Denis Doyle Getty Images
VRUĆA TEMA U MEDIJIMA

LUKA MODRIĆ DONIO JE KONAČNU ODLUKU Prekinute su sve špekulacije oko nastavka karijere kapetana hrvatske reprezentacije

TRANSFERI Španjolski mediji već tjednima špekuliraju glede nastavka karijere hrvatskog veznjaka, a on i klub drže se dogovora sklopljenog prošlog ljeta
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 04. svibanj 2020. 10:07

U povijesno nezabilježenoj nogometnoj blokadi u medijima prevladavaju svekolike špekulacije. Jedan od onih koji su vrlo često tretirani u svakakvim kombinacijama je i Luka Modrić. Podosta se toga odašilje iz madridskih sportskih dnevnika, koji uporno već tjednima razvlače desetku Reala po svakom pitanju. Ide ili ostaje, oslobađa li prostor mlađima ili ostaje adut Zidanea, koliko može ili ne može, sve su to dileme koje se potenciraju prije svega jer je Modriću 34 i pol ljeta. Kakva je zapravo situacija oko kapetana Hrvatske i jednog od najboljih veznih igrača u povijesti Reala? Da bismo to lakše analizirali treba se vratiti u ljeto 2019. godine…

Kao i obično Modrić je s obitelji bio na odmoru na Jadranu. Zaključio je kompliciranu sezonu sa samo jednim trofejom, Svjetskim kupom, ali i doživljajem iznimno uzbudljive jeseni, kada je pobrao sve individualne naslove kao najbolji igrač svijeta. Modrić je ušao u povijest jer je jedini ostvario jedinstvenu kolekciju najprestižnijih priznanja FIFA-e, UEFA-e, FF-a i mnogih drugih izbora.

Nije bio dvojben

Prvi pravi odmor nakon dvije frenetične godine bio je dijelom opterećen turbulencijama Realove sezone. Počela je sa jednim (Lopetegui), nastavljena drugim (Solari) a zaključena trećim trenerom (Zidane). Jasan znak lutanja u klubu. Nakon što je Real sezonu završio na trećem mjestu i madridski mediji uobičajeno su pumpali atmosferu velikih promjena. U tim najavama Modrićev status nije bio dvojben. Real mu je nakon Zlatne lopte produžio i bitno podebljao ugovor do 2021.godine. Dodatni razlog tome bio je milanski Inter s kineskim vlasnicima spreman na neviđene financijske akrobacije samo da dovedu najboljeg igrača svijeta.

GIUSEPPE CACACE / AFP
GIUSEPPE CACACE AFP

Florentino Perez je tada, gotovo s gnušanjem odbio svaki razgovor s Interom. A usput je svojoj desetki jasno stavio do znanja.

“Ti si legenda Reala i nema šanse da te pustimo. Nigdje nećeš ići odavde.“

Ovo je prvi važan moment u analiziranju aktualnog mu statusa u Realu. Perez je stekao loš glas kod veterana jer kad bi stigli u Modrićeve godine (33) uglavnom bi im nudio samo sezonu produžetka. Tako bi pokazivao da im ističe vrijeme te sugerirao da uzmu u obzir druge ponude. Modrić je nakon Rusije imao ugovor na još dvije sezone, ali je dobio i dodatnu (2020/21) treću, unatoč tome što će tada biti u 36. godini. Taj presedan Pereza bila je nagrada svemu što je Modrić učinio od dolaska 2012. godine. Vjerojatno i kompenziranje realno neprimjerenog financijskog statusa i tretmana važnosti Modrića u odnosu na ostale aktere druge povijesno najjače ere u povijesti Reala. Mogao je Modrić zaraditi više novca na nekoj drugoj adresi, ali zaokruživanje priče u Realu bio je optimalan epilog.

Ima i energije i motiva

Unatoč spomenutoj sivoj sezoni Blancosa, Modrićeve igre ukazivale su da u njemu ima još i te kako energije i motiva. Bez obzira na godine poziva iz Europe, Azije, SAD-a, nije manjkalo ni prošlog ljeta. No, tada se dogodio i drugi važan moment za ovu priču. Mediji su tjednima pumpali priče o dolasku Pogbe i drugih pojačanja, te o tome tko će biti višak. Zidane je međutim telefonski porazgovarao sa Modrićem i kazao mu je da maksimalno računa na njega! Objasnio mu je da ga ne kani pustiti taman i da hoće ići, te najavio da će u sezoni biti rotacija i puno prostora za igru svima. Važno je i to što je Modrić zadržao status u prvoj postavi.

Kako danas to potvrđuju i španjolski mediji, Zidane je tada naglasio Modriću da zbog statusa kojeg je stekao igrama i ponašanjem u osam godina, zaslužuje da sam odluči hoće li ostati u Realu i nakon ove sezone ili će prihvatiti neku od vrlo unosnih ponuda. Takav je očito bio i stav kluba, koji time u javnosti želi pokazati kako poštuje zaslužne velikane.

Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Ono što je Zidane najavljivao praktično se i događalo. No, nije mogao predvidjeti to je da će se Modrić u rujnu i listopadu dva puta zaredom ozlijediti sa reprezentacijom. Uz prvi crveni karton u karijeri (nezasluženi) u prvom kolu u Vigu, poremetio mu se kontinuitet igre. Slijedom situacije šansu je dobio Fede Valverde i pokazao je potencijale koji su oduševili trenera, klub, medije i navijače. Tako je potaknuta priča da će žrtva Valverdeove eksplozije, obzirom na godine i problem forme, biti upravo Modrić.

Luka i Valverde

U praksi stvari su se odvijale nešto drugačije. Modrić se oporavio i vratio u formu, a Zidane je često u momčad uvrstio i njega i Valverdea. Što je logično, jer Urugvajac nije isti profil igrača kao Modrić, a pokazalo se i da se odlično slažu. Da se hrvatski majstor vraća na svoje razine vidjelo se i na ojačanim statistikama, koje su mu nekritički uvijek tretirane kao slabost. U navodno sezoni ‘za otpis’ dogodio mu se najviši (ali ne i najbolji) učinak, postigao je pet pogotka i 5 asistencija u 30 odigranih utakmica. Posebno je dojmljive forme bio u prosincu i siječnju. Pogotovo na Super kup turniru, gdje je u polufinalu sa Valencijom sjajnu igru okrunio prelijepim pogotkom za 3:1 pobjedu. I za stoti gol karijere! Na tom turniru pokazao je još nešto važno. Unutar četiri dana odigrao je 90 minuta sa Valencijom a onda i 120’ minuta finala sa Atletico Madridom. Uz to je bio precizan u izvođenju kaznenih udaraca! Zidaneova odluka da ga koristi punu minutažu unutar četiri dana potvrdila je da i dalje ima veliko povjerenje u Modrića.

Plaćen ceh

Jasno je ipak da Modrić više nije u poziciji kontinuirano igrati svaka 3-4 dana. Sa 34 godine rekuperacija energije iziskuje koji dan više. Zidaneovo doziranje snaga doprinijelo je da do ožujka bude u vrlo dobroj formi. Kao i momčad. Temeljem toga se Real vratio na prvo mjesto nakon što je u El Clasicu svladao Barcelonu, no onda je platio ceh staroj boljci, dekoncentraciji sa slabijim suparnicima. Levante i Betis uzeli su im 6 bodova i lidersku poziciju…

Pandemija je poremetila sve tijekove i pitanje je hoće li se, kada i kako zaključiti ova sezona. Dobra posljedica je poduži odmor koji će dobro doći i za Modrićevo revitaliziranje. Kako za obveze u Realu tijekom sljedeće sezone, tako i za Hrvatsku u kontekstu EURA 2021. Temeljem svega navedenog za Modrića nije bilo dvojbi gdje će igrati u idućoj sezoni ni prošlog ljeta, kao što ih nema. U rujnu će navršiti 35 godina i odaje silan motiv da se i u posljednjoj godini ugovora pokaže velikanom Reala. Kako će ona izgledati pokazati će vrijeme. Što će se pak događati u ljeto 2021. godine sa Modrićevom karijerom nitko ne može ni izbliza prognozirati…

Mediji najavljuju bitno drugačiji Real u novoj sezoni, ali tko zna što je istina

Kad je kup utakmici sa Real Sociedadom izveo momčad bez 6 prvotimaca (i Modrića) Zidane je pokazao da mu Kup nije “jača strana”. Znao je da je baskijska momčad u velikoj formi i krivo je odigrao, jer bi prolaz u kupu bio šansa za trofej koji mu nedostaje. U spomenutoj utakmici dobrim se pokazao Martin Odegaard, 21.godišnji Norvežanin, na posudbi iz Reala. To je poslužilo dijelu medija za seriju tekstova kojima se potiče Odegaardov povratak na ljeto. Neki kiksevi Real Madrida pred prekid samo su ojačali taj pritisak.

Kako su ga otpisivali 2012. kada je stigao u Madrid, ili prošle jeseni kada se dogodio Valverde, tako je utjecajna Marca opet za žrtvu izabrala Modrića. Bez obzira što igraju različite pozicije, i što zapravo Odegaard može biti konkurent Iscu, ljubimcu španjolskih medija. Madridski je dnevnik usmjerio ankete, pa je čitateljima ponudio izbor za novu sezonu između Odegaarda i Modrića, te Isca i Japanca Kuba. Logično je da su glasači dali više glasova 21. godišnjem igraču u odnosu na veterana u 35. godini. Prevladali su ipak komentari da Modrić treba ostati jer to zaslužuje. Niz analiza Marce o promjenama, u kojima je zaredalo isticanje “slučaja Modrić”, mogle bi sugerirati da je to stav potican iz kluba. Činjenica je, međutim, da ni trener a niti klub nisu dali ni naslutiti kako se ne računa na Modrića. Naprotiv. Činjenica je da nadolaze nove mlade snage, i da kao najstariji igrač u kadru Modrić nije (više) dugoročna Realova opcija. Ne može ni biti sa 34 i pol godine, i to u klubu koji u normalnim uvjetima igra doslovno svaka tri-četiri dana. No, činjenica je da Modrić može i te kako još godinu dana igrati na visokim razinama te da Zidane računa na njegov doprinos u fazi stvaranja i uzleta nove škvadre. U njoj je za iduću sezonu medijski najavljeno niz novotarija. Među inima aktualiziran je dolazak Pogbe, a forsira se priča o kupovini Haalanda, te ponavlja priča o Perezovoj opsesiji da dovede Mbappea. Po tim glasinama napadač PSG-a bi mogao stići u ljeto 2021. godine jer ne želi potpisati produženje ugovora sa sadašnjim klubom. Najsigurnija priča je da će se vratiti Asensio, koji se prošlog ljeta teže ozlijedio i operirao koljeno. Kad su u pitanju odlasci onda se najviše govori o Joviću, Jamesu, Marcelu, Marianu, Brahimu i Baleu. Treba naglasiti međutim da je u španjolskim tiskovinama tematika transfera gotovo svakodnevna i sve te informacije treba uzeti s velikom rezervom.

Linker
27. travanj 2024 06:26