AFP
CRVENA REVOLUCIJA

Louis Van Gaal već stigao u Manchester: 'Odmor? Tek kad odem u mirovinu!'

Najveća želja je James Rodriguez, ponuda je 65 milijuna funti, no vjerojatno će biti premala, ali bi se mogla preusmjeriti prema Angelu di Mariji
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 17. srpanj 2014. 00:15

Sve je na početku. Trauma s Davidom Moyesom je samo prošlost. SP u Brazilu vratilo je krv u lica na Old Traffordu. Malotko je u srijedu razmišljao da će Europa izostati nakon 24 pune godine, a Liga prvaka nakon 20 godina. Razlog se zove Louis van Gaal, nizozemski mag koji će pokušati oživjeti diva u najkraćem mogućem roku. Dočekali su ga kao ozebli suce, ali ni ponekad presvojeglavi Nizozemac nije dvojio.

- Neću odmarati, imao sam dva dana nakon povratka iz Brazila i iskreno jedva čekam novi posao. Za odmor će biti vremena kada odem u mirovinu. Vidim Manchester United kao veliki izazov, klub je veličina i ne sumnjam da ćemo uspjeti.

Prije nego je stigao poručio je ‘neposrednoj proizvodnji’.

- Veselim se da ću vas vidjeti na zajedničkom ručku u Carringtonu nakon treninga. Želim da to bude svakodnevno, želim da u svemu budemo momčad kakav je bila Nizozemska na SP, na terenu i izvan njega.

Sudeći po financijama, to neće biti problem, jer usprkos problemima od lani, usprkos činjenici da se momčad pomalo urušila s vremenom nakon odlaska Alexa Fergusona, nitko ne sumnja da će Van Gaal uspjeti. Proteklih dana sjelo je na Old Trafford milijardu eura od Adidasa, onda se istaknuo i Chevrolet koji će zadovoljstvo reklamiranja na dresovima platiti 53 milijuna funti na godinu, AON reklame na trening opremi plaća 120 milijuna funti na godinu, a od neki dan japanski prehrambeni div Nissin krasi Old Trafford. Dakle, ne štedi se...

Čak se u tome i pretjeruje, jer dva igrača koja su dosad stigla na Old Trafford bili su želja, ali su definitivno precijenjeni, sudeći po trenutku. Koliko će to utjecati na daljni tijek prijelaznog roka, tek će se vidjeti, jer ako Shaw i Herrera vrijede skupa 65 milijuna, što je onda uopće skupo.

Uglavnom, Van Gaal zbog Nizozemske nije imao previše vremena baviti se klupskim pitanjima. No, sada će se to intenzivirati, pa se može očekivati da će momčad doživjeti drastične promjene. Ideja je puno, novca je puno, ali realnosti ne sugeriraju da će sve ići lako i s novcem.

Talentirani Luke Shaw, koji na tržištu vrijedi 11,4 miljuna funti, plaćen je Southamptonu čak 33 milijuna, a 24-godišnji Ander Herrera plaćen je Bilbau 31,7 milijuna funti, makar mu je vrijednost na tržištu oko 6,6 milijuna. No, Van Gaal je htio baš njih, ali trebat će toga još, naročito u obrani koju su nakon niza godina napustili Rio Ferdinand (QPR) i Nemanja Vidić (Inter). S Jonesom, Evansom i Smallingom sigurno neće ući u sezonu i zato je potraga intenzivirana.

Hummels i Vermaelen se čine nedostupnim, a Van Gaal je već najavio da bi svoje Nizozemce volio vidjeti u crvenom dresu. Nije nemoguće, jer Stefanu de Vriju u Feyenoordu ugovor istječe iduće sezone, a nizozemski klub sigurno ga ne namjerava pustiti da slobodno ode. Teža je situacija s Daleyom Blindom, koji u Ajaxu ima ugovor do 2016. godine, ali je prva Van Gaalova opcija. Nije nemoguć ni dolazak Rona Vlaara, koji u Aston Villi ima iskustvo Premiershipa, a ugovor mu istječe dogodine... Uglavnom, opcije se ispipavaju i taj segment će biti sasvim sigurno nadograđen.

Puno toga Van Gaal misli prorijediti. Patrice Evra je već poželio otići u Juventus, a uz to pitanje vezan je i dolazak čileanskog srednjaka Artura Vidala, koji ne želi ostati u Torinu nakon odlaska trenera Antonia Contea. Manchester United je ponudio 34 milijuna, ali što je to prema Shawu, pa se nadmudrivanje nastavlja. No, vjerojatno će se naći.

Skupljaju se ponude za Fellainija, Fletchera, Nanija... Kagawa je na izlaznim vratima, a ni Hernandez nije daleko. Bokovi s Rafaelom i Shawom uz dobre stopere bili bi OK, ali sredinu će definitivno osvježiti, i uz Vidala je dolazak Wijnalduma iz PSV-a jedna od prvi želja, jer i njemu ugovor istječe dogodine. U kombinaciji je i Jordi Clasie iz Feyenoorda, ali zbog ugovora će to ići malo teže. No, uz Herreru, Vidala i Wijnalduma, još Cleverly i Carrick te ofenzivniji Young i Valencija na bokovima bili bi sasvim dosta.

Najveća želja je James Rodriguez, ponuda je 65 milijuna funti, no vjerojatno će biti premala, ali bi se mogla preusmjeriti prema Angelu di Mariji čiji je transfer u Pariz stopirala UEFA. S njim bi to mogao biti novi dream team s Old Trafforda. Ofenzivno Mata, Rooney i Van Persie, za Van Gaalov stil dovoljno.

Linker
22. rujan 2024 17:22