MIGUEL RIOPA Afp
LIGA PRVAKA

VIDEO Spektakularan pogodak u 94. minuti šokirao Arsenal; najveće zvijezde zabijale u Napulju

Napoli i Barcelona remizirali su na ‘Maradoni‘, dok je Porto srušio Topnike
Piše: Ante Šakić, SN, HinaObjavljeno: 21. veljača 2024. 22:56

NAPOLI - BARCELONA 1:1 (Lewandowski 60., Osimhen 75.)

NAPOLI (4-3-3): Meret - Di Lorenzo, Juan Jesus, Rrahmani, Olivera- Zambo Anguissa, Lobotka, Cajuste (od 68. Traore) - Politano (od 77. Raspadori), Osimhen⚽ (od 77. Simeone), Kvaratskhelia (od 68. Lindstrøm)

BARCELONA (4-3-3): Ter Stegen - Kounde, Araujo, Martinez?, Cancelo - De Jong?, Christensen? (od 86. Romeu), Gündogan - Yamal (od 80. Raphinha), Lewandowski⚽, Pedri (od 86. Felix)


PORTO - ARSENAL 1:0 (Galeno 94.)

PORTO (4-2-3-1): Diogo Costa - Joao Mario, Pepe, Otavio. Wendell - Varela, Nico Gonzalez? (od 81. Jaime) - Galeno, Pepê, F. Conceicao? (od 85. Borges) - Evanilson (od 85. Toni Martinez)

ARSENAL (4-3-3): Raya - White, Saliba, Gabriel, Kiwior? - Ødegaard, Rice?, Havertz? - Saka, Trossard (od 74. Jorginho), Martinelli


Napoli i Barcelona susreli su u prvoj međusobnoj utakmici šesnaestine finala Lige prvaka odigrali neriješeno 1:1. Susret dva "posrnula" branitelja naslova, talijanskog odnosno španjolskog prvenstva nisu do sredine drugog dijela pružili okupljenima na stadionu Diego Armando Maradona očekivani spektakl, odnosno većini njih jer domaćin se grčevito branio, ali na kraju s po jednim pogotkom sa svake strane mogu biti zadovoljna oba sastava.

Zauvijek povezani Diegom Maradonom, niti jedan od klubova nije impresionirao u grupnoj fazi, ali nisu mogli biti prezadovoljni niti ždrijebom. Barcelona je došla do vodstva zasluženo u 60. minuti pogotkom Roberta Lewandowskog, ali Napoli se nakon toga probudio i izjednačio 15 minuta kasnije preko Victora Osimhena.

Već u četvrtoj minuti došlo je do prve prilike na utakmici. Ilkay Gündogan je primio loptu na 20-ak metara od suparničkog gola i pronašao Yamala. Katalonski talent je pucao, ali lopta je otišla malo preko gola. Pet minuta nakon 16- godišnjak je opet u šansi. Ušao je u kazneni prostor domaćina i pucao, ali Alex Meret je spreman na njegov udarac. Međutim, domaći golman Meret uspio je spasiti svoj sastav.

image

Matteo Politano i Frenkie de Jong

TIZIANA FABI Afp

Pedri je nakon toga loptom pronašao Roberta Lewandowskog na rubu peterca, ali poljski napadač nije iskoristio situaciju jedan na jedan s braničem. Imao je čuvara, pa nije uspio uputiti ozbiljan udarac.

Sa svih strana "curilo" je kod domaćih, Joao Cancelo prošao je lijevom stranom i povratnom loptom u sredini pronašao Lewandowskog, ali Barceloninom napadaču udarac bran Meret.

Nastavio se pritisak katalonskog kluba. S ruba kaznenog prostora pucao je Gündogan, ali je Meret i treći put dobro reagirao. Napuljski golman atraktivnom intervencijom spriječio pokušaj veznjaka Barcelone.

Napoli je u posljednjih pet minuta nakon dugo vremena uspio zadržati loptu u posjedu, ali to je rezultiralo tek jednim neuspješnim ubačajem i na poluvrijeme se otišlo bez promjene stanja na semaforu, ali i s dojmom da je utakmica do sada bila jednosmjerna.

Nastavak je počeo na jednak način, dominacijom Španjolaca, ali bez konkretizacije u završnicama. Do 50. minute Gündogan je dva puta na test stavio Mereta, ali Talijan je dva puta sačuvao mrežu.

Ipak, deset minuta kasnije, branitelj naslova La Lige uspio je probiti obrambeni "bedem" domaćina. Barcelona je zasluženo povela pogotkom Lewandowskog. Pedri mu je dodao na 15-ak metara od gola, Poljak se okrenuo i pogodio donji kut. Čak ni raspoloženi Meret u ovoj situaciji ništa nije mogao.

image
FILIPPO MONTEFORTE Afp

Međutim, nošeni domaćom publikom, nogometaši Francesca Calzona probudili su se i ubacili u brzinu više. Dvije promjene kod Napolija unijele su živost. Umjesto Jensa Cajustea ulazi Hamed Traore, dok je Jesper Lindstrom ušao na teren umjesto Kviče Kvaratškelije.

Napoli je izjednačio prvim udarcem u okvir gola Barcelone, a strijelac je Victor Osimhen. Nigerijski napadač primio je dodavanje u 75. minuti i okrenuo suparničkog braniča, pao je ali se ustao i iskoristio prednost, te pogodio pokraj nemoćnog Marc- Andre Ter Stegena.

Domaći su nakon izjednačenja "dobili krila" i samo je nepreciznost Franka Anguisse, odnosno Giovannija Simeonea spasila Barcelonu od nove prosute pobjede.


U drugom susretu večeri Porto je pred 49.529 gledatelja na stadionu Dragao golom u četvrtoj minuti nadoknade pobijedio Arsenal sa 1-0. Junak susreta bio je brazilski napadač Galeno koji je fantastično pogodio sa 20-tak metara za pobjedu i prednost uoči uzvrata 12. ožujka u Londonu.

Gosti su imali više 65 posto posjeda lopte, no nisu uspjeli uputiti niti jedan udarac u okvir domaćeg gola, dok je Porto u svakom poluvremenu imao po jednu veliku priliku, a obje je imao Galeno.

Arsenal je od samog početka zagospodario terenom i u prvih 15 minuta imao je čak 75 posto posjeda lopte. No, prvu veliku priliku imao je Porto u 21. minuti kada je Galeno zapucao zicer.

image

William Saliba

MIGUEL RIOPA Afp

Chico Conceicao je ubacio s desne strane, lopta se od jednog Arsenalovog igrača odbila do Galena koji je sa sedam, osam metara u trku snažno opalio, ali je lopta pogodila stativu. Međutim, ponovo se odbila do njega, ali je brazilski napadač iz drugog pokušaja promašio vrata.

U nastavku poluvremena "Topnici" su i dalje daleko više držali loptu, ali nisu uspjeli uputiti niti jedan udarac u okvir Portova gola. Najbliže golu Arsenal je bio u 56. minuti kada je Trossard ostao sam na drugoj vratnici nakon ubačaja iz kornera., pucao je, ali ne i precizno.

Kada se već činilo kako će susret završiti bez pobjednika, Galeno je krasnim udarcem, sa 20-tak metara pogodio u dalji kut za pobjedu portugalskog sastava.

Pogodak pogledajte ovdje

KRAJ UTAKMICE U PORTU

Arsenal je dominirao posjedom kroz cijeli susret, ali nisu stvorili niti jednu pravu priliku. Porto je čekao svoju priliku i dočekao odličan udarac Galena koji se iskupio za promašaje iz prvog dijela. Arsenal sada čeka veliki posao u uzvratu ukoliko žele doći do četvrtfinala.

90+4. ⚽ GOOOOOOOOOOOL!

Kada su svi čekali kraj utakmice, ukazao se Galeno koji zabija fantastičan gol. Iskupio se za raniji promašaj i udarcem s 20 metara probio Rayu koji nije imao šanse.

FANTASTIČNI POGODAK POGLEDAJTE OVDJE

KRAJ UTAKMICE U NAPULJU

Barcelona je bila bolja kroz veći dio susreta te mogu više žaliti za konačnim rezultatom. Osimhen je znalački iskoristio jedinu priliku Napolija i povećao šanse svojoj ekipi uoči uzvrata u Barceloni.

90. U Napulju će se igrati četiri minute sudačke nadoknade.

89. Udarac Simeonea je otišao preko gola Ter Stegena.

Gotovo punih sedam godina je prošlo od posljednjeg gola Arsenala u nokaut fazi Lige prvaka. Njega je postigao Theo Walcott za vodstvo od 1:0 protiv Bayerna na Emiratesu. Vodstvo je trajalo do 53. minute u kojoj Koscielny zarađuje crveni karton i nakon koje kreće potop (1:5). Kako sada stvari stoje, gol neće dočekati ni danas.

Robert Lewandowski je s 35 godina i 184 dana postao najstariji strijelac za Barcelonu u nokaut fazi Lige prvaka. Prestigao je Lionela Messija koji je zabio s 33 godine i 259 dana.

75. ⚽ GOOOOL!

Osimhen vraća stvari na početak. Igrači Barcelone su čekali prekršaj u napadu, a Nigerijac je uzeo loptu i pospremio ju u mrežu pored nemoćnog Ter Stegena.

GOL NAPOLIJA POGLEDAJTE OVDJE

72. Arsenal ponovno prijeti nakon kornera. Diogo Costa je u posljednji trenutak boksao loptu ispred Gabriela.

68. Dobra prilika za Porto. Udarac Evanilsona je u zadnji trenutak blokirala obrana Arsenala.

68. Napoli je preuzeo inicijativu nakon primljenog pogotka, ali Ter Stegen i dalje čeka udarac kojim će zaraditi dnevnicu.

Robert Lewandowski je postao prvi igrač Barcelone koji se ne zove Lionel Messi koji je postigao gol u nokaut fazi Lige prvake otkako je Luis Suárez zabio njihov drugi pogodak u "onom" porazu 8:2 od Bayerna 2020. godine. Zanimljivo, Lewandowski je i taj dan bio na terenu.

60. ⚽ GOOOOL!

Lewandowski je dočekao loptu na rubu kaznenog prostora i u svom stilu odličnim udarcem svladao Mereta. Barcelona zasluženo vodi.

GOL BARCELONE POGLEDAJTE OVDJE

56. Najbolja prilika na utakmici za Arsenal. Trossard je ostao sam nakon kornera, ali je pucao daleko preko gola.

54. Utakmice trenutno izgledaju kao prosječni HNL petak, a ne kao osmina finala Lige prvaka. Na obje utakmice se ne događa previše i pune su grešaka u predaji lopte.

49. Yamal je vratio povratnu loptu za Gündogana koji upućuje slabi udarac.

image

Lamine Yamal

TIZIANA FABI Afp

46. Krenulo je drugo poluvrijeme.

KRAJ POLUVREMENA

U obje utakmice nismo vidjeli previše uzbuđenja. Barcelona je imala dosta prilika za vodstvo koje nisu iskoristili. Arsenal dominira posjedom, no najbolju priliku na utakmici je propustio Porto.

41. Ponovno razdoblje bez puno događanja na obje utakmice.

35. Najbolja prilika Arsenala. Udarac Salibe nakon kornera je otišao pored gola. Gosti iz Londona i dalje čekaju na svoj prvi udarac u okvir.

image

William Saliba

MIGUEL RIOPA Afp

33. Unatoč čak 75% posjeda lopte, Arsenal je tek sad uputio prvi udarac. Dalekometni pokušaj Trossarda je otišao preko gola.

31. Nakon vatrenog početka, obje utakmice su se malo smirile. Barcelona za sada dominira u Napoliju, no ne mogu pronaći put do mreže. Arsenal i dalje ima premoć u posjedu, no Porto je vrlo lako mogao voditi.

22. Dvije sjajne obrane Mereta. Prvo je obranio udarac Lewandovskog iz blizine, da bi u nastavku akcije obranio dalekometni pokušaj Gündogana.

21. ⚠ Promašaj Porta u stilu Ilije Sivonjića. Galeno je prvo pogodio vratnicu, a onda promašio prazan gol s pet metara. Domaćini bi mogli žaliti za ovim.

NESTVARAN PROMAŠAJ POGLEDAJTE OVDJE

18. Lamal je pogodio Oliveru u kaznenom prostoru. Igrači Barcelone su tražili kazneni udarac, ali za sada ništa od toga.

image

Lamine Yamal

TIZIANA FABI Afp

15. Lewandowski je dobio loptu u kaznenom prostoru. No, njegov udarac odlazi pored gola.

14. Na utakmici u Portugalu za sada nema većih uzbuđenja. Arsenal dominira posjedom, ali ne stvara prilike.

11. Umalo velika greška Barcelonine obrane. Martinez je dodao slabu loptu prema Ter Stegenu koji ju je u zadnji trenutak izbio ispred Osimhena.

9. Ponovno prijeti Lamine Yamal. Ovoga puta je njegov udarac obranio Meret.

4. Prva prilika Barcelone. Yamal je bio u dobroj situaciji, ali je pucao daleko pored gola.

2. Nesvakidašnja situacija. Declan Rice je nakon samo 90 sekundi dobio žuti karton.

1. Krenule su utakmice u Portu i Napulju

Lamine Yamal postat će najmlađi igrač u povijesti knock-out faze Lige prvaka.

Linker
29. travanj 2024 09:25