FILIPPO MONTEFORTE Afp
NIJE MU TO PRVI ZGODITAK

Vratar je senzacija Lige prvaka: ‘Kao dječak sam bio napadač, baka mi je pričala o legendi iz susjedstva...‘

Talijan je postao četvrti golman među strijelcima u povijesti elitnog klupskog natjecanja
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 20. rujan 2023. 22:12

Prvo kolo posljednjeg ovakvog izdanja Lige prvaka donijelo nam je rijetko viđenu pojavu. Vratar Ivan Provedel upisao se u strijelce u petoj minuti nadoknade, postavio konačnih 1:1 i tako osigurao bod Laziju u ogledu E skupine protiv Atletico Madrida.

Četvrti u povijesti

Provedel je postao četvrti vratar u povijesti koji je zatresao mrežu u aktualnom dizajnu Lige prvaka, a tek drugi kojemu je to pošlo za rukom ne računamo li pogotke iz kaznenih udaraca. Prethodni vratari u golgeterskoj ulozi bili su Hans Jorge-Butt, Sinan Bolat i Vincent Enyeama. Vrijedi spomenuti da je Jorge-Butt bio strijelac u tri različita navrata, u dresu Hamburga (2000.), Bayer Leverkusena (2002.) i Bayern Münchena (2009.). Sva tri puta gađao je s bijele točke, a žrtva su bili nogometaši Juventusa. Enyeama je također zabio iz kaznenog udarca u dresu Hapoel Tel Aviva protiv Lyona 2010., a jedini koji je poentirao iz igre bio je Bolat. Vratar Standard Liegea glavom je pogodio protiv AZ Alkmaara u prosincu 2009. godine.

image

Pogodak Ivana Provedela protiv Atletico Madrida

FILIPPO MONTEFORTE Afp

- Bit će mi potrebno neko vrijeme da procesuiram što sam upravo učinio. No, sve do 15. godine igrao sam kao napadač, mogu reći da je moj omjer nastupa i postignutih golova bio posve pristojan - otkrio je Provedel nakon susreta s Atletico Madridom, a kazat će i da se našao na pravom mjestu nakon ubačaja Luisa Alberta jer je posljednjih mjeseci pratio kretnje srpskog reprezentativca Sergeja Milinkovića-Savića, sadašnjeg aduta saudijskog Al-Hilala.

Ovaj 29-godišnji golman Lazija u početnom razdoblju karijere uopće nije planirao stajati među vratnicama. Smatrao je da su golmani podcijenjeni, da su individualne nagrade posvećene isključivo golgeterima. Brojni velikani vodili su se sličnim mišljenjem, među njima i Gianluigi Buffon, koji je smatrao da je Zlatna lopta u naručju Lava Jašina 1963. godine politički motiviran potez. Provedel se rodio četiri godine (1994.) nakon smrti legendarnog vratara, no njegova obitelj i Jašin dijele interesantnu povijest.

‘Tek sam kasnije shvatio...‘

- Baka i djed uvijek su mi govorili da u njihovu susjedstvu stanuje jedan veliki vratar. Živjeli su u istoj ulici i dobro se poznavali. Tek godinama kasnije postao sam svjestan Jašinove veličine - otkrio je Provedel za The Athletic.

Jašin mu, stoga, nije ostao zapamćeni nogometni idol, no Provedel ističe da se za golmansku poziciju prvi put zagrijao gledajući Francesca Tolda u reprezentativnom dresu Italije. Toldo je briljirao na Europskom prvenstvu 2000., gdje su Talijani poraženi u finalu 1:2 zlatnim golom Francuske.

- Jednostavno sam se zaljubio u Tolda. Sjećam se njegovih obrana protiv Nizozemske kao da su bile jučer, onih penala koje je uspio zaustaviti. Gledao sam snimku te utakmice dok sam sebe nisam iscrpio - navodi Provedel, kojeg su mnogi zamijetili još prošle sezone, kada je očuvao čistu mrežu u 21 ligaškoj utakmici i dosegao najveći postotak obrana u ligi.

image

Ivan Provedel i igrači Lazija slave pogodak

FILIPPO MONTEFORTE Afp

Najbolji je to učinak vratarski učinak u povijesti Lazija. S 21 čistom mrežom Provedel je prestigao Silvana Martinu, koji je u Seriji B sezone 1987./1988. u 20 navrata ostao netaknute mreže. Po njegovu dolasku iz Spezije prošle godine za dva milijuna eura, Provedel uopće nije trebao biti prvi vratar ekipe. Ta je uloga pripadala Luisu Maximianu, koji nikako nije opravdao očekivanja, pa je trenutno na posudbi u Almeriji.

Interesantno, Provedelu ovo nije prvi pogodak u karijeri. Mrežu je zatresao u veljači 2020. godine u drugoligaškom talijanskom društvu kao vratar Juventus Stabije. Zgoditak glavom u četvrtoj minuti nadoknade donio je njegovoj momčadi bod u susretu s Ascolijem.

Linker
08. rujan 2024 01:21