Argentina's Lionel Messi is awarded the FIFA Ballon d'Or on January 10, 2011 at the Kongresshaus during the FIFA Ballon d'Or ceremony in Zurich. The three finalists for the 2011 Ballon d'Or are Spain's Xavi Hernandez, Spain's Andres Iniesta and Argentina's Lionel Messi who all play for Barcelona. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
 AFP
GALA VEČER

Lionel Messi ponovno dobitnik Zlatne lopte, Jose Mourinho zaplakao u publici!

Fifa je odabrala i najboljih 11 godine. Tu idealnu momčad sačinjavaju: Casillas - Puyol, Pigue, Lucio, Maicon - Iniesta, Xavi, Sneijder - Ronaldo, Villa, Messi
Piše: Agencija TotalsportObjavljeno: 10. siječanj 2011. 21:25

Argentinski napadač Barcelone Lionel Messi osvajač je FIFA-ine Zlatne lopte, ujedinjene nagrade Međunarodne nogometne federacije i France Footballa za najboljeg nogometaša svijeta u 2010. godini...

Messi (23) je u finalu pobijedio klupske suigrače iz Barcelone, veznjake svjetskih prvaka Španjolaca, Andresa Iniestu (26) i Xavija Hernandeza (30). Time je obranio lanjski naslov koji su mu u odvojenom izboru dodijelili FIFA i francuski nogometni magazin. Ostat će, uz ostalo, povijesno zapamćen kao prvi vlasnik objedinjene nagrade.

- Stvarno nisam očekivao ovakav epilog. Ne ove godine. Mislio sam da se vodi borba između Inieste i Xavija, a na kraju je završilo ovako. U svakom slučaju želim se zahvaliti svima, posebno mojim suparnicima u ovom finalu, ali i svim igračima Barcelone, kao i treneru Guardioli. Bez njih ne bi bilo ovoga, kao niti nas trojice u završnici. Želim zahvaliti svim navijačima Barcelone, ali i mojim Argentincima - rekao je uzimajući nagradu argentinski nogometni majstor.

U izboru su sudjelovali izbornici i kapetani svih nacionalnih momčadi u FIFA-inom članstvu, kao i široka baza uglednih sportskih novinara koji prate nogomet.

U izboru za nogometašicu godine slavila je po peti put uzastopno 24-godišnja Brazilka Marta, igračica američkih prvakinja FC Gold Pridea. Nadmašila je njemačke reprezentativke Birgit Prinz (33) i Fatmire Bajramaj (22). Zanimljivo, Mourinho se i rasplakao u publici dok mu se Wesley Sneijder zahvaljivao za sve što je napravio u Interu.

Najboljim trenerom proglašen je Portugalac Jose Mourinho (Inter, Real Madrid) ispred Josepa Guardiole (Barcelona) i Vicentea del Bosquea, izbornika španjolske reprezentacije.

- Naporno sam radio da dođem ovdje. Ovu nagradu posvećujem ujedno i svim igračima i navijačima Intera i Real Madrida - rekao je Mourinho i nastavio:

- Ne bi bilo etično da odmah ne spomenem dva konkurenta koja sam imao u završnici ovog izbora. Mislim da smo svi pobjednici, a njima iskreno želim da što prije budu tu gdje sam ja i da se osjećaju ovako ponosno. Jer, i njih dvojica su sjajni treneri.

Mourinho je još dodao za kraj:

- Messi je igrač s neke druge planete, ali osobno mi je u ovom trenutku žao Cristiana Ronalda, Xavija, Sneijdera, Inieste, Maicona i drugih kada je u pitanju izbor najboljeg nogometaša.

Najbolja trenerica godine izbornica je njemačke ženske reprezentacije Silvia Neid, koja je pobijedila sunarodnjakinju Maren Meinert (njemačka U20-reprezentacija) i Šveđanku Piju Sundhage, izbornicu Sjedinjenih Država.

Nagrada Ferenca Puskasa, koja se dodjeljuje strijelcu najljepšeg gola u godini, pripala je turskom veznjaku Bayerna H amitu Altintopu za pogodak postignut Kazahstanu u 3-0 pobjedi Turske u rujanskome kvalifikacijskom dvoboju za Euro 2012. godine.

Izabrana je i idealna momčad 2010 godine. Čine je:

Casillas (Real Madrid, Španjolska) - Maicon (Inter, Brazil), Lucio (Inter, Brazil), Pique (Barcelona, Španjolska), Puyol (Barcelona, Španjolska) - Wesley Sneijder (Inter, Nizozemska), Xavi (Barcelona, Španjolska), Iniesta (Barcelona, Španjolska) - Messi (Barcelona, Španjolska), Villa (Valencia/Barcelona, Španjolska), Cristiano Ronaldo (Real Madrid, Portugal).

Linker
19. svibanj 2024 22:47