Dinamo i Villarreal igrali su u EL lani

 AFP
ULJEZ MEĐU VELIKANIMA

‘Villarreal je dokaz koliko je Dinamo napravio u Europi, kakav je to iskorak i koliko se približio najboljima‘

Trenutačno sedmoplasirana momčad La Lige izbacila je bavarskog giganta usred Münchena
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 14. travanj 2022. 06:12

Manchester United jedini je uspio. Ajde da je i Manchester United nešto jedini uspio, s obzirom da u većini statističkih kategorija baš ne blješti uspjesima ove sezone. A Manchester United je, dakle, jedini u zadnje dvije godine u Europi uspio pobijediti momčad Villarreala. No, ne kad je bilo najvažnije, u finalu Europske lige slavila Žuta podmornica, Cristiano Ronaldo i društvo bili su bolji ove sezone u skupini Lige prvaka i to oba puta (2:0 i 2:1).

Zasluženi trijumf

No, kad se igra nokaut faza, tu je momčad Unaija Emeryja nepobjediva, već dvije sezone zaredom. Prošle godine sedam pobjeda i remi prije tog finala s Unitedom, ove sezone dvije pobjede i dva remija za polufinale Lige prvaka. Pobjeda (1:0) i remi (1:1) s Bayernom, za senzacionalno izbacivanje bavarskog velikana. Žuti show ide dalje!

A svaki europski uspjeh Villarreala razgali i navijače zagrebačkog Dinama. Modri su prošle godine u Europskoj ligi baš u četvrtfinalu ispali od Villarreala. I premda poraze ne treba slaviti kao pobjede, lijepo se sjetiti kako su Modri u dvije utakmice protiv Španjolaca skupo ‘prodali kožu’. U Zagrebu poraz (0:1) i to s bijele točke, nakon Theophileova igranja rukom. Igrao jest rukom, ali ima sudaca koji ne bi to vidjeli kao razlog za najstrožu kaznu. Prije toga Dinamu je poništen gol zbog zaleđa. U uzvratu, opet je slavio Villarreal, bilo je 2:1. Dojam je bio sasvim na strani domaćina, koji su dominirali i stvarali prilike, a ponekad se činilo da bi mogli, ako treba, još malo dodati gas. Međutim, ostalo je i pitanje je li kod prvog pogotka bilo zaleđe i u kojem bi smjeru otišla utakmica da je dosuđeno.

No, iako je Mislav Oršić zabio za 2:1, vratio nadu, konačni zaključak ipak je bio zajednički; Dinamo je ispao od bolje momčadi, Villarrealov trijumf je sasvim zaslužen. I možda tek sad, godinu dana kasnije, kad je potpuno očit taj Villarrealov pobjednički mentalitet, u Dinamu shvaćaju koliko su daleko dogurali prošle sezone.

- Villarreal je dokaz koliko je Dinamo napravio zadnjih godina u Europi, kakav je to iskorak i koliko se približio najboljim momčadima kontinenta - priča Alen Peternac, pomoćni trener Dinama, koji je i lani bio u toj ulozi u stožeru Damira Krznara.

Puno dodirnih točaka

Inače, taj lanjski Villarreal i ovaj današnji imaju puno dodirnih točaka, štoviše, to je praktički ista momčad. Rulli - Foyth, Albiol, Torres, Pedraza - Chukwueze, Capoue, Parejo, Trigueros - G. Moreno, Alcacer. To je bilo startnih 11 protiv Dinama u uzvratnoj utakmici prošle godine. Rulli - Foyth, Albiol, Torres, Estupinan - Capoue, Parejo, Coquelin - Lo Celso, G. Moreno, Danjuma. To je, pak, momčad koja je istrčala na Allianz Areni u uzvratu Lige prvaka u utorak. Sedam istih igrača, s time da su s klupe ušli Chikwueze i Pedraza, koji su protiv Modrih bili starteri. A na klupi još Gaspar, Trigueros, Alcacer, Pena, Moi Gomez i Pino, svi oni ili su igrali ili bili u zapisniku protiv Dinama.

Kako danas Peternac gleda na tu lanjsku utakmicu, prevladava li osjećaj ponosa ili malo i tuge što Dinamo nije napravio nešto više?

- Pa, oni su stvarno ponekad izgledali neuhvatljivo, koliko su brzi, kako vole imati loptu, jednostavno, vole taj posjed i nije im lako parirati. Naravno, naša je ideja bila uzeti im loptu, ostaviti ih bez tog posjeda i u nekim trenucima u onoj prvoj utakmici u Zagrebu smo to i dobro radili, imali neke prilike i dobro smo se držali. Međutim, kad se sve zbroji, ipak su bili kvalitetniji, nismo ih uspjeli zaustaviti. A ta dvojica igrača, Parejo i Gerard Moreno, njihove su najjače karike, najbolji igrači. Imaju i trenera koji voli taj stil nogometa i stvarno su momčad protiv koje nikome nije lako, što vidimo i ove godine - kaže Peternac.

Uigranost najveći adut

Može li taj Villarreal napraviti još jedan neočekivani korak, ući i u finale Lige prvaka?

- Njihov je najveći adut ta uigranost, nema puno promjena u momčadi, ali nema niti puno velikih zvijezda, time niti iskakanja iz sustava. Trener Emery isto je velika snaga Villarreala, zna kako se treba igrati za prolazak u Europi, ovog puta su prošli u polufinale, iako nisu protiv Bayerna mogli baš sasvim nametnuti svoju igru. U Španjolskoj se Villarrealu događa da mu suparnici uzmu loptu i onda mu je teže pobjeđivati, ali u Europi odlično guraju i nije slučajno što su ovako daleko došli - zaključio je Peternac.

Kada već pričamo o tom Villarrealovu europskom nizu u nokaut fazi, spomenimo da je zadnja koja je pobijedila Žutu podmornicu u utakmicama na ispadanje bila Valencia. U sezoni 2018./19., u četvrtfinalu Europske lige (3:1 i 2:0). Dakle, španjolska momčad. A godinu prije u 1/16 finala Europske Lyon uspješniji je bio Lyon. Eto, već pet godina Villarreal nije ispao od nešpanjolske momčadi! A u polufinalu suaprnik opet neće biti Španjolci...

2020.

godine je Unai Emery preuzeo momčad Villarreala

Linker
24. travanj 2024 13:31