ZELJKO MILICEVIC Anadolu Agency Via Afp
BEZ NEIZVJESNOSTI

Zrinjski ispisao povijest BIH nogometa! Usprkos porazu u Mostaru slave, Rendulić nadmašio Jakirovića

Iako je izgubio na Islandu mostarski Zrinjski zahvaljujući pobjedi 6:2 iz prve utakmice ide dalje
Piše: Igor MarinovićObjavljeno: 17. kolovoz 2023. 21:51

BREIDABLIK - ZRINJSKI 1:0 (Jakovljević 55.-ag)

BREIDABLIK (4-3-3): Bragason - Gunnlaugsson, Muminović, Morgeirson, Yeoman (od 46. Olsen)- Ludviksson, Sigurjonsson (od 84. Thorsteinsson), Eyolfsson - Svanthorsson, Steindorsson (od 64. Hlyinsson), Ingvarsson. Trener: Oskar Thorvaldsson.

ZRINJSKI (4-3-2-1): Marić- Tičinović (od 83. Memija), Barišić, Jakovljević (od 80. Senić), Ćorluka - Ivančić, Kiš (od 60. Stanić), Čanađija - Ćuže, Malekinušić (od 80. Sabljić) - Bilbija. Trener: Krunoslav Rendulić.


Od 1998. godine bosanskohercegovački klubovi nastupaju u Uefinim natjecanjima i u ovih 25 godina nijedan nije uspio proći u grupnu fazu. Nakon 25 godina to je napokon uspjelo jednom klubu i to najtrofejnijem od svih - mostarskom Zrinjskom. HŠK Zrinjski igrat će u skupini, bilo to Europska liga ili Konferencijska liga, sad nije toliko ni važno, a to je uspio zahvaljujući izbacivanju islandskog Breidablika u trećem kolu kvalifikacija za Europsku ligu. Ključ u ovom dvomeču bila je uvjerljiva 6:2 pobjeda iz prve utakmice u Mostaru, budući da je islandski prvak pobijedio u uzvratu (1:0), ali nije uspio ni ugroziti goste iz BiH.

Zrinjski jeste opasno živio, ali samo nekih pet minuta u drugom dijelu nakon što je primio pogodak, odnosno nakon što si ga je zabio nakon što je Slobodan Jakovljević skrenuo loptu u svoju mrežu. Minutu nakon toga Olsen je pogodio vratnicu, ali pošto se Zrinjski uspio oporaviti do kraja je rutinski održavao minimalni zaostatak, ili bolje reći veliku prednost iz prvog dijela. Na kraju je mogao izvući i remi, što u borbi za Uefine koeficijente nije nimalo nevažno, ali ili su igrači Krunoslava Rendulića bili neprecizni ili sebični, kao u slučaju Kerima Memije.

Što se Rendulića tiče, on se upisao u povijest kao prvi trener koji je odveo Zrinjski u europske skupine. Došao je ove zime neočekivano, kao zamjena za Sergeja Jakirovića koji je otišao u Rijeku, a na kraju ga je i nadmašio, osvojivši dvostruku krunu, a zatim i prošavši u skupine europskih natjecanja.

- Sve smo ciljeve ispunili dosad, ali to smo uspjeli najviše zahvaljujući igračima, ali i upravi koja nam je omogućila da sastavimo ovakvu momčad - kazao je Rendulić poslije utakmice, osvrnuvši se i na utakmice s LASK-om u play-offu Europske lige.

Prva utakmica već je u četvrtak u Linzu, a uzvrat je u Mostaru.

- LASK je favorit u obje utakmice, ali mi vidimo svoju šansu i tražit ćemo je već u prvoj utakmici - zaključio je Krunoslav Rendulić.

Linker
28. travanj 2024 10:27