Vojko Basic / Cropix
GAZDA OSTAJE GAZDA

'LUDI RUS' ZAPOSLIO BIVŠEG SPORTSKOG DIREKTORA HAJDUKA ZBOG IZNENAĐUJUĆEG RAZLOGA Insajder otkriva: 'Iskreno, to je i ovdje bilo dosta iznenađujuće'

Piše: Dean BauerObjavljeno: 30. kolovoz 2018. 10:12

S poljudske bojišnice na Solunsku frontu. Tako bi moglo opisati imenovanje Marija Branca na dužnost direktora nogometnih operacija u PAOK-u. Za one koji su ga možda i zaboravili, Branco je Portugalac koji je početkom ljeta 2016. imenovan sportskim direktorom Hajduka. Ondje je ostao dvije godine, nema tome davno (u proljeće ove godine) razriješen je dužnosti, ali u njegovoj radnoj knjižici više ne stoji da je nezaposlen. Koncem prošlog tjedna osvanuo je u Grčkoj, Solunu preciznije, gdje je predstavljen kao novi dužnosnik PAOK-a.

- Iskreno, to je i ovdje bilo dosta iznenađujuće - iz Grčke će naš kolega Jorgos Mazijas, urednik jednog od atenskih sportskih dnevnika.

Liga prvaka je tu...

- Iznenađujuće stoga jer je klupska uprava PAOK-a popunjena na svim mjestima, klub je stabilan, rezultati vrlo dobri. Pobijedili su Basel i moskovski Spartak u pretkolima Lige prvaka, a u srijedu su igrali uzvrat trećeg, završnog pretkola kod kuće protiv Benfice.

Opet, to ne znači da se iza Brancova imenovanja nešto ne krije.

- U ovdašnjim nogometnim krugovima tumači se da gazda kluba, predsjednik Ivan Savidis nije baš pretjerano zadovoljan Lubošem Michelom koji je sportski direktor PAOK-a. Bio je pogriješio kod nekolicine igrača koje je doveo u smislu procjene kvalitete. Kako Luboša Michela ne bi baš otpustili, jer to bi značilo plaćanje odštete, isplatu ugovora do kraja, doveden je Mario Branco, koji ipak ima nekakav direktorski ili menadžerski “pedigre”, radio je u dosta klubova. On bi trebao preuzeti veći dio uloge sportskog direktora na sebe - veli atenski nam kolega.

Tom Dubravec/ CROPIX
CROPIX
Mario Branco i Saša Bjelanović

PAOK želi grčki naslov

Tako od sada PAOK ima i sportskog direktora (Michel) i nogometnog direktora (Branco). Koliko će se prošlosezonski pobjednik Grčkog kupa time doista pojačati, ostaje vidjeti.

Brancova splitska epizoda baš nije bila najslavnija, ako ćemo se koristiti natruhama eufemizma. Opet, tko zna, možda i nije bio problem u Brancu.

- Realno, ove su sezone najveći kandidati za naslov prvaka Grčke upravo PAOK i AEK iz Atene. Dva tradicionalno najjača kluba su u problemima. Kako Olympiacos, tako još više Panathinaikos. Štoviše, Panathinaikos je najveći kandidat za ispadanje iz Prve lige. Zbog duga od 6 milijuna eura već su trebali i biti izbačeni iz lige, ali im je Grčki nogometni savez ipak popustio, dopustio im je nadmetanje, ali i jako kaznio. Krenuli su sa 6 bodova minusa, ali puno gore od toga, nisu zbog poštivanja novčanog fair-playa smjeli dovesti ni jednog igrača. Točnije, mogli su samo mlađe od 23 godine, ali one koji su bili bez ugovora, dakle, besplatno - veli Mazijas.

Gazda ostaje gazda

Vratimo se mi ipak malo još Mariju Brancu, a više PAOK-u. Novi nogometni direktor Solunjana, Portugalac Branco nije uopće tema grčkih medija jer je čovjek došao “prekjučer”, još nije doveo ni jednog igrača, dakle, nije stigao niti igdje zabrljati, ali više nas zanima bogati vlasnik i predsjednik kluba Ivan Savidis, Rus grčkog podrijetla. Tip za kojeg se pouzdano zna da je u sjajnim odnosima s Putinom, pa se tvrdi i da je Savidis ruski “igrač” u Grčkoj. Nogomet i klub PAOK je tu u biti sporedna priča. Puno se veća lova, a time i utjecaj, vrte vezano uz solunsku luku. No, taj isti Savidis prilično je osebujan lik, koji je krajem prošle sezone, nezadovoljan suđenjem jasno, uletio na travnjak s pištoljem za pojasom. Tada je kaznu “popio” klub, ali i gazda. Savidis je dobio tri godine suspenzije, ali na grčki način.

- On i dalje normalno dolazi na stadion, na utakmice, to mu nije zabranjeno - objašnjava nam kolega Mazijas.

Dobro, ali za što je onda dobio trogodišnju kaznu?

- Ne smije tri godine stupiti na travnjak.

Linker
19. svibanj 2024 06:06