FRANCK FIFE Afp
ŠOK NA PARKU PRINČEVA

VIDEO: Terzićev uspjeh karijere! Borussia u ludoj utakmici izbacila PSG i izborila finale Lige prvaka

Najstariji igrač na terenu odlučio je susret u Parizu, a Borussija sada čeka Real Madrid ili Bayern
Piše: SN, Ante ŠakićObjavljeno: 07. svibanj 2024. 22:53

PSG - BORUSSIA DORTMUND 0:1 (Hummels 50.)

PSG (4-3-3): Donnarumma - Hakimi🟨, Marquinhos, Beraldo, Mendes - Vitinha - Zaïre-Emery (od 76. Kang-in Lee), Ruiz (od 63. Asensio) - Dembélé🟨, Ramos (od 63. Barcola), Mbappé

BORUSSIA DORTMUND (4-2-3-1): Kobel - Ryerson, Hummels⚽🟨, Schlotterbeck, Maatsen - Sabitzer🟨, Can - Sancho (od 67. Süle), Brandt (od 85. Nmecha), Adeyemi (od 56. Reus) - Füllkrug

Pogodak pogledajte OVDJE


Natjeran da plati za propuštene prilike u prvoj utakmici polufinala svoje Lige prvaka, Paris Saint-Germain nije uspio u svojim nastojanjima da preokrene 1:0 iz prve polufinale protiv Borussije Dortmund i dvoboj na Parku Prinčeva njemački sastav je pobijedio istim rezultatom. Pogotkom Matsa Hummelsa u 50. minuti Edin Terzić postao je prvi strateg s hrvatskim državljanstvom u finalu najelitnijeg kontinentalnog turnira.

image
MIGUEL MEDINA Afp

Nakon uvodnih deset minuta drugog čina bitke za finale na Wembleyju, PSG je imao veću inicijativu. Prijetili su češće preko desne strane terena, ali zasad nema konkretnih situacija pred vratima.

Međutim, Karim Adeyemi je napravio pritisak na zadnju liniju Parižana, a lopta je došla do Gianluigija Donnarumme koji je, u pomalo bezopasnoj situaciji, loptu bez razmišljanja napucao u aut.

Vidjevši da mogu, Borussia je sve hrabrije dolazila na domaću polovicu, Jordan Sancho radio je probleme, kao u i prvoj utakmici, na lijevoj strani obrane PSG-a, ali najbolji njegov ubačaj, Julian Ryerson je u završetku zapucao iz prve u vanjski dio mreže.

Tak sredinom prvog dijele, Parižani su režirati nekoliko munjevitih protunapada, ali Borussia je uspješno odolijevala domaćim pokušajima ulaska u zadnju trećinu. U 35. minuti probila je momčad Luisa Enriquea ostala je u ofenzivi, a gosti su krenuli po povećanje prednosti.

image
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

Nakon što Kylian Mbappé nije uspio zahvatiti loptu pred vratima Nijemaca, jer ga je u toj namjeri u zadnji tren zaustavio Hummels, uslijedila je munjevita kontra Borussije, a prizemni udarac Adeyemija sjajno je obranio Donnarumma i sačuvao čistu mrežu.

Treba izdvojiti angažman Vitinhe i Fabiana Ruiza, ali njihovi pokušaji odlazili su redovite iznad protivničkog gola.

Nakon prvog dijela uzvratne utakmice polufinala Lige prvaka, Borussia Dortmund je i dalje imala ukupnu prednost od jednog pogotka, a PSG u prvih 45 minuta pariške utakmice nije uspio stvoriti opasniju priliku. S druge strane, pogotku je najbliže bio Adeyemi, ali njegov prizeman pokušaj sjajno je obranio Donnarumma.

Nastavak su oba stratega počela bez promjena u sastavima, a Warren Zaire-Emery je nakon samo dvije minute mogao polufinale vratiti u "egal". Lopta je nakon kornera stigla do mladog francuskog veznjaka, a on ju iz neposredne blizine šalje u vratnicu.

image
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

Kako to inače biva u nogometu, brzo je stigla kazna. Od 50. minuti Borussia Dortmund vodila je 1:0 na Parku prinčeva! Hummels je bio najviši u skoku nakon kornera i glavom poslao loptu u mrežu. S točno 35 godina i 143 dana, Nijemac je, osim što je jučer bio najstariji na travnjaku, postao i najstariji njemački državljanin koji je zabio gol u nokaut fazi Lige prvaka.

Kako je utakmica odmicala, tako je PSG shvaćao alarmantnost manjka od dva pogotka. U 60. minuti Nuno Mendes je opalio s više od 20 metara, ali njegov udarac završava na okviru vrata.

Kako se bližila sama završnica utakmice, tako je i nervoza domaćih rasla, a na nju su spremno odgovarali igrači gostiju, kojima je takvo "gubljenje vremena" išlo u korist. A osim četiri kartona u posljednjih pola sata na Parku Prinčeva, i treneri su izmjenama dodatno "isprekidali" ritam.

image
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

U samoj završnici, u PSG-ovog glavnog "neprijatelja" promovirao se okvir vrata Borussije. U 86. minuti Mbappé je pucao s vrha peterca nakon gužve u kaznenom prostoru, ali lopta je odsjela na gredi. Dvije minute zatim Vitinha pogađa gredu s 25 metara. Parižanima je to četvrti put na utakmici da pogađaju okvir gola, a u prošloj utakmici dvaput su pogodili vratnicu i to ih je u konačnici - koštalo finala.

KRAJ UTAKMICE!


Borussia Dortmund dvaput je pobijedila PSG s 1:0 i osigurala mjesto u finalu na Wembleyju! Junak prve utakmice bio je Füllkrug, a u Parizu je jedini strijelac bio Hummels.

Edin Terzić ostvario je najveći uspjeh karijere, a njegova momčad sutra će saznati suparnika u finalu, bit će to bolja momčad iz ogleda Real Madrida i Bayerna.

Finale je na rasporedu 1. lipnja u Londonu.

90+1. Schlotterbeck i Mbappé bili su u duelu, ali sudac Orsato nije vidio materijal za kazneni udarac.

90. Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade.

88. Vitinha pogađa gredu s 25 metara! Sjajan udarac uputio je veznjak PSG-a, ali Parižani četvrti put na utakmici pogađaju okvir gola, a u prošloj utakmici dvaput su pogodili vratnicu.

86. Ponovno se trese okvir gola!

Mbappé je pucao s peterca nakon gužve u kaznenom prostoru, ali lopta je odsjela na gredi.

S točno 35 godina i 143 dana, Hummels je postao najstariji Nijemac koji je zabio gol u nokaut fazi Lige prvaka.

83. 🟨 Hakimi je dobio žuti karton zbog nasrtaja na Schlotterbecka uz aut-liniju. Parižanima rastu frustracije u završnici utakmice, a Borussia je svake sekunde sve bliže Wembleyju.

82. Kang-in Lee ubacio je iz slobodnog udarca, a Marquinhos glavom poslao loptu pored vratnice.

80. Asensio je pucao u blok, a Mbappé je u nastavku akcije tražio prvi kut, ali Kobel čita njegov pokušaj.

77. Hummels je ponovno nakon kornera zatresao mrežu, ali je bio u očiglednom zaleđu. Minutu ranije u igru je ušao Kang-in Lee, a iz igre je izašao Zaïre-Emery.

75. 🟨Dembélé radi opasan prekršaj na Schlotterbecku uz aut-liniju, sudac mu je odmah pokazao žuti karton.

72. Mbappé i njegova momčad trebaju dva pogotka za produžetke, ali u više od 160 minuta igre u polufinalu nisu uspjeli niti jednom zatresti mrežu Borussije.

image
FRANCK FIFE Afp

67. Druga promjena kod Borussije: u igru je ušao Süle, a na klupu preselio Sancho. Terzić zatvara utakmicu, a PSG je sve dalje od finala.

65. Dvojbena situacija!


Hummels je srušio Dembéléa na rubu kaznenog prostora, a iako se činilo da je sudac Orsato prvo pokazao na bijelu točku, PSG će ipak dobiti slobodan udarac na samoj liniji.

🟨 Hummels je zbog prekršaja zaradio žuti karton.

64. 🟨 Sabitzer je prvi igrač sa žutim kartonom na utakmici. Borussijin veznjak zaustavio je Barcolu u pokušaju bijega u kontru.

PSG je s klupe sada aktivirao Barcolu i Asensia, a izašli su Ramos i Ruiz.

61. Trese se vratnica!

Mendes je opalio s više od 20 metara, ali njegov udarac završava na okviru vrata. PSG dodaje sve veći gas.

60. Novi promašaj PSG-a. Vitinha je poslužio Ramosa u srcu kaznenog prostora, ali Portugalac je poslao loptu iznad vrata. Francuskom klubu trebaju dva pogotka za produžetke...

56. Prva promjena na susretu: na klupu je preselio Adeyemi, a na terenu je "vojnik" Borussije Dortmund - Marco Reus. Miljenik navijača prošli je tjedan najavio odlazak iz kluba na kraju sezone, kada mu i istječe ugovor.

50. ⚽ GOOOOL!


Borussia Dortmund vodi 1:0 na Parku prinčeva! Hummels je bio najviši u skoku nakon kornera i glavom poslao loptu u mrežu. Nijemac će u prosincu proslaviti 36. rođendan i uvjerljivo je najstariji igrač na terenu.

image
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

47. Velika prilika za PSG!

Što je sada promašio Zaïre-Emery... Lopta je nakon kornera stigla do mladog francuskog veznjaka, a on ju iz neposredne blizine šalje u vratnicu.

46. Počelo je drugo poluvrijeme! Niti jedan trener nije se odlučio za promjene na odmoru.

Kraj prvog poluvremena!

Gotov je prvi dio uzvratne utakmice polufinala Lige prvaka. Borussia Dortmund i dalje ima ukupnu prednost od jednog pogotka, a PSG u prvih 45 minuta pariške utakmice nije uspio stvoriti opasniju priliku. S druge strane, pogotku je najbliže bio Adeyemi, ali njegov prizeman pokušaj sjajno je obranio Donnarumma.

image
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

45. Ruiz je tukao iskosa, a lopta se od gostujućeg bloka odbila u korner.

42. Vitinha je poslao "bombu" s 25 metara, ali lopta odlazi ravno u Kobelove ruke.

40. Edin Terzić zasad može biti zadovoljan. Njegova momčad drži PSG bez pogotka ukupno 130 minuta, a Adeyemi je zamalo pogurao Borussiju prema debljoj prednosti.

image
MIGUEL MEDINA Afp

35. Prva prva sekvenca na utakmici!

Nakon što Mbappé nije uspio zahvatiti loptu pred vratima, jer ga je u toj namjeri u zadnji tren zaustavi Hummels, uslijedila je munjevita kontra Borussije, a prizemni udarac Adeyemija sjajno je obranio Donnarumma i sačuvao čistu mrežu.

31. Mbappé je promiješao gostujuću obranu, a lopta je na kraju akcije stigla do Dembéléa koji je pucao neprecizno preko vrata.

27. Vitinha je pokušao pronaći suprotni gornji kut udarcem s 20-ak metara, ali lopta odlazi visoko iznad vrata.

25. Parižani nisu uspjeli režirati munjevit početak. Borussia uspješno odolijeva domaćim pokušajima ulaska u zadnju trećinu, ali do kraja utakmice je više od sat vremena igre.

19. Borussia sve hrabrije zaviruje na domaću polovicu, a Sancho radi probleme na lijevoj strani obrane PSG-a. Ryerson je u završetku akcije tukao iz prve u vanjski dio mreže.

13. Goncalo Ramos tuče iz okreta s ruba kaznenog prostora, ali lopta odlazi pored vrata.

11. Adeyemi je napravio pritisak na zadnju liniju Parižana, a lopta je došla do Donnarumme koji je, u pomalo bezopasnoj situaciji, loptu bez razmišljanja napucao u aut.

10. Iza nas je uvodnih deset minuta drugog čina bitke za finale na Wembleyju. PSG zasad ima veću inicijativu, prijete češće preko desne strane terena, ali zasad nema konkretnih situacija pred vratima.

7. Nakon odbijanja u kaznenom prostoru, lopta je stigla do Mbappéa koji je iskosa punom nogom pucao ravno u Kobela.

4. Hakimi je ubacio s desne strane, a Ramos vrhom kopačke okrznuo loptu prema Kobelu, ali gostujući vratar je to lakoćom uhvatio.

3. Maatsen je zavrnuo loptu iz slobodnog udarca u kazneni prostor, ali lopta je bez većih problema završila u rukama Donnarumme.

1. Počela je utakmica u Parizu, počeo je lov na finale! Podsjećamo, Borussia Dortmund u prvoj utakmici polufinala slavila je 1:0.

Sve je spremno za spektakl u Parizu! Domaći navijači već dižu atmofseru uoči bitke za finale, a u francusku prijestolnicu stigli je i jaka ekspedicije gostujućih pristaša.

image
FRANCK FIFE Afp

image
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

19.56 Stigli su sastavi za okršaj u Parizu:

Najavu piše: Marko Crnjak

Westfalen je “gorio”, Jose Mourinho čudom promatrao kako mu propada posljednja sezona u Real Madridu, Jürgen Klopp ostao neuobičajeno miran dok je Luka Modrić, jedini iz tada udarnih 11 Kraljeva koji i danas nosi bijeli dres, s Cristianom Ronaldom, Xabijem Alonsom i ostatkom ekipe u nevjerici gledao veličanstvenu “simultanku” Roberta Lewandowskog.

Poljak će podići četiri prsta u zrak, za svaki pogodak po jedan, i odvesti Borussiju Dortmund na korak do snova, u finale Lige prvaka, pod reflektore čuvenog Wembleya.
Nogometni svijet tada je bio do ušiju zaljubljen u Žuto-crne, malotko je mogao odoljeti bravurama Marca Reusa, Marija Gotzea i njihova frontmena, tog nezaustavljivog “dizača prstiju” iz polufinala 2013. godine.

Romantici će ipak ostati razočarani, u Londonu je Bayernova obrana predvođena Philiphom Lahmom poljske prste ostavila skvrčenima, a prvi hrvatski strijelac u finalima LP Mario Mandžukić i nizozemski “kiropraktičar” Arjen Robben potrudili su se da slavna dortmundska generacija, prethodne godine trijumfalna u Bundesligi, doživi najbolnije prizemljenje.

Vjerojatno je i Edin Terzić pustio suzu, oduvijek je strastveni navijač Borussije, Westfalen mu je blizak duši, ali i tijelu jer odrastao je u Mendenu, na 30-ak minuta vožnje od dortmundskih odaja. U to vrijeme hrvatsko-njemački strateg vodio je mladu ekipu Borussije, nekoliko mjeseci kasnije preselit će u Beşiktaş i udružiti snage sa Slavenom Bilićem. Znali su se i ranije, Terzić mu je još kao izborniku Hrvatske slao analizu Irske uoči Eura 2012., Bilić je bio zadovoljan viđenim i vodio ga, osim u Tursku, još i u West Ham.

Dakle, London nije nepoznanica za Terzića, ali da mu je netko one tužne 2013. kazao da će 11 godina kasnije englesku prijestolnicu gledati kao dohvatljivu pozornicu na kojoj može ispraviti Kloppovu nedovršenu čaroliju, kao glavno lice kluba čije mu boje teku venama, vjerojatno ni sam ne bi povjerovao. Zato je uzvratni ogled polufinala Lige prvaka, kontra podjednako gladnog Paris Saint-Germaina, Terzićeva utakmica karijere! Druga u nešto manje od godinu dana, u prvoj je njegova Borussia, očigledno bojažljiva i nefunkcionalna pod pritiskom, remizirala s Mainzom i predala njemačku titulu Bayernu u posljednjem kolu Bundeslige.

Nijemci na Parku prinčeva brane 1:0 iz prve utakmice zaslugom strijelca Niclasa Füllkruga i “lopte s očima” u režiji Nice Schlotterbecka, svjesni da je Wembley i dalje miljama daleko. Prošle srijede uspjeli su zatvoriti Mbappéa, zajedničkim snagama Maatsen i Adeyemi kočili su Dembéléa i Hakimija, dribler Sancho izgledao je kao klasični prvi ‘pick’ na svakom školskom igralištu i probudio parišku vrtoglavicu, ali u Borussiji dobro znaju da je i fortuna odradila svoje (dvije stative Francuza), te da plus jedan dolazi nakon niza neiskorištenih prilika francuskog prvaka. Park prinčeva Nijemcima je bio koban u grupnoj fazi, reprizira li se tih 0:2, bit će ‘auf wiedersehen’.

- Tada smo djelovali jako tjeskobno, ovu priliku ne smijemo propustiti. U srijedu smo izašli samopouzdano i sigurno, dokazali smo da s pravim vrlinama možemo pobijediti PSG i vjerujem da to možemo ponoviti - kaže Füllkrug, dok Schlotterbeck ističe neugodnosti gostujućeg terena.

Borussia stiže s punim kadrom, iako je Adeyemi pod blagim znakom upitnika, a igrači su i više nego odmorni - Terzić je za vikend savladao Augsburg 5:1, a pritom nije startao nijedan prvotimac iz srijede osim vratara Kobela. Sancho, Füllkrug i Emre Can uopće nisu nastupili, a Schlotterbeck, Adeyemi, Brandt i Sabitzer odigrali su 30-ak minuta. Ipak, PSG je još odmorniji budući da je ususret europskom izazovu odgođena ligaška utakmica s Nicom. O pariškim ambicijama suvišno je i govoriti, svijet ih neće prigrliti u prvorazrednu elitu sve dok ne podignu trofej s ušima, a s večerašnjim protivnikom mogu se povezati na traumatološkoj razini jer i njih je Bayern (2020.) stajao snova u finalu.

- Na francuskom jeziku znam reći samo jedno: Pobijedit ćemo. Cilj nije dobiti s dva gola razlike, već samo pobijediti. Naravno, najljepše bi bilo zabiti dva brza gola. Obrana i vezni red moraju hraniti Mbappéa loptama, ali i od njega očekujem adekvatno obavljanje defenzivnih zadaća. Imam puno povjerenje u svoje igrače - poručio je pariški trener Luis Enrique, koji u odnosu na prošli susret ne može računati na stopera Lucasa Hernandeza.

- Siguran sam da ćemo se vratiti na pravi put i kvalificirati se u finale - uvjeren je Kylian Mbappé.

S jedne strane francuski prvak, predvođen superstarom nogometnog svemira, pod kormilom osvajača trostruke krune s Barcelonom 2015. godine, tada i dobitnik nagrade za najboljeg trenera svijeta. S druge Edin Terzić, čovjek manje raskošnog CV-a, s tek petom momčadi Njemačke koju bi samo najveći žuti optimist početkom sezone svrstao u europskih top četiri.

Da mogu uzeti samo jedan “ukras” protivničke sredine, Parižani bi sigurno odabrali dortmundske navijače, a Žuti zid poželio bi novčanike s Parka prinčeva. U takvom scenariju, možda bi se PSG već riješio vodećeg kompleksa, a Borussia okitila zlatom i u modernoj eri.

Linker
07. svibanj 2024 23:40