Twitter/Al Nassr
KLUB S VELIKIM AMBICIJAMA

MAMIĆ U 5 GODINA OD MAKSIMIRA NA KORAK DO NAJBOGATIJE LIGE SVIJETA Pregovori su počeli, bivši trener Dinama stiže u redove famoznog europskog prvaka?

Vlasnici kluba iz Championshipa zainteresirani za trenera Al Aina kojem istječe ugovor u Emiratima
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 03. siječanj 2018. 19:49

Zoran Mamić od ljeta preuzima Nottingham Forest, klub iz Championshipa! Takve vijesti stigle su nam stigle iz grčkih izvora. Nije čudno, jer vlasnici kluba su Grci, 80 posto vlasništva kluba ima Evangelos Marinakis, a 20 posto Sokratis Kominakis. Grci, dakle, kažu da će Mamić, trenutačno trener Al Aina ovog ljeta preseliti u središnju Englesku, u grad Nottingham.

Dakle, priča ide ovako... Zoran Mamić ima ugovor s Al Ainom do ljeta ove godine, a nije potpisao novi ugovor, što znači da su otvoreni razgovori sa zastupnicima o njegovoj novoj nogometnoj destinaciji. Ima Mamić još ponuda, ali ova se definitivno čini najbolja, ali i najizglednija. Tako bi Mamić nakon Dinama, Al Nasra i Al Aina preuzeo svoj četvrti klub u trenerskoj karijeri.

Silna tradicija

Jasno, pregovori su tek u začetku, ali vijesti iz Grčke kazuju da bi mogli biti uspješno realizirani, što bi značilo da se trofejni trener Modrih vraća u Europu.

Nottingham je grad poznat po dvije velike priče. Jednu ste sigurno čitali kad ste bili mali, to je ona o Robinu Hoodu koji se skrivao u šumama Nottinghama, pljačkao bogate da bi davao siromašnima.

Srdjan Vrancic / CROPIX
CROPIX

Nottingham Forest je pak druga velika “šumska” priča. Radi se o klubu koji je krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća osvojio dva naslova europskih prvaka, a samo pet godina od osvajanja prvog igrao je u engleskoj četvrtoj ligi!

Njihova svjetski poznata priča startala je 1975. godine kada je momčad preuzeo Brian Clough. Tada su “šumari” igrali u drugoj ligi, a već sljedeće sezone postali su dio elitnog razreda engleskog nogometa. Već iduće sezone osvajaju naslov prvaka Engleske, te tako dolaze do Kupa prvaka, koji se danas zove Liga prvaka. Odlaze do kraja, postaju senzacija jer 30. svibnja 1979. godine na Olimpijskom stadionu u Münchenu osvajaju naslov prvaka Europe pobjedom od 1:0 protiv Malmöa. Senzacijama tu nije bio kraj, jer već sljedeće sezone uzimaju i drugi uzastopni naslov prvaka Europe, na Santigao Bernabeuu u finalu pobjeđuju Hamburg također s 1:0. Tada je Hamburg trenirao Branko Zebec, a igrao Ivan Buljan. Nijemci su u četvrtfinalu nakon velike borbe i uz dosta sreće izbacili Hajduk! Klub je pod vodstvom Briana Clougha osvojio i četiri naslova Liga Kupa, 1978, 1979, 1989. i 1990. godine. Na klupi ‘šumara’ proveo je 18 godina, a umro je 2004. godine.

Velike ambicije

Clough je bio karizmatični trener koji se osim s rezultatima proslavio i s mnogim briljantnim izjavama. Jedna od legendarnijih je svakako ona: “Neću kazati da sam najbolji trener, ali sam svakako u top 1.” Stalno se isticao ekstravagancijom. Recimo, nakon jedne utakmice je svog vratara u svlačionici objesio na vješalicu i udario šakom u trbuh jer je nakon utakmice pružio ruku - sucu! Inače, još jedna njegova izjava bila je legendarna. Clough je bio veliki protivnik visokih lopti, volio je da njegova momčad igra po zemlji, od noge do noge, a to je objasnio ovako. “Da je Bog htio da se nogomet igra u oblacima, on bi tamo posadio travu.”

Nottingham Forest je 1999. godine ispao iz Premiershipa, danas igra u Championshipu, trenutačno je na 14. mjestu. Grčki vlasnici imaju mnogo veće ambicije, a prvi korak prema njihovu ostvarenju trebao bi biti angažman hrvatskog trenera. Hoće li se to dogoditi, saznat ćemo uskoro.

Linker
07. svibanj 2024 03:32