Michael Regan Getty Images
DOGOVOR KLUBOVA

LIVERPOOL ĆE BITI PRVAK, SLAVEN BILIĆ ULAZI U PREMIERSHIP Ovo je trenutno najrealnija opcija raspleta u Engleskoj ako se više ne bude moglo igrati!

Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 15. ožujak 2020. 23:24

Koronavirus je 'poharao' i engleski nogomet. Iako su se novonastalim okolnostima opirali do posljednjeg trenutka i Engleska je prekinula natjecanja u svim ligama formalno do početka travnja, no prema sadašnjem stanju stvari izgledi da se 3. travnja nastavi Championship, a dan kasnije i Premier liga, su minimalni. Doduše, protekloga vikenda igrane su utakmice 5. i 6. lige, ali to je najvjerojatnije bio posljednji ples engleskog nogometa za duže razdoblje.

Odluka o odgodi prvenstva potpuno je ispravano i jedino logično rješenje. Menadžer Arsenala Mikel Arteta i igrač Chelseja Callum Hudson-Odoi uspješno se oporavljaju od bolesti, no svi su svjesni da se mora pronaći rješenje oko raspleta ove sezone. Englezi bi se u tom smislu vrlo lako mogli naći u popriličnom problemu, jer teško je pronaći rješenje koje bi zadovoljilo sve zainteresirane strane i sve klubove. Očekivano, svatko brani svoje interese i gleda ono što je za njegov klub najbolje. Ipak, prva i osnovana intencija Engleskog nogometnog saveza jest da se sezona okonča na regularan način u svim ligama čim to bude moguće.

Puno toga će biti jasnije nakon UEFA-inog sastanka u utorak s obzirom da će FA s klubovima o novim rješenjima raspravljati na sastanku koji je zakazan za četvrtak. Jedna struja, koja je u manjini, zagovara opciju da se prvenstvo prekine i kompletno poništi kao da se nije niti igralo i da za ovu sezonu prvak niti ne proglasi. Spomenuti signali stižu iz West Hama, koji se bori za ostanak u elitnom razredu engleskog nogometa. Nema sumnje da su uz Čekićare svi oni klubovi koji su u sličnoj situaciji, ali za sada se, uz sve teškoće i neizvjesnost, mogućnost potpunog brisanja sezone čini nerealnom.

U engleskim medijima pojavile su se špekulacije da UEFA razmatra mogućnost da se Europsko prvenstvo odgodi za prosinac kako bi klubovima omogućila da u ljetnim mjesecima zaključe prvenstva, no utorak će donijeti puno jasniju situaciju, kako za Englesku, tako i za nogometni svijet u cjelini.

Da su dva engleska kluba posebno "ukleta" potvrdila je baš ova situacija. Liverpool 30 godina čeka na novi naslov prvaka Engleske i sada, kada su ga praktički već osigurali na rijetko dominantan način, može se samo zamisliti kako bi navijači Liverpoola podnjeli da se prvenstvo poništi. Vjerovatno bi ih puno više završilo na psihijatriji, nego što je u Engleskoj osoba zaraženo koronavirusom. Leeds United, pak, 16 godina čeka na povratak u Premiership i sada kada je Bielsina momčad devet kola prije kraja na korak od ostvarenja sna, pojavila se "globalna pošast".

Ništa manje ugodno nije niti Slavenu Biliću. Bivši hrvatski izbornik na klupi West Bromwicha zaslužio je naslov menadžera mjeseca u veljači, ali daleko važniji je plasman u elitni razred engleskog nogometa i specijalna nagrada u vrijednosti 120 milijuna funti. Leeds i WBA imaju 7, odnosno 6 bodova prednosti u odnosu na trećeplasirani Fulham i potpuni prekid i brisanje sezone bio bi za njih nokaut od kojeg se ne bi tako lako oporavili.

Druga, mnogo realnija opcija u slučaju da prvenstvo ne bude moglo biti nastavljeno, jest proglašavanje Liverpola prvakom, a nitko ne bi u tom slučaju ispao iz Premier lige, koja bi u sljedećoj sezoni imala 22 kluba, jer bi u Premiership ušli i WBA i Leeds. U sljedećem prvenstvu ispadalo bi pet klubova, a Liga kup se ne bi igrao kako bi ostalo više slobodnih termina za prvenstveme okršaje.

Na Otoku ima raznih špekulacija i nadanja kada je realno očekivati slabljenje virusa i povratka u normalu. Dominiraju teorije da se nogomet neće igrati od 10 do 14 tjedana, ali nije nevažna niti činjenica da je do kraja natjecanja u ligama ostalo 9 ili 10 kola, što bi u ubrzanom ritmu engleski klubovi mogli odigrati u mjesec dana.

Linker
08. svibanj 2024 15:48