SERGEI SUPINSKY/AFP
Komentar bivšeg Vatrenog

‘Zaboravite tu priču kad je Modrić u pitanju! Real ne treba otpisati, a Barca je svima idealan ždrijeb‘

Mogu li Hrvati i devetu sezonu u nizu imati pobjednika Lige prvaka? Evo što kaže Nikola Jurčević
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 12. prosinac 2020. 09:52

Osmorica Hrvata ostala su u Ligi prvaka, Luka Modrić (Real) te Mateo Kovačić i Karlo Žiger (Chelsea) u ponedjeljak u ždrijeb za nokaut fazu idu s prve pozicije u skupini, a Šime Vrsaljko, Ivo Grbić (Atletico), Mario Pašalić, Boško Šutalo (Atalanta) i Ivan Rakitić (Sevilla) s druge.

Novinari često pišu kako je Hrvatska od 2013. godine i pobjede Marija Mandžukića s Bayernom svake sezone imala osvajača elitnog natjecanja, zaključno s Ivanom Perišićem ove godine. U tom razdoblju Luka Modrić je s četiri krune iznad svih. Tu sjajnu tradiciju bit će teško održati jer u Bayernu, PSG-u i Liverpoolu, koji su ipak najveći favoriti, naših nema. Ne dogodi li se kakav zimski transfer. Opet, Liga prvaka je neizvjesna, mnogi imaju šansu. U drugom dijelu bi se i Dinamov Joško Gvardiol mogao priključiti RB Leipzigu.

Vrhunska utakmica

Logično, bez izgleda nije ni Real koji je dobio Borusiju (M). Luka Modrić odigrao je jako dobru utakmicu, ponovno pobire hvalospjeve medija te je i dalje najjači hrvatski adut.

- Real je još jednom pokazao da može odigrati vrhunski kad je odlučujuća utakmica. Tada su oni motivirani i koncentrirani, što se vidjelo protiv Borussije. Totalno su dominirali, protivnik nije imao šanse. Ovaj susret je potvrdio da je Luka Modrić i s 35 godina neizostavan dio Realove momčadi. Odigrao je skoro savršenu utakmicu, bio je praktično najbolji igrač susreta iako je Benzema dao dva gola, sudjelovao u gotovo svim akcijama, zabio krasan pogodak koji nije priznat. Pokretljivošću, idejama i motorikom dominira na terenu - kazao nam je Nikola Jurčević, koji je i sam igrao u Ligi prvaka, a kao trener radio s mnogim istaknutim nogometašima, tako i s Modrićem. Je li očekivao da će u 36. godini moći igrati tako dobro?

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX

- Svi smo pod dojmom računanja godina, ali Modrića se može izostaviti iz te priče. Treba zaboraviti na njegove godine. Na nijednom pokretu, trčanju, distribuciji lopte, energičnosti, ne primjećuje se bilo kakav pad. On je igrač izvan kategorije i još uvijek igra nogomet s entuzijazmom i poletom djeteta, u jednom Real Madridu, što je nevjerojatno.

Chelsea može daleko

Kome od Hrvata dajete šanse da osvoji Ligu prvaka?

- Ova sezona će biti jedna od najneizvjesnijih. Svjedoci smo golemih oscilacija najvećih klubova, ako gledamo nastupe Juventusa, Liverpoola, Manchester Citya, Reala, Barcelone... u Europi i domaćim prvenstvima. To je vezano uz koronu, igre bez gledatelja, testiranja prije putovanja, sve skupa utječe na momčad. Bit će vrlo teško prognozirati pobjednika. Od klubova naših igrača do kraja bi eventualno mogli Real, Atletico i Chelsea. Za Real nikad nije isključeno da to napravi, iako mi se čini da mu nedostaju dva klasna igrača za najveći domet. Dakle, vrlo teško će biti osvajač, ali ne smije ga se otpisati. Atletico s čvrstom igrom neugodna je momčad za svakoga. Ima šanse, međutim nije pretjerano realno da će doći do titule. Za Vrsaljka se nadam da će se sada u potpunosti vratiti u momčad. Strahovito je bitan za reprezentaciju s energijom i svim kvalitetama koje ima na desnom bočnom. Klub za koji mislim da posjeduje polet i vrhunsku kvalitetu je Chelsea. U njemu je Kovačić igrač kojem trener Frank Lamparda strahovito vjeruje. U Ligi prvaka su jako dobro izgledali, njih bih stavio u krug 5-6 glavnih favorita za prvaka Europe.

U konkurenciju su i Sevilla Ivana Rakitića te Atalanta Marija Pašalića koji je trenutačno ozlijeđen i Boška Šutala.

- Rakitić također održava konstantnost, uklopio se u Sevillu kao da nije ni otišao. Odmah je postao lider ekipe koja je pri vrhu europskog nogometa, pogotovo je to bila u Europskoj ligi. Nedostaje reprezentaciji, ali nećemo se vraćati na to. Atalanti nije jednostavno držati kontinuitet. Pa nije ni najvećima. Način njihove igre je čudesan, to je presing po cijelom terenu i teško ga je stalno ponavljati. Zato je normalno da je došlo do nekih postraja. Pašalić je i dalje važan dio tog orkestra, imao je dobru minutažu do ozljede. Šutalo nije bio prijavljen za jesenski dio europskog natjecanja.

Luka je uzor svima

Trebaju li se mlađi igrači zabrinuti što je Modrić i dalje najbolji od Hrvata u Ligi prvaka?

- Rekao bih da im mora biti veliki uzor u pristupu nogometu, načinu života, profesionalizmu. Po nevjerojatnoj motivaciji u tom godinama, po čemu bih ga mogao usporediti s Cristianom Ronaldom. Luka je fenomen i svi se u njega trebaju ugledati. Druga je stvar što u reprezentaciji moramo tražiti novo rješenje jer ovog trenutka Vatreni se bez njega ne mogu zamisliti. Kvaliteta im je bez Modrića bitno manja. Netko od mlađih morat će se nametnuti da ga jednog dana zamijeni.

Barcelona je na ždrijebu u drugom rangu i ići će na nekoga od pobjednika skupina. Je li za njih mina koju ne žele ili dobar ždrijeb?

- U ovom trenutku rekao bih da je Barcelona idealan ždrijeb. Nije to više Barca od nekada. Pala je na dno. Iako, dok god ima Messija nikad ne možete biti sigurni. On nije ni približno onakav na kakvog smo navikli, ali momčad koja ga ima nada se da će se vratiti na nekadašnju razinu s čime bi Barca postala pedeset posto kvalitetnija. O Messiju ovisi koliko će biti konkurentni i hoće li promijeniti tu ocjenu da su dobar ždrijeb.

Inter je najveće razočaranje

Inter Marcela Brozovića i Ivana Perišića doživio je debakl.
- Ispadanje iz Europe je veliki neuspjeh, dovoljno je pogledati kakav kadar igrača imaju, pa sa Šahtarom su s klupe ušli Perišić, Eriksen i Alexis Sanchez. Oni su trebali gajiti aspiracije za titulu. Ne znamo do kraja što kod njih ne štima.
Perišić je lani otišao u Bayern i osvojio Ligu prvaka, vjerojatno će i Brozović morati spakirati kovčege želi li imati nešto veliko u klupskoj karijeri.
- Oko njega se u svakom prijelazom roku vrte priče, ali nije sve u rukama igrača. Interu nedostaje iskorak, no svejedno veliki je klub.

Linker
24. travanj 2024 14:16