Raphinha 

 Adria Puig/afp/profimedia
ZAOKRET OD 180 STUPNJEVA

Yamal nije jedino ‘čudo‘ Barçe. Čovjek kojeg su tjerali iz kluba postaje frontmen Flickova rock ‘n‘ rolla

‘Nikada nisam imao takvog igrača‘, kaže trener Hansi Flick
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 25. listopad 2024. 13:44

Pogled na Santiago Bernabeu u utorak, a onda pogled na Montjuic u srijedu rezultirat će ambicioznim usklikom - dajte nam španjolsko-njemačke derbije u svakom kolu Lige prvaka, jer tu gledamo nogomet kakav nam kronično nedostaje! Nema kalkulacija, nema zatvaranja, nema sakrivanja lopte i čekanja na pogrešku. To je 90 minuta akrobatskog rock ‘n‘ rolla, pa da vidimo tko je bolji "španer". A kako stvari zasad stoje, (po)najbolji "španeri" Europe stanuju u Barceloni.

Opet su ‘razbijači‘

Nakon što je Real Madrid skinuo skalp Borussiji (5:2), trećim kolom Lige prvaka prohujali su i Katalonci. Teško zamislivih 4:1 nad Bayernom demonstracija je moći i raskoša talenta, svakako i potvrda kandidature za sve ovosezonske trofeje. Trener Hansi Flick samo mora držati palčeve da momčad s nizom pojedinaca iznimno sklonim ozljedama (Pedri, Gavi, Olmo...) ostane zdrava i moglo bi se dogoditi da po završetku svibnja govorimo o čistom remek-djelu.

image

Hansi Flick i Raphinha

LLUIS GENE Afp

Nijemac je preokrenuo Barcin svijet za 180 stupnjeva. Od one monotone Xavijeve prezentacije, koja je inzistirala na korištenju malenog broja šansi uz "turnirsku" igru na rezultat, katalonski div vratio se ulozi nemilosrdnog ‘razbijača‘, baš kao u najboljim klupskim vremenima.

- Koliko sam sretan? Na skali od 1 do 10, vrlo blizu desetke - zaključit će Hansi Flick, koji je prije četiri godine s Bayernom propisno osramotio Barcu (8:2), a sada ponudio rezultatski dvostruko manje, ali dojmom podjednako snažno zadovoljstvo, usputno i natjerao bavarski puk da se zapita zašto ga klub 2021. nije snažnije podržavao, pa je dvojba između njemačkog velikana i reprezentacije bila poprilično lagana.

Yamal = lijek za visoki presing

Danas gotovo svi nastoje igrati visoki presing, izvedbu koja bi u savršenom obliku (takvog je prezentirala Španjolska) trebala izmučiti svakog protivnika i garantirati dobar rezultat. Međutim, u srijedu smo zorno mogli vidjeti da za visoki presing postoji lijek, a naziva se Lamine Yamal. Dragulj La Masije neprestano se spuštao na svoju polovicu i bez poteškoća iznosio loptu, bio je to ključni segment za razvitak Barcine igre i lakoću nogometa. Nema tog pritiska, niti broja igrača u bliskoj okolini, a kojih se Yamal ne može riješiti novom dozom inspirativnog majstorstva.

image

Lamine Yamal

JOSEP LAGO Afp

Ipak, nije Yamal jedino "čudo od igrača" u katalonskom domu. Istina da je 10 godina stariji, no nije pretjerano reći da su i ovosezonski podvizi Raphinhe na tragu čudesnog, jer Brazilac u 13 odigranih utakmica broji 9 golova i 8 asistencija u svim natjecanjima. Konto je obogatio hat-trickom protiv Bayerna, drugi mu u ovoj sezoni i drugi u karijeri, a vrijedi istaknuti i da se trostrukim učinkom kontra Bavaraca mogu pohvaliti još samo četiri igrača u čitavoj povijesti europskih natjecanja - Alun Evans (1971.), Roy Makaay (2002.), Sergio Agüero (2014.) i Cristiano Ronaldo (2017.)

- Nikada ni u jednoj momčadi nisam imao igrača poput Raphinhe. Čovjek cijelog sebe daje u utakmicu, ostavlja srce na terenu. I s loptom i bez lopte, Raphinha igra nevjerojatno, uvijek prvi započinje s presingom, kreira šanse i posjeduje sjajnu završnicu. Uz to, uvijek je nasmiješen - kaže Flick.

Što će im Nico Williams?

Nije, doduše, Raphinha bio nasmiješen dok Nijemac nije kročio u svlačionicu. Igra ispod prosjeka, ne uklapa se u momčad, zna samo driblati, trebalo bi ga prodati dok još uvijek nešto vrijedi, a Barca je u dugovima... Svašta se u protekle dvije godine, otkad je Raphinha stigao iz Leedsa za 58 milijuna eura, dalo pročitati u španjolskim medijima. Kritizirao ga je i legendarni sunarodnjak Rivaldo, rekavši da "u Barci cijelo vrijeme igra znatno ispod svoje razine". Raphinha je u Leedsu bio izvrstan, sjećamo se odlične kemije s centarforom Patrickom Bamfordom, no katalonski puk nije bio zadovoljan s tek 10 golova u svim natjecanjima po sezoni, pa prosudio da je Brazilac jedna od onih riba koja vlada u malom akvariju, a kad zapliva s morskim psima, slijedi utapanje.

image

Raphinha

JOSEP LAGO Afp

Iz današnje perspektive, čini se da su kritike usmjerene na Raphinhu bile produkt potrage za pronalaskom krivca u otužnoj sezoni bez novca i trofeja. Svi oni koji su ljetos bjesomučno zazivali kupovinu Nica Williamsa, dosad su vjerojatno pregrizli jezik. I sam Raphinha istaknuo je da je teško podnosio inzistiranje na pojačanju iz Athletic Bilbaa...

- Navijači su nosili dres s mojim brojem, ali tuđim imenom. To sam mogao shvatiti samo kao nepoštovanje - kazao je 27-godišnji Brazilac uoči susreta s Bayernom.

Potencijalni Messijev nasljednik na desnom krilu, preporođeni brzinac na lijevom, a onda i dodir iskusne klase za potpuni doživljaj. Robert Lewandowski, čovjek kojeg smo još prošle sezone krenuli "pokapati", nakon pogotka Bayernu i ukupno 15. u sezoni, najbolji je strijelac među europskim nogometašima. Ostaje nam za vidjeti hoće li razumijevanje zadržati i u subotnjem El Clasicu na Bernabeuu, za koji obje momčadi nisu mogle prirediti ljepšu najavu. Međutim, Barcelonine partije popraćene laganom dominacijom i velikim brojem golova zasad su u ovoj sezoni pravilo, a u Realu iznimka.

Shodno tomu, u prvi španjolski derbi ekipe ulaze u atmosferi obrnutoj od predsezonskih očekivanja - igrači Barcelone nemaju baš nijedan razlog drhtati nasuprot najzvjezdanije nogometne momčadi planete...

Linker
25. listopad 2024 14:49