Dean Mouhtaropoulos Getty Images
'PONAŠAJTE SE ODGOVORNO!'

LIJEČNIK VATRENIH OTKRIVA KAKVA JE SITUACIJA SA ŠUKEROM I DALIĆEM 'Mala je vjerojatnost da su zaraženi, ali nama to nije dovoljno dobro!'

Piše: HinaObjavljeno: 14. ožujak 2020. 22:57

"Vjerojatnost da su zaraženi je ekstremno mala, ali nama to nije dovoljno dobro. Ponašamo se odgovorno i šaljemo, u krajnjem slučaju, svima drugima poruku - ponašajte se odgovorno," kazao je za RTL liječnik hrvatske nogometne reprezentacije Zoran Bahtijarević nakon što su čelni ljudi hrvatskog nogometa završili u samoizolaciji.

Predsjednik HNS-a Davor Šuker, direktor Damir Vrbanović, izbornik Zlatko Dalić, voditeljica Odjela međunarodnih poslova i licenciranja Ivančica Sudac, te glasnogovornik Tomislav Pacak su u samoizolaciji nakon što su sudjelovali na Kongresu Europske nogometne federacije (UEFA) i izvlačenju skupina Lige nacija 2. ožujka u Amsterdamu na kojem je bio i predsjednik Srpskog nogometnog saveza Slaviša Kokeza kod kojeg je utvrđen koronavirus.

Reykjavik (Island), 110617.
Stadion Laugardalsvollur.
Kvalifikacijska utakmica reprezentacije Islanda protiv reprezentacije Hrvatske za svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji 2018.
Na fotografiji: Davor Suker i Damir Vrbanovic.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

Hrvatska delegacija nije bila u bliskom kontaktu s Kokezom, ali su iz predostrožnosti u samoizolaciji, a za sada nitko ne pokazuje nikakva simptome.

"Oni su bili na istom mjestu, gdje je bio i on prije 12 dana. Provjerili smo, nitko od njih nije imao bliskih kontakata s njim, ako ikakvih. Međutim, iz mjera predostrožnosti i zato što su odgovorni ljudi, ponašaju se odgovorno u ovoj situaciji, pa smo se dogovorili da do isteka 14 dana smanje kontakte, odnosno, ako to želite tako nazvati, budu u samoizolaciji," kazao je Bahtijarević.

"Svi koji su bili tamo, nitko nema simptome. Vjerojatnost da su zaraženi je ekstremno mala, ali nama to nije dovoljno dobro. Ponašamo se odgovorno i šaljemo, u krajnjem slučaju, svima drugima poruku - ponašajte se odgovorno," poručio je Bahtijarević.

HNTV

Iako su prvotne informacije bile da je Kokeza dobio koronavirus u Amsterdamu na Kongresu UEFA, ipak se zarazio u Milanu.

"Kokeza se dobro drži, dobro se osjeća. Sve je bilo u Milanu, tamo je puno virusa i sve iz tog grada ide", kazao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za medije.

Nakon što je zbog globalne pandemije koronavirusa otkazan predviđeni prijateljski turnir u Dohi, gdje je Hrvatska trebala odmjeriti snage sa Švicarskom i Portugalom, rukovodstvo Saveza i izbornik Dalić složili su se da ovog mjeseca neće biti okupljanja reprezentacije u predviđenom reprezentativnom terminu. HNS je o ovoj odluci obavijestio klubove svih pozvanih reprezentativaca.

Odluka je donesena imajući u vidu aktualnu situaciju u Hrvatskoj i Europi, odnosno, globalnu pandemiju novog koronavirusa, a s ciljem zaštite zdravlja reprezentativaca.

CARDIFF, WALES - OCTOBER 13: Croatia manager Zlatko Dalić ahead of the UEFA Euro 2020 qualifier between Wales and Croatia at Cardiff City Stadium on October 13, 2019 in Cardiff, Wales. (Photo by Harry Trump/Getty Images)
Harry Trump/Getty Images

Stav je Saveza i stručnog stožera na čelu s izbornikom Dalićem kako je za reprezentativce ovoga trenutka najsigurnije boraviti u gradovima gdje borave, u karantenama ili pod drugim mjerama koje vrijede u pojedinim zemljama", poručili su iz HNS-a.

"Dogodilo se nešto nikad viđeno u povijesti sporta. Moramo biti zabrinuti za zdravlje sportaša, navijača i svih ostalih konzumenata u nogometu, ali i sportu općenito. Ovo je izvanredna situacija koju nitko nije mogao predvidjeti, ali s njom se moramo nositi. Pristupili smo ovom problemu maksimalno odgovorno, a nije jednostavno. Ovo je katastrofa za sport i privredu, ali ljudski životi svima nam moraju biti na prvom mjestu," kazao je Šuker u razgovoru za Novi list naglasivši kako će njegov stav na tijekom UEFA-ine videokonferencije ovoga utorka biti da se EURO ne održi ove godine.

"U svakom slučaju, bit ćemo pametniji poslije utorka, ljudski životi su najvažniji", zaključio je Šuker.

Europski nogometni savez (UEFA) najavio je kako će se sljedećeg utorka održati velika video konferencija s rukovodstvima svih 55 zemalja članica te predstavnicima ECA-e, FIFPro-a i europskih liga kako bi se razgovaralo o daljnjim koracima koje će europski nogomet poduzeti u kontekstu pandemije novog koronavirusa, a na temu domaćih i europskih klupskih natjecanja, kao i EURA 2020.

Linker
26. travanj 2024 06:27