Luka Sučić protiv Francuske na Poljudu

 TOM DUBRAVEC Cropix
INTERVJU ZA SN

Luka Sučić vraća se nakon teške ozljede: ‘Prvi put u životu prolazim ovo. Nadam se i posljednji‘

"Lopta je moj život, moje sve, bez nogometa ne mogu"
Piše: Jure BurićObjavljeno: 10. svibanj 2023. 13:52

Od operacijskog zahvata nad hrvatskom nogometnom nadom, Lukom Sučićem (20), proteklo je točno dva mjeseca. Podsjećamo, Sučiću je glasoviti stručnjak dr. Christian Fink u Innsbrucku, u specijaliziranoj klinici, GELENK Punkt, operirao koljeno. Odmah nakon toga uslijedio je programirani oporavak u Salzburgu. U razgovoru s našim reprezentativcem saznali smo kako napreduje tijek oporavka, što kažu liječnici i ini stručnjaci o tome, te kako se on osobno osjeća nakon 60 dana rehabilitacije.

Protekoše, dakle, dva mjeseca od kada je dr. Fink odradio operaciju na vašem koljenu kako bi vas osposobio za daljnji nogometni život. Je li vam taj vremenski odmak bio predug?

- Lopta je moj život, moje sve, bez nogometa ne mogu, ali unatoč tome što nisam bio u društvu s njom ta dva minula mjeseca, vrijeme je relativno brzo prohujalo. Svakodnevne obveze protegnu mi se od jutra do večeri. U međuvremenu, malo me je bila i neka viroza zakačila, ali sada je i to u redu, Bogu hvala.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Koliko nam je poznato, bili ste u Innsbrucku i na kontroli, što kažu liječnici, koliko su zadovoljni napretkom dosadašnjeg oporavka?

- Dr. Fink, dr. Hennes i dr. Hahne, inače liječnik Bayerna, brinu se o mojoj rehabilitaciji i svi su jednoglasni u tvrdnji da je dosadašnji oporavak optimalan. Naravno, zbog toga sam iznimno sretan i zadovoljan jer njihovo mišljenje mi je najvažnije.

Kako se vi osjećate, jeste li u skladu s njihovom dijagnozom?

- Skroz sam zadovoljan, osjećam se perfektno. Istina, preostalo je još rada, ali ne plašim se da će otići na krivo. Optimističan sam! Prvi put u životu i nogometnoj karijeri prolazim kroz ovakvo što, ali nadam se da će ovo biti i posljednji put.

Kakav vam je ukratko “radni dan”?

- Otprilike, zauzet sam ujutro od 9 pa do 15 sati. Početak je s terapijom, pa onda trening, a dva puta u tjednu imam i mentalni trening po pola sata. Na rasporedu su vježbe reakcije, pričamo o ozljedi, hrabre me kroz metodu razgovora, podižu optimizam. Ponekad dnevno imam po dva treninga. Uistinu, radi se vrlo profesionalno, misli se na svaku pojedinost.

Kakve su im prognoze? Kad biste mogli na travnjak s voljenom loptom?

- Moje mišljenje je za nekih mjesec dana. Nedostaje mi taj svakodnevni rad s loptom, igra..., ali kako mi je skoro cijeli dan ispunjen rehabilitacijom, manje mislim o tome.

Kad vas možemo očekivati u punom zamahu, potpuno novog i spremnog za nogomet?

- Odmah na početku su mi rekli da će sve ovo trajati 3-4 mjeseca. Dva su već prošla, a oni mi u međuvremenu više ništa novoga nisu rekli po tom pitanju. Nadam se da će prvobitna prognoza liječnika biti istinita. U svakom slučaju, neću ništa požurivati, inzistirati na brzom povratku igri, slušat ću njihove savjete i upute. Struka je struka!

Brinu li brigu o vama klupsko vodstvo, trener, sportski direktor?

- Da, da, vrlo često i korektno... Javljaju se, posebice predsjednik Harald Lürzer, a trenera, sportskog direktora i suigrače ponekad posjetim u trening-centru, pa se ispričamo.

Bliži se Europsko prvenstvo U-21, u Rumunjskoj i Gruziji, na vas su u reprezentaciji računali prije ozljede?

- Želja mi je biti među njima, nadam se, ali tu se ja ništa ne pitam. Moji liječnici imat će posljednju, odlučujuću riječ, a na koncu i novi izbornik, gospodin Skočić. No, moram reći onu narodnu - nada umire posljednja! Bez obzira bio ja tu ili ne, vjerujem u svoje suigrače, vjerujem da su u stanju proći skupinu skupa sa Španjolcima, uz sav respekt naspram Ukrajine i domaćina Rumunjske. Eto, nadvisili smo i Engleze nedavno, potvrda je to da se nikoga ne trebamo plašiti.

Igor Bišćan je bivši, sada je za kormilom Dragan Skočić?

- Pratim sva zbivanja u hrvatskom nogometu, tako da mi ni to nije promaklo. O novom izborniku čuo sam dosta toga lijepoga, a Bišćan je preuzeo Dinamo. To je ogroman izazov i privilegij. O njemu i njegovom stožeru, Pilipoviću i Tomiću, mogu reći sve najljepše. I na ovaj način želim im sreću i uspjeh, a to sam Bišćanu i osobno poželio. Pamtit ću to vrijeme po izvrsnom radu i atmosferi, stoga nije čudo što smo ostvarili plasman na završnicu kontinentalnog prvenstva.

Potom će A reprezentacija u Nizozemsku, na polufinale Lige nacija?

- I tu sam optimist, naravno, ako budemo svi zdravi i svi na okupu.

Engleska, Španjolska, Njemačka, Italija ili, pak, ostanak u Red Bullu... Što nam možete reći po pitanju vašeg sljedećeg kluba i lige?

- Vjerujte mi da o tome uopće ne razmišljam, niti je to tema u mojoj obitelji, niti u kontaktu s menadžerom! Fokusiran sam na oporavak, na zdravlje, a to je broj jedan za svaku osobu. Znam da se često piše o mom “sigurnom” transferu, ali tvrdim vam da ništa nije dogovoreno, niti je dogovarano. Kad budem potpuno zdrav i kad vrijeme za te razgovore bude zrelo, onda O.K. Nisam pod nikakvim pritiskom!

Rado bih u Kandiju, rodno mjesto mojih roditelja

Hoćete li na koncu u Kandiju i Hrvatsku na odmor?

- Rado bih, bila bi mi to poslastica, otići u Kandiju, rodno mjesto mojih roditelja, posjetiti lijepu Ramu, uživati na Ramskom jezeru, obići još neka mjesta u BiH, hrvatsko more... Puno je želja, ali vidjet ćemo kakve će mi biti mogućnosti. Sve zavisi od stava i riječi mojih liječnika i šefova u klubu! (jb)

Suigrači me nisu zaporavili

Jeste li u kontaktu s reprezentativnim suigračima?

- Da, naravno! Čujem se i dopisujem s nekolicinom vrlo često, najviše s mojim cimerom Nikolom Soldo. Neki dan sam kontaktirao Domagoja Vidu... Nisu me zaboravili! Svi pitaju kako sam, koliko još treba do povratka... (jb)

LUKA SUČIĆ ZA U-21 VRSTU

9 nastupa dosad

5 postignutih pogodaka

LUKA SUČIĆ ZA A VRSTU

4 nastupa dosad

0 postignutih pogodaka

Linker
06. ožujak 2024 21:37