti!

LEBDEĆA LOPTA Jedanaesterac iz kojeg je Real Madrid izjednačio rezultat protiv PSG-a Portugalac je izveo neregularno
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 16. veljača 2018. 16:21

Cristiano Ronaldo zabio je u finišu prvog poluvremena s bijele točke, za Real je to bio važan gol da eliminira zaostatak za PSG-om. U izravnom prijenosu nitko, međutim, nije vidio problem s tim pogotkom, no kako se utakmice rade s golemim brojem kamera uočeno je: lopta je prije šuta napadača Reala poskočila. Kako je to moguće, je li pogodak regularan, najčešća su pitanja koja su se vrtjela po društvenim mrežama.

Miljenko Sakoman, ekspert za travnjake i Mateo Beusan, sudački stručnjak, svaki u svojoj domeni, utvrdili su: Ništa čudno i neprirodno nije se zbilo, a gol je trebalo poništiti. Lopta kod izvođenja jedanaesterca mora mirovati.

Sakoman, koji se o terenima brine i za Dinamo i za HNS, kazao je:

- Nisam fizičar pa ne bih volio da nekoga tko jest povrijedim, no jasno mi je što se dogodilo: sva snaga udarca dolazi iz stajne noge, dakle kod Ronalda lijeve, koja s velikim opterećenjem dolazi, pada kraj lopte, s njegova 83 kilograma. Ona ima pritisak ravno i desno jer stiže iz kuta 65 do 70 stupnjeva prema lopti, a s obzirom da se radi o novim travnjacima koji nisu sijani, koji nisu jedna površina, nego postoji gornja i donja površina, ta gornja se jednostavno prilikom te sile pomaknula, kao da gurneš tepih. Nakon prestanka sile vratila se natrag.

Događalo se i ranije

I kako je taj dio terena “zaplesao”, isto se dogodilo s loptom.

- Napravi se humak koji je loptu lagano digao gore. Stvar je u stajnoj nozi koja je pod velikim opterećenjem stisnula površnu kraj lopte. Cijeli se travnjak u tom dijelu podigao.

Događalo se to i ranije, samo nije bilo uočeno.

- Puno se puta događaju neke stvari s travnjakom, pogotovo kad je mokar, da igraču prođe lopta preko noge i slično, ali nije bilo tako dobrog kadra da bi se to na snimci jasno vidjelo. Nije to prvi put, ali mora se puno toga potrefiti da bi se tako nešto zbilo, i kut pod kojim ide noga, i sila opterećenja, i vlažnost, i elastičnost igrališta - konstatirao je Sakoman.

Negdašnji engleski reprezentativac Rio Ferdinand iznenadio je izjavom da je Ronaldo to odavno apsolvirao, da je skužio trik kako funkcionira teren, priznao je kako zna da to zvuči ludo, ali “Ronaldo je ovo trenirao dok smo igrali zajedno”. Eto za što je sve majstor, čak i za lebdeće lopte.

Mateo Beusan sa sudačke strane analizira:

- U prijenosu to nisam vidio, sigurno ni sudac Rocchi. No pravila su jasna: lopta prije izvođenja jedanaesterca mora mirovati. Neovisno koji je razlog, ako se pomaknula, treba poništiti izvođenje i tražiti da se ponovi. Recimo, kad puhne vjetar i pomakne loptu kod kornera ili izvođenja peterca, sudac traži da se to napravi ponovno. Dakle, ako lopta nije ostala na mjestu prije no što ju je Ronaldo dotaknuo, gol nije regularan.

Sudac je bio odličan

Očito imamo novi element u nogometu, odsad će arbitri morati obraćati pozornost i kako se ponaša travnjak kod pucanja kaznenih i slobodnih udaraca. Suvremeni su tereni, suvremene raščlambe utakmica gdje kamere otkrivaju i ono što je nekad bilo nemoguće i tako donose novu zabavu nogometnim fanovima. Jer, čisto sumnjamo da sudac, koliko god bio fokusiran, može to registrirati. I imati dovoljno sigurnosti da je vidio razlog za poništenje gola. Ronaldo, što je bitno, nije dvaput dotaknuo loptu.

Vezano za Talijana Gianlucu Rocchija, Beusan mu za posao na Bernabeu daje visoku ocjenu.

- Odličan je bio. Jedino je mogao dati drugi žuti karton Lo Celsu kod prekršaja nad Kroosom za kazneni udarac, ali očito je imao na umu da je to velike utakmica velikih klubova pa se nije za to odlučio. Kod ruke Sergija Ramosa nema ni govora o jedanaestercu, jedva ako ju je imalo odvojio od tijela, nije se time povećao obujam tijela - zaključio je Beusan.

Linker
04. svibanj 2024 11:23