Raheem Sterling i društvo kreću po titulu prvaka Europe
 SHAUN BOTTERILL Afp
KREĆE NOKAUT FAZA

Vraća se Liga prvaka! Naš poznati trener uvjeren: ‘Jasno je tko je prvi favorit za osvajanje naslova‘

Već ovaj tjedan očekuju nas spektakularni dvoboji. Šlageri su Barcelona - PSG i Leipzig - Liverpool
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 15. veljača 2021. 17:33

Dovoljno je pogledati parove da proradi adrenalin. Liga prvaka nudi uzbuđenja, već od osmine finale bit će velike bitke i sjajne utakmice. Tko je danas prvi pick za prvaka? Nikola Jurčević, stručnjak, a nekada i sam nogometaš koji je igrao u UEFA-inom elitnom natjecanju, kaže:

- Po aktualnoj formi apsolutno Manchester City. Dva mjeseca su u izvanrednoj seriji, jedini od velikih klubova igraju bez oscilacija u tom razdoblju. Juventus, Real, Barcelona, čak i Bayern, a za Liverpool da ne pričamo, svi su u varijanti toplo-hladno za svoje kriterije. Imaju previše kikseva. Samo je City u nizu koji impresionira. No, s obzirom na specifične uvjete, zgusnuti raspored, koronu… sve se to može okrenuti u drugom pravcu. Vidjeli smo u proteklim sezonama da je City ispadao od lošijih ekipa.

Je li Pep Guardiola povukao neki čudesan potez da su se tako podignuli? Nakon prvih 7-8 kola izgledalo je kao da će kod njih biti raspad sustava. A onda su proradili.

- Riječ je o TOP treneru, a strahovito je bitno da uživa maksimalno povjerenje vodećih ljudi Cityja već godinama, pozicija mu je neupitna. Bez obzira na početna kašljucanja. To mu daje snagu i samopouzdanje da svoju ideju provede do kraja. Igraju najbolje, vidi se i njegova taktička fleksibilnost jer sve manje je to stara poznata tika-taka, sada je to konkretna igra s puno udaraca i akcija, s velikim brojem šansi. Baš izvanredan nogomet.

Suparnik Cityju je Borussija Mönchengladbach, a Bayern igra u osmini finala protiv Lazija i tako kreće u završnu obranu naslova.

- S obzirom na nevjerojatnu proteklu sezonu u kojoj su bili impresivni, naravno da je došlo do malog pada. Bilo je i ozljeda igrača. Platili su danak, međutim dižu se i stabiliziraju. Bez obzira što City u ovom trenutku izgleda najbolje, oni ostaju jedan od glavnih favorita za osvajanje.

Lazio će sigurno eliminirati?

- Lazio je nezgodan, kao lani Lyon koji je izbacio City, ali to su iznimke, a ne pravilo, tako da očekujem prolaz Bayerna.

Ovaj tjedan su četiri prave utakmice, a šlageri Barcelona - PSG i RB Leipzig - Liverpool.

- To su vrhunske utakmice u kojima je vrlo teško prognozirati. Barcelona je u rekonstrukciji, i dalje se sve vrti oko Messija, ali veliki je broj novih igrača, pretežno mlađih. Svaka momčad koja ima Messija i puno talenta može biti nezgodna. Mala prednost PSG-u, iako je Neymar ozlijeđen. Parižani djeluju zrelije, ali kad imaš Messija sve je moguće.

Liverpool?

image
Nikola Jurčević
STIPE MAJIC Anadolu Agency Via Afp

- Slično kao i Bayern, samo u drastičnijoj mjeri. Imao je fenomenalnu sezonu, igrali su po 90 minuta nevjerojatnog presinga i tempa, teško je to držati na duge staze. Na to su se pojavile ozljede, pogotovo u obrani. Zato je ovo zahtjevna sezona, izgubili su šanse za engleskog prvaka i bore se za plasman u Ligi prvaka. Međutim, i dalje imaju strahovito veliku kvalitetu, pogotovo u ofenzivi. Njima jako nedostaje publika. Svima je bitna, ali ekipama koje igraju kao oni to je još izraženije. Kad se forsira takav ubitačan presing, navijači su ti koji daju dodatan izvor energije. RB Leipzig u ovom trenutku izgleda bolje, očekujem velike utakmice, a prednost ću ipak dati Liverpoolu. Zbog međunarodnog iskustva.

Tko ima veće šanse u dvobojima Atalante i Real Madrida?

- Bit će nevjerojatno zanimljivo. Atalanta također igra ofenzivno, s puno presinga i tempa, ali osciliraju od spektakularnoga do nedovoljno dobroga. Real igra na klasu, pozicijski nogomet, s vrhunskim igračima, od kojih su neki u završnim godinama karijere. Real je najjači kad je najbitnije. Dakle, prednost Realu.

I ostali parovi osmine finala su intrigantni.

- Sevilla - Dortmund, šanse su 50:50. Borussia se muči u prvenstvu, no ima kvalitetu koja može eksplodirati. Juventus je veliki favorit protiv Porta, a Atletico - Chelsea je super dvoboj. Vrlo je teško prognozirati. Atletico se digao, Diego Simeone je promijenio sustav igre u 3-5-2, ima Luisa Suareza koji doživljava novo proljeće i pokazao je da je i dalje TOP golgeter. Chelsea je momčad sjajnog potencijala. Nemaju konstantu, međutim mogu puno. I to je 50:50.

Za kraj, kako ocjenjujete nogomet koji gledamo ove sezone u najjačim ligama i kakav očekujete u završnici Lige prvaka?

- Ovo je najspecifičnije razdoblje u povijesti nogometa. Već smo se pomalo preko televizije naviknuli da se igra bez publike. Dramatična je razlika kad se igra pred punim tribinama i kad nema nikoga. Kad se sagledaju svi aspekti, nogomet je izvanredan. Okolnosti kakve jesu doprinose da bude još više iznenađenja - konstatirao je Nikola Jurčević.

Linker
25. travanj 2024 09:09