ZVONIMIR BOBAN

'Löw će igrati s trojicom naprijed, napast će preko taktički nedoraslog Marcela!'

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 08. srpanj 2014. 17:45

Brazil može i bez Neymara

Brazil je, znamo, najlošiji Brazil kojeg pamtimo. Ali ovaj Brazil je momčad iznimne snage i požrtvovnosti. Njihov trener ima neospornu karizmu pobjednika. Drama protiv Čilea učvrstila im je uvjerenje da mogu otići do kraja. Zahvaljujući njoj premoštena je i barijera nepovjerenja između ovog Selecaa i brazilskog nogometnog naroda. Sada žive u zajedničkoj nadi i u očaravajućem zanosu i zajedništvu.

Vidjeli smo to protiv Kolumbije bez obzira na destruktivni Pekermanov strah. Brazil je djelovao sigurnije i moćnije protiv sastava koji je, uz Čile, igrao najbolji nogomet do osmine finala SP-a 2014. Domaćin je sada puno bolji nego na početku turnira, iako su cijelom nogometnom svijetu, pa i meni, nejasni neki Scolarijevi izbori. Bezobzirnost prema Luizu Felipeu iz Atletica velika je pogreška. Nastavlja s forsiranjem taktički nedoraslog Marcela, dok je puno bolji Lima stalno na klupi.

Je li forsiranje otužnoga Freda tvrdoglavost ili neznanje, ne znam. Znam samo da se prespori Brazilac još nije sastao s loptom. Protiv spore njemačke obrane puno je bolja solucija Hulk s Willianom i Oscarom u polušpici. Hitri su i dobri šuteri, a s tri vezna dobila bi se kompaktnost i čvrstina u sredini terena. Oslobođeni velike trke Oscar i Willian mogli bi bolje odglumiti Neymara.

To nogometna logika govori, ali brazilski trener je tvrdoglav tip te će vjerojatno nastaviti po svom. U Williana nema povjerenje i sada je teško mijenjati. Pobijediti Njemačku bez obzira na neigranje Neymara i Thiaga Silve bit će teško ali je moguće. Neymar je nezamjenjiv u svakom smislu. Što zbog talenta, što zbog vjere Brazilaca da je “odabrani”. Taj je pritisak osjetila svaka momčad. Na žalost, i naša. I kada je igrao loše (Kolumbija i Čile), Neymar je imao nogometnu težinu, koju nema u Barceloni.

Thiago Silva najbolji je obrambeni igrač na svijetu, kapetan je i lider momčadi. Bez dvojice najboljih Brazil je igrački strašno oslabljen, ali taj se gubitak može pretvoriti u istinsku snagu. Ne dvojim da će taj dio Felipao vrhunski odraditi. Alternative su Dante, Willian i Ramires, redom odlični igrači. Vraća se i najbitniji vezni igrač Brazila Luiz Gustavo. Nekad je to bio Falcao...

Njemačka: Slučajnom korekcijom do pravog Elfa

Sve je očarala i oduševila prva utakmica. Razbili su Portugal i stvorili krivu predodžbu o sebi. Sebi i drugima. Njemačka momčad je dobra, ali ne briljantna kao što joj je Portugal dopustio da bude. To je sva istina. Kao i uvijek u momčadskom smislu funkcioniraju dobro. Duh je germanski ćudoredan, momčad je zrela i sigurna u sebe. Najbolji Nijemac do sada (bez obzira na golove) je Müller. Konkretan i smiren, uvijek u pokretu i na pravom mjestu igrač je više u obje faze igre.

Nakon posklizavanja protiv Gane, patnje protiv Amera, prvo poluvrijeme protiv borbenog Alžira ukazalo je na sve probleme Elfa. Alžirci su odigrali hrabro i fajterski. Nijemci bezidejno i sterilno. Očajan izbor da libera Mustafija stavi na desnog beka i priključi ga povorci njemačkih dizelaša donio je promjene koje je Löw davno trebao primijetiti. Osrednji klupski igrač Sampdorije se ozlijedio. Jedina moguća rošada ( Lahm na desnog beka, Khedira u vezni red) osvježila je i taktički 'uredila' Elf. Takva Njemačka je dominirala i zasluženo pobijedila odlične Arape.

Lahm može igrati kao playmaker samo kada treba čuvati loptu. On sporo vidi igru, nema brza rješenja, puca pod presingom i njegov najduži pas je 10-15 metara. Presporo i bez kreativnosti. Ali čovjek je čudesan bek. On svoga protivnika natjera da ga čuva i trči za njim. Čisti fenomen. Protiv Francuza Löw je napokon shvatio da mu igru treba voditi (uz pomoć Kroosa) Schweinsteiger. Khedira je otišao desno dok je s Kloseom odigrao 4-4-2 varijantu. Ispao je (napokon) Mertesacker, a Boateng i Hummels su odigrali odličnu utakmicu. Klose se može koristiti kao protiv Gane jer kada uđe s klupe skoro uvijek napravi razliku.

Vjerujem da će Löw igrati sa 4-3-3. Tako bi se trebala lakše napasti lijeva brazilska strana. Lahm i pravi bočni ( Özil, Schürrle) trebali bi stvoriti velike probleme neurednom Marcelu. Khedira bi se trebao vratiti na poludesnog veznog, što i jest njegova prava pozicija. Slučajnom korekcijom do prave Njemačke i do najteže utakmice ovog Mundiala. Skoro za ne vjerovati...

Related content

Linker
06. srpanj 2024 01:50