Damjan Tadic / CROPIX
NAJVIŠE IGRAČA IZ BIH

MAKSIMIRSKI GLOBETROTTERI Zvuči nestvarno: U Dinamu igra ukupno 31 stranac sa čak pet kontinenata, a Modri su apsolutni prvaci regije

DINAMO Ako ‘stanarima’ Bjeličine svlačionice dodamo one iz druge momčadi, iz mlađih kategorija i one na posudbama u nižim ligama, Maksimir je svijet u malom
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 20. ožujak 2020. 19:47

Daniel Tueto, mladi Kamerunac, koji je dobio papire iz FIFA-e i može početi igrati za Dinamo, povećao je, između ostaloga, i broj stranaca u Maksimiru. Malo-pomalo, Modri se šire svijetom, pokušavaju biti prisutni na svim tržištima, a osim onih svima poznatih igrača koji žive i rade u Bjeličinoj svlačionici, u Maksimiru ima i onih koji su razasuti po drugoj momčadi, mlađim kategorijama ili su na posudbama negdje u nižim ligama.

Dobar klub za CV

Neki dođu samo na nekoliko mjeseci, na svojevrsne probe ili posudbe s pravom otkupa pa ih Modri na kraju na kupe, neki dođu pa ih maksimirski klub proslijedi dalje, a da i ne odigraju neku minutu. Primjerice, bili su tu lani Ali Eid Ghumail iz Emirata, nekoliko mjeseci i Argentinac Matias Carracedo, koji je čak i nešto odigrao za drugu momčad, bio je tu kratko i Jusif Ali, Finac, prije njega Senegalci Badji i Diop, Japanac Tashima... Svi su oni bili prolaznici, igrači za koje su se u Dinamu nadali da bi možda mogli zasjati, isplatiti se, možda zaigrati za prvu momčad. To su uglavnom igrači koji nisu previše koštali, čak i ništa, neki su došli i svjesni da nikad neće napraviti veliku karijeru, ali im je Dinamo, čija škola ima veliki ugled diljem svijeta, odlična stavka u CV-ju. A i Dinamu kao neka poveznica za neki drugi, možda i uspješniji posao u budućnosti.

A gledajući trenutnu situaciju, pod Dinamovim okriljem nalazi se čak 31 strani igrač iz 20 država. S čak pet kontinenata, zanimljivo, jedino iz Australije, koja je nekad bila plodno tlo za Dinamo, nema trenutno niti jednog nogometaša. Spomenimo da je Dinamo postao i ‘prvak regije’, naime, baš svaka bivša republika bivše države (plus Kosovo) ima svojeg predstavnika u Maksimiru.

Ne računajući, dakle, hrvatske igrače, u prvoj su momčadi trenutno igrači iz još sedam država: Petar Stojanović (Slovenija), Emir Dilaver (Austrija), Sadegh Moharrami (Iran), Kevin Theophile-Catherine (Francuska), Amer Gojak (BiH), Damian Kadzior (Poljska) te Francois Moubandje, Mario Gavranović i Izet Hajrović (Švicarska). Pritom smo Hajrovića svrstali u Švicarce, jer odande dolazi, bez obzira što igra za BiH. Kao i što Arijana Ademija ne uzimamo kao stranca, iako igra za Sjevernu Makedoniju. Na posudbi su iz prve momčadi Komnen Andrić (Srbija) i Iyayi Atiemwen (Nigerija), a na ljeto bi se trebali priključiti Lirim Kastrati (Kosovo) i Stefan Milić (Crna Gora), koji su već potpisali ugovore s Modrima. Znači, pod okriljem prve momčadi ukupno su igrači iz 11 država. Ostatak je u drugoj momčadi, juniorima...

Korejski most

Hyeon-uh Kim (stoper) i Kyu-hyeong Kim (vezni) predstavnici su Južne Koreje i s njima u Dinamu, pogotovo s Kimom stoperom, računaju ozbiljnije, jer su nedavno potpisali i ugovore do 2024. godine. Sjevernu Makedoniju, kad već ne računamo Ademija, zastupa lijevi bek Filip Antovski, koji ove sezone ima 12 utakmica u Drugoj HNL. Još je uvijek u Dinamu i Carlos Olmo, Danijev brat, zadnju punu utakmicu odigrao je još jesenas, na proljeće se nije previše istaknuo. Ali je tu, u kadru, no ugovor mu je do ljeta i teško je vjerovati da će i nakon toga ostati u Maksimiru pa će Španjolska izgubiti svog čovjeka u Dinamu. Robbie Burton proširio je ove zime Dinamovo djelovanje, svejedno za ovo priču gledamo li ga kao Velšanina ili Engleza, prvi je u povijesti pod ijednom od te dvije zastave u Maksimiru, kao što je i Ryan Lindsay prvi Kanađanin u Dinamu.

Čak i Amerikanac

Stigao je zimus i Matias Godoy, Argentinac, a u drugoj momčadi je neko vrijeme već i Samsondin Ouro, iz Toga. Inače, momak je rođen u Njemačkoj, ali nema nogometnu putovnicu te zemlje, pa je i u Dinamu trenutno na čekanju. S obzirom na to da stranaca ima dosta i u drugoj momčadi, Ouro čeka njemačke papire, tada bi mogao dobiti više prostora, možda i veću priliku. Ako i on nakon ljeta ostane u Dinamu. Igra u Dinamu i jedan Amerikanac, Amet Korca, koji je na posudbi u Dubravi, ali kako se sad čini, ni on nema budućnost u Maksimiru, teško da će ostati nakon ljeta. Albanac Bernard Karrica, brzonogo krilo iz Đakovice, pak, sjajno se snašao u juniorskoj momčadi u Ligi prvaka, jedan je od glavnih igrača Jovićevićevih “fakina” i on bi mogao biti odlična akvizicija za budućnost.

Najviše je igrača iz BiH. Osim Amera Gojaka u prvoj momčadi, u Maksimiru nogometni kruh “grizu” i Krkalić, Radonja, Drljo, Bošković i Krdžalić, uz Stojanovića Sloveniju zastupa Kočar, uz Andrića je iz Srbije i Daničić, uz Dilavera pod zastavom Austrije mladi Parger, koji se ozlijedio baš u trenucima kad je počeo pokazivati potencijal i odlične fizičke predispozicije.

Neki, dakle, sa svjetlom budućnošću u Dinamu, poslije možda i koju stepenicu više, neki kao udarne igle prve momčadi, neki tek prolaznici, kojih ćemo se sjećati tek po podacima na internetu. Ali, u ovom trenutku, 30 stranaca iz 20 država, s pet kontinenata.

STRANCI U DINAMU

BIH 6

Amer Gojak (1997.), Faris Krkalić (2002.), Vedad Radonja (2001.), Andrija Drljo (2002.), Boško Bošković (2001.), Anes Krdžalić (2004.)

ŠVICARSKA 3

Francois Moubandje (1990.), Mario Gavranović (1989.), Izet Hajrović (1991.)

AUSTRIJA 2

Emir Dilaver (1991.), Lucas Parger (2001.)

JUŽNA KOREJA 2

Hyeon-uh Kim (1999.), Kyu-hyeong Kim (1999.)

SLOVENIJA 2

Petar Stojanović (1995.), Omar Kočar (2001.)

SRBIJA 2

Komen Andrić (1995.), Damjan Daničić (2000.)

ARGENTINA 1

Matias Godoy (2002.)

CRNA GORA 1

Stefan Milić (2000.)

FRANCUSKA 1

Kevin Theophile-Catherine (1989.)

IRAN 1

Sadegh Moharrami (1996.)

KAMERUN 1

Daniel Tueto (2003.)

KANADA 1

Ryan Lindsay (2001.)

KOSOVO 1

Lirim Kastrati (1999.)

NIGERIJA 1

Iyayi Atiemwen (1996.)

POLJSKA 1

Damian Kadzior (1992.)

SAD 1

Amet Korca (2000.)

S. MAKEDONIJA 1

Filip Antovski (2000.)

ŠPANJOLSKA 1

Carlos Olmo (1996.)

TOGO 1

Samsondin Ouro (2000.)

WALES 1

Robbie Burton (1999.)

Linker
02. svibanj 2024 22:15