Ante Cizmic / CROPIX
VAPAJ S POLJUDA

Loše vijesti za Hajduk: HNS nijednom klubu nije isplatio odštetu za ozlijeđenog igrača

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 20. kolovoz 2013. 11:32

Ima li šanse da Hajduk dobije odštetu za Miju Caktaša, koji se ozlijedio igrajući za mladu hrvatsku reprezentaciju kvalifikacijsku utakmicu u Lihtenštajnu?

- Kod nas nema - rezolutno je odgovorio Vladimir Iveta, tajnik HNS-a.

Od koga bi je Bijeli uopće mogli tražiti?

- HNS nikad u povijesti nijednom klubu nije isplatio odštetu zato što se njegov igrač ozlijedio u dresu nacionalne vrste. Ništa drukčiji odgovor dakle ne bi bio da je igrao za A-reprezentaciju - dodao je Iveta.

Plaća li Savez osiguranje za igrače?

- Ne plaća. Kad su izlučni ciklusi u pitanju, to nije praksa.

Prema tome Hajduk se eventualno može obratiti UEFA-i, ali vjerojatno s malim šansama jer da Platinijev ured daje odštete za ozljede, već bi ih mnogi uzeli. Naime Iveta ističe:

- Jedino kad se radi o pripremama i nastupima na završnicama velikih natjecanja, što su svjetsko i europsko prvenstvo, organizator isplaćuje naknadu klubovima sukladno broju njegovih igrača koji su u reprezentaciji. Dakle taj novac daju FIFA ili UEFA, ovisi pod čijim se okriljem igra. Isto tako, osiguranje se za reprezentativce obvezno plaća samo na spomenutim turnirima, na svjetskom i europskom prvenstvu.

Kad se netko jak i moćan pobunio, ponekad je znalo doći do kompromisa između kluba i državne federacije, svojevrsne kompenzacije (primjer Bayern - Nizozemska, za tada ozlijeđenog Robbena, koji su dogovorili prijateljsku utakmicu s koje je prihod išao Bavarcima, no u tom se primjeru radilo i o svjesnom riskiranju ozljede jer je na SP-u za Oranje nastupio načet, pa bi o tome i redovni sudovi možda mogli nešto reći). Caktaš je stradao da nije ni bio svjestan koliko je ozbiljno, spoznao je to tek nakon utakmice.

Linker
21. rujan 2024 00:24