PAU BARRENA Afp
NOVI DEBAKL

Xavijeva karizma blijedi: Statistika Barce je porazna, gol razlika ponižavajuća, a jedna stvar još nije jasna

Uskoro, 6. studenoga, prva je obljetnica njegova mandata, koji je dosad prilično neuspješan
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 28. listopad 2022. 08:41

U prvih 45 minuta niti jedan šut prema golu Bayerna. Unutar 90 minuta samo jedan udarac u okvir vratiju! Dvije utakmice s Bavarcima u grupi, dva uvjerljiva poraza (0:2, 0:3), za poraznu seriju koja u 26 mjeseci ukazuje statistiku od 5 poraza (2:8, 0:3, 0:3) i ponižavajuću gol razliku od 2:19. Cinični španjolski komentatori, pogotovo oni koji nisu simpatizeri katalonskog kluba, nisu mu ostali dužni, nakon što je svima držao predavanja o "klubu koji je više od kluba", ili nogometu koji je iznad drugih verzija nogometa kad ga igra Barca, ili povratku korijenima najjačeg kluba na svijetu...

Xavi Hernandez nakon ispadanja u grupi Lige prvaka, više nije govorio o sudačkim urotama, antinogometu (Inter) ili najtežoj grupi s tri europska prvaka. Vjerojatno je došao do točke kada mu postaje neugodno govoriti o ičem drugom osim "nismo zaslužili ići naprijed, moramo zapeti i radi još više te biti sa samokritični i ponizni"...

image
PAU BARRENA Afp

Kada se 6.studenog navrši godinu dana da se veliki sin najslavnije klupske povijesti vratio kući, da podigne momčad na dužne razine, dočekan je kako spasitelj. Xavi Hernandez bio je točno ono što treba bankrotiranoj Barceloni, šokiranoj u novom životu bez Messija, nemoćnoj da se izdigne barem približno svojim donedavnim pozicijama u europskom nogometu. Xavi Hernandez bio je Mesija koji će snagom svoje karizme preokrenuti stvari i brzo upaliti svjetla šampionskih staza. Nakon 53 utakmice na klupi Blaugrane, ipak nepravedno, karikiran je naglasak da je Xavi u najmanju ruku neuspješan kao i njegov otjerani prethodnik, još jedna legenda kluba, Nizozemac Ronald Koeman. Upravo zato što je oko njega stvorena velika fama i još veće očekivanje, Xavi je danas na tapetu analitičara, raznih komentatora (bivših nogometaša), ali i navijača Barcelone, nekih nezadovoljnika unutar svlačionice te kod dijela klupskog boarda. Joan Laporta, spretni odvjetnik i jedan od povratnika slavne ere 2008-2012, nije tako uspješan predsjednik kad je u pitanju natjecateljski dio. Laporta je financijskim akrobacijama i kreativnim skupljanjem nužnog novca, među inima i prodavanjem dijela vrijednosti kluba unaprijed (razna tv i marketinška prava...), osigurao treneru Xaviju par stotina milijuna "neočekivanih" eura s jasnom obvezom - moramo se vratiti u vrh. Xavi je usmjeravao prijelazni rok i na njegovu inicijativu dovedeno je 7 novih igrača, za 150 milijuna eura. Među inima i 34-godišnji Robert Lewandowski, za kojeg su Bayernu platili 45 milijuna eura odštete, a njemu četverogodišnjim ugovorom zajamčili 49 milijuna eura plaće! Poljak je u prvenstvu lokomotiva koja vuče Barcelonu golovima i igrom, ali u Europi, vidjelo se pogotovo protiv Bayerna, takve linije ne prolaze. Bayern je bez Lewandowskog na Camp Nou izgledao kao brzi vlak, Barcelona je s istim igračem djelovala kao sporovozna kompozicija. Mnogi su to iskoristili kao terećenje Xavija, tvrdeći da je organizacija igre momčadi ogledalo trenera, a ne pojedinci. Naravno da se pretjeruje u kritičkim postavkama, jer upravo je Xavi veliki pobornik kolektivne igre. No, točno je da niti poslije godinu dana još nije jasno kakav to nogomet kani razviti, odnosno na koji način misli vratiti stari sjajan Barcinoj moći.

image
PAU BARRENA Afp

Puno je lutanja u stavu prema nekadašnjim mu suigračima (Pique, Busquets...) koji više nemaju ni moći a ni motivacije da podrede novom kursu. Puno je lutanja u strategiji jer Barca ne može preko noći promijeniti sve loše što se radilo proteklih 6-7 godina. Klubu je potrebno vrijeme reseta i u momčadi, natjecateljskim prioritetima te određeno vremensko razdoblje da se oformi i razvije grupa igrača za veliki iskorak. Ovako Xavi priča da su mladi snaga i budućnost, počevši od Pedrija i Gavija, a onda dosta prostora daje starijima i valjda na pritisak predsjednika forsira rezultatske obveze. Po pitanju igre pozivao se na Barci tradicionalni 433, s visokim presingom, oduzimanje izgubljene lopte u manje od 12 sekundi i brzi protok lopte u opsesivno nametnutom posjedu. Dakle, kopija onog što je bilo top u Guardiolino vrijeme, a što je danas, objektivno gledano, sasvim drugačijeg dojma u tzv.novom nogometu. Xavi upravo na tom planu nagriza karizmu koju je stvorio kao igrač, i na temelju kojeg je aklamacijom puka "nametnut" kao rješenje svih problema Barcelone. On naime ne iskazuje jasne ideje igre, odnosno alternative "staroj tiki-taki" koja će označiti prilagodbu novoj eri. Barce i nogometa. Iako je optirao više puta za 343, s rombom u sredini, pa i na atipičan im 4231, u svim varijantama je javni odjek okvira neuvjerljivosti. Dok se to zamaskiralo sigurnih hodom kroz Primeru, kolaps u Ligi prvaka je otkrio sve slabosti aktualnog trenutka momčadi i njihova trenera. Koji pokazuje neiskustvo, a i nesnalaženje u pritisku kojem je svaki trener Barcelone podvrgrnut. Xavi je naučen da ga se doživljava kao legendu kojem se okruženje Camp Noua stalno divi. Aktualne sumnje, prozivke, kritike, ne samo zbog pada u Europi, nego i pada u El Clasicu i dojma da nema snage u Barci ni za vrh La Lige, jako mu teško padaju...

Mnogi su i njegove fatalističke izjave nakon što je Inter uzeo bod na Camp Nou i de facto odredio ispadanje Barcelone ("ako nema rezultata koji se očekuju normalno je da će me smijeniti i doći će novi trener"), shvatili kao slabost i pomanjkanje uvjerenja da zna kako izvući momčad na pravi (pobjednički) put. Ta sumnja u njegove trenerske potencijale je najveći teret kojeg Xavi trenutno ima i s kojim će teško živjeti na klupi ako potraju.

Kakav je zapravo stručno trebalo bi vidjeti u jednom normalnijem vremenu za klub, koji se teško suočava s epohalnim padom. Koji nije počeo jučer, nego traje godinama. Od 2015. u Europi su "druga liga". Prije pet godina ispali su u četvrtfinalu od Rome, godinu poslije u polufinalu ih je zaustavio Liverpool, a onda je slijedio trend pada. Ispadanje u četvrtfinalu od Bayerna, potom u osmini finala od PSG-a, a sada dvije sezone zaredom ne prolaze niti grupu. Noćna mora za okruženje koje je uz Messija, Iniestu i Xavija vladao svijetom nogometa kao jedna od najmoćnijih momčadi povijesti. Noćna mora i za trenera Xavija, koji će morati brzo nešto poduzeti da mu se davno programirani trenerski iskorak ne pretvori u krah odmah na početku karijere...

U čemu je Xavi zakazao u Barceloni?

Nejasna koncepcija igre

Potpuno je nejasna koncepcija igre, odnosno prilagodba odnosima na terenu. U svakoj jačoj utakmici, kao sa Realom, Bayernom ili čak sa Interom, momčad mu je bila bez kompaktnosti, nemoćna zaustaviti jačeg i organizaranijeg suparnika.
Posebno je neuspješan u homogeniziranju defenzive, gdje se pogotovo u Europi vidjela nemoć ove Barcelone.

Život u prošlom vremenu

Najveći problem Xavijevog vođenja Barcelone je njegova opsesija da ona igra kao u Guardiolino vrijeme. Revitalizacija tiki-taka pristupa, 14 odnosno 10 godina kasnije djeluje kao stručna zarobljenost u prošlom vremenu. Ona Barca je neponovljiva, treba joj nova priča, a Xavi teško prihvaća da sadašnji igrači ne uspijevaju ponavljati i dominirati onom taktičkom idejom.

Odnosi sa starom gardom

Dočekan je kao spasitelj, legenda koja će vratiti slavu i trofejne iskorake. No, Xavi je odveć kalkulirao u odnosima sa starom (njegovom) gardom. Želio je revoluciju, sa mladima i novom energijom, a zapleo se u kompromisima sa Piqueom, Albom, Busquestom, Sergi Robertom, koji više nemaju istu moć a ni glad za novu eru.


Koji su bili Xavijevi ciljevi u Barceloni?

Vraćanje kulta Blaugrane

Od prvog dana izbor za trenera nametnuo mu je vrlo jasna očekivanja okruženja. Xavi je i sam kazao da se mora vratiti kult igranja i življenja Blaugrane. U tom kontekstu je bila njegova retorika sa medijima, ali i u svlačionici. Zbog toga je imao problem sa "starosjediocima" kao Pique, koji imaju drugačije voljne momente.

Ponovno uvođenje tiki-take

Puno je pričao i prije povratka iz Katara o svojoj trenerskoj filozofiji. Više video uradaka, objašnjenja taktike, kretanja igrača po određenim automatizmima dali su naslutiti da će kao trener Barce biti usmjeren na revitalizaciju tiki-take, iz vremena Guardiole. Zato je forsirao priču o posjedu lopte i visokom presingu.

Bitna promjena kadra

Njegova je ideja bila promijeniti kadar u ljetnom prijelaznom razdoblju. Otuda i brojne kupovine, potrošenih više od 150 milijuna eura za igrače koji su, po njemu, pogodni za oživljavanje igre kakvu je on kao dio Guardiolinog stroja, prakticirao. Zato je inzistirao na 433 sustavu, koi je u posjedu bio 325, sa alternativnim 343 sa rombom u sredini.

Linker
26. travanj 2024 06:20