PAUL ELLIS Afp
ASISTI GVARDIOLA I IVANUŠECA

VIDEO: Strašni City prekrenuo 0:2, spas PSG-a u zadnjim sekundama, Zvezda ispala iz svih europskih natjecanja

Joško Gvardiol odigrao je iznimno zapaženu rolu u novoj velebnoj pobjedi Cityja
Piše: SNObjavljeno: 28. studeni 2023. 23:00

MAN. CITY - RB LEIPZIG 3:2 (Haaland 54., Foden 70., Alvarez 87./Openda 13., 33.)

MANCHESTER CITY (3-2-4-1): Ortega - Walker (od 54. Alvarez⚽), Dias ? (od 46. Ake), Gvardiol (od 90.+3. S. Gomez) - Rodri, Akanji - Foden⚽, Grealish (od 54. Doku), B. Silva, Lewis - Haaland⚽

RB LEIPZIG (4-1-4-1): Blaswich - Simakan, Klostermann, Lukeba, Raum - Seiwald - Simons (od 75. Poulsen), Haidara (od 75. Carvalho), Schalger (od 87. Kampl), Forsberg (od 60. Baumgartner) - Openda ⚽⚽ (od 60. Šeško)

MANCHESTER - stadion Etihad. Gledatelja: 51,402. Sudac: Glenn Nyberg (Švedska).


Ostale utakmice:

FEYENOORD - ATLETICO 1:3 (Wieffer 77./Geertruida 14., Hermoso 58., Gimenez 81. ag.)

0:1, 0:2, 1:2, 1:3
MILAN - BORUSSIA D. 1:3 (Chukwueze 38./Reus 10. p., Bynoe-Gittens, Adeyemi 69.)

0:1, 1:1, 1:2, 1:3
PSG - NEWCASTLE 1:1 (Mbappe 90.+8./Isak 25.)

0:1, 1:1
YOUNG BOYS - CRVENA ZVEZDA 2:0 (Nedeljković 8. ag., Blum 29.)

1:0, 2:0
BARCELONA - PORTO 2:1 (Cancelo 32., Joao Felix 57./Pepe 30.)

0:1, 1:1, 2:1


Barcelona, Borussia Dortmund, Atletico Madrid i Lazio su momčadi koje su u utorak osigurale plasman u osminu finala nogometne Lige prvaka te sada imamo deset poznatih klubova koji će se natjecati u nokaut fazi elitnog europskog natjecanja.

Rasplet u skupini E poznat je i prije posljednjih 90 minuta. Atletico Madrid i Lazio su među 16 najboljih u Ligi prvaka dok će Feyenoord na proljeće igrati Europsku ligu.

Feyenoord nije upropastio jubilej Diega Simeonea koji je postao tek treći trener - nakon Alexa Fergusona i Arsena Wengera - sa trocifrenim brojem utakmica u Ligi prvaka. Poveli su gosti autogolom Geertruide u 14. minuti, a Hermoso je u 57. udvostručio prednost. Prvo ime utakmice bio je Wieffer koji je dva puta zatresao mrežu, po jednom protivničku i svoju. U manje od pet minuta veznjak nizozemske momčadi je prošao put od junaka do tragičara. Prvo je u 77. dao nadu domaćinima da se mogu vratiti, a onda je u 81. zabio autogol. Također trena reći kako je u igru u završnici susreta ušao i Luka Ivanušec i bio asistent kod jedinog pogotka nizozemske momčadi..

U Parizu će sanjati Newcastle. Nakon što su ih razmontirali na Saint James Parku (4:1) šokirali su ih i usred Parka Prinčeva, a PSG je novi poraz izbjegao golom iz kaznenog udarca u 90+8 minuti. Igrala se 24 minuta kada je Alexander Isak zabio gol koji na kraju ipak nije bio vrijedan pobjede. Izdržavali su gosti silan pritisak, a bilo je 31-5 u udarcima, sve do 98. minute kada je Mbappe iz jedanaesterca zabio za 1:1. Situacija u skupini F uoči posljednjih 90 minuta još uvijek je otvorena.

PSG ima dva boda više od Newcastlea i Milana, a u posljednjem kolu ide na noge Borussiji Dortmund koja je na San Siru potvrdila osvajanje skupine. Za Milan je utakmica odmah na početku krenula u lošem smjeru. A kako je počelo, tako je i završilo. U 6. minuti Giroud je zapucao kazneni udarac, a što samo četiri minute kasnije Reus nije propustio učiniti. Milan je u igru vratio Chukwueze u 37. svojim prvim pogotkom za rossonere. Dortmundov tinejdžer Jamie Bynoe-Gittens golom u 59. vratio je prednost gostima. U 69. za velikih 1:3 zabio je Adeyemi.

Jedno mjesto u osmini finala ostalo je otvoreno i u skupini H, a o njemu će u izravnom dvoboju odlučivati Porto i Šahtar.

Barcelona je preokrenula vodstvo Porta, a taj rezultat išao je u korist Šahtara koji će u Portugalu pokušati izboriti plasman među 16 najboljih u Ligi prvaka. Porto je poveo u 30 minuti, no prednost gostiju na Nou Campu nije dugo trajala. Već u 32 minuti Cancelo je vratio utakmicu u egal. Joao Felix u 57. donosi prednost Barceloni i potvrdu plasmana u osminu finala elitnog natjecanja.

Kiša golova pala je na Etihadu na kojem je Manchester City u drugom poluvremenu preokrenuo 0:2 vodstvo Leipziga. Gosti su na krivoj nozi uhvatiki City i nakon tek nešto više od pola sata vodili 2:0.

Openda je doveo goste u vodstvo u 13 minuti, a potpuna konsternacija nastupila je u 33. kada je Openda zabio drugi pogodak. Obje momčadi bile su u komfornoj situaciji jer su mjesto među najboljih 16 u Ligi prvaka već potvrdili, no svejedno na kocki je bio ugled. U nastavku su stvari sjele na svoje mjesto, Haaland je zabio u 54., Foden u 70. izjednačio nakon sjajne asistencije Joška Gvardiola, a u 87.je Julian Alvarez zabio za preokret.

Crvena Zvezda u goste Young Boysima došla je s velikim ambicijama. Pobjedom, a izvjesno i remijem, bi osigurali proljeće u Europskoj ligi, ali u Švicarskoj se nisu dobro proveli. Odmah u uvodnih pet minuta bivši napadač Gorice Cherif Ndiaye imao je dva "zicera" za crveno-bijele. A ti promašaji gostima su se osvetili u rekordnom roku jer Nedeljković je zabio autogol u 8., a u 29. Blum udvostručio vodstvo domaćina koji su time izvjesno potvrdili treće mjesto u skupni.


Liga prvaka - 5. kolo:

SKUPINA E ljestvica:
1. Atletico Madrid 5 3 2 0 15-6 11
2. Lazio 5 3 1 1 7-5 10
3. Feyenoord 5 2 0 3 8-8 6
4. Celtic 5 0 1 4 3-14 1

SKUPINA F ljestvica:
1. Borussia Dortmund 5 3 1 1 6-3 10
2. PSG 5 2 1 2 8-7 7
3. Newcastle 5 1 2 2 5-5 5
4. Milan 5 1 2 2 3-7 5

SKUPINA G ljestvica:
1. Manchester City 5 5 0 0 15-5 15
2. RB Leipzig 5 3 0 2 11-9 9
3. Young Boys 5 1 1 3 6-11 4
4. Crvena zvezda 5 0 1 4 5-12 1

SKUPINA H ljestvica:
1. Barcelona 5 4 0 1 10-3 12
2. Porto 5 3 0 2 10-5 9
3. Šahtar 5 3 0 2 7-7 9
4. Antwerpen 5 0 0 5 3-15 0

KRAJ UTAKMICE!

Nameće se pitanje - tko može zaustaviti ovakvu moćnu momčad kao što je Pepova? I kad igraju loše, španjolski stručnjak izvuče asa iz rukava i pronađe način... Leipzig je izdominirao Građane u prvome dijelu, da bi Guardiola u nastavku presložio figure i nadmudrio protivnika. Haaland, Foden i Alvarez, uz sjajno izdanje našeg Joška Gvardiola, izveli su maestralan preokret koji će se pamtiti.

90.+3. ⇔ Izlazi Joško Gvardiol uz aplauz cijelog Etihada, mijenja ga Sergio Gomez.

90. ? Igrat će se šest minuta sudačke nadoknade.

87. ⇔ Izlazi Schlager, zamijenit će ga Kampl.

87. ⚽ GOOOL!

Džoker s klupe Julian Alvarez zabija za preokret!

Foden je zavrnuo pred gol Leipziga gdje se našao Argentinac i zabio čisti zicer za preokret na Etihadu!

ALAVREZOV POGODAK POGLEDAJTE OVDJE.

76. ⚠ GOL!

Leipzig postiže pogodak za 3:2, ali je odmah i poništen zbog zaleđa... Carvalho je pobjegao obrani Cityja, no već je bila označena nedozvoljena pozicija.

⇔ Prethodno su ušli Carvalho i Poulsen umjesto Haidare i Simonsa.

70. ⚽ GOOOL!

Vrhunska Gvardiolova asistencija i Foden zabija za izjednačenje!

Joško se probio iz drugoga plana pa nanjušio ulazak Phila Fodena u šesnaesterac, a Cityjev je ofenzivac neumoljiv i postiže pogodak za 2:2!

GVARDIOLOVU ASISTENCIJU I FODENOV POGODAK POGLEDAJTE OVDJE.

image
OLI SCARFF Afp

68. Ake pokušava glavom nakon jednog uigranog dodavanja iz slobodnjaka, prolazi to pored gola.

65. Mančesterska publika padne u delirij čim Haaland dotakne loptu, ali zasad nema promjene rezultata.

60. ⇔ Čude se svi izvjestitelji i njemačka nogometna javnost, ali Marco Rose iz igre vadi dvostrukog strijelca Opendu. Mijenja ga 20-godišnji slovenski napadač Benjamin Šeško. Također, ulazi i Baumgartner umjesto Forsberga.

54. ⚽ GOOOL!

Haaland zabija za smanjenje vodstva Leipziga!

Sjajnu akciju Cityja okrunio je norveški wunderkind nakon izvrsne asistencije Phila Fodena!

HAALANDOV POGODAK POGLEDAJTE OVDJE.

54. ⇔ Izlaze Kyle Walker, što je dosta zanimljivo, i Jack Grealish, što je bilo očekivano. Ulaze Julian Alvarez i Jeremy Doku.

51. Pep Guardiola je nakon samo pet minuta nastavka poslao Dokua i Alvareza na zagrijavanje.

46. ? Vraćamo se u Manchester. Ulazi Nathan Ake umjesto Rubena Diasa. Trener Leipziga Marco Rose, razumljivo, ništa nije mijenjao.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA!

Prva dionica završila je rezultatom koji vjerojatno nitko nije očekivao - RB Leipzig usred Etihada vodi 2:0! Sjajni belgijski napadač Lois Openda kaznio je dvije pogreške Cityjeve obrane, netipične za uobičajeno dobro podmazan stroj Pepa Guardiole. Španjolski se strateg u očaju hvata za glavu i kombinira kakvu postavu izvesti u nastavku...

Zanimljivo je i u ostalim dvobojima - gubili su na svojim terenima Milan i Barcelona pa su došli do izjednačenja, dok se to ne može reći za PSG i Feyenoord koji gube, kao i Man. City, pred domaćom publikom. Jedini domaćin koji je u vodstvu samo je Young Boys čija prednost nad Crvenom zvezdom djeluje teško dostižna.

image
OLI SCARFF Afp

45.+3. Šansa Cityja! Sijevnula je kontra nakon tri uzastopna kornera Leipziga, Foden je poslao dugačak centaršut do Haalanda čiji udarac glavom uspijeva ukrotiti vratar Blaswich.

45. ? Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade na Etihadu.

40. Haidara je zamalo ugrozio City, srećom po Građane nije uspio zadržati posjed. Nervozan je Pep Guardiola na klupi, njegov inače besprijekoran stroj večeras djeluje neuobičajeno rasklimano.

33. ⚽ GOOOL!

Novi gol Opende, nevjerojatna pogreška Rubena Diasa!

Ispao je iskusni Portugalac i to je iskoristio Openda za novi trk, u završnici je nadmudrio i našeg Gvardiola koji je pokušao popraviti pogrešku svog suigrača, ali belgijski je napadač neumoljiv i Leipzig vodi 2:0!

GOL ZA 0:2 POGLEDAJTE OVDJE.

30. Lewis promašuje čitav gol nakon što ga je u šansu gurnuo Gvardiol!

Nekoliko sekundi kasnije B. Silva uspijeva presjeći jedno neoprezno dodavanje pred golom Leipziga, ali mu bježi lopta u gol-aut...

22. ? Ruben Dias visoko podignutom nogom faulirao je strijelca Opendu i zaradio žuti karton.

16. ⚠ Velika šansa Cityja! Ruben Dias bio je u skoku i glavom šutirao malo iznad grede!

13. ⚽ GOOOL!

Openda zabija nakon Akanjijeve pogreške, Leipzig vodi!

Dugačko dodavanje vratara Blaswicha neshvatljivo je propustio Akanji, a Openda je to iskoristio i sjurio se prema Ortegi koji je tu nemoćan... Ruben Dias u sprintu je pokušao popraviti pogrešku suigrača, ali pomoći nije bilo i RB Leipzig vodi na Etihadu!

VODEĆI POGODAK POGLEDAJTE OVDJE.

image

Xavi Simons i Lois Openda

OLI SCARFF Afp

5. Uzvraćaju Nijemci! Simons je lijepo s dvadesetak metara ciljao suprotan kut, no završio je taj udarac u gol-autu.

3. Evo i prvog uzbuđenja pred vratima Leipziga. Šutirali su Bernardo Silva i Akanji - obojica neprecizno.

1. ? Počela je utakmica na Etihadu! Glavni je sudac Glenn Nyberg iz Švedske.

image
OLI SCARFF Afp

Linker
22. lipanj 2024 14:41