Boris Kovacev / CROPIX / CROPIX
JAKI NAPADAČKI ADUTI VATRENIH

MANDŽUKIĆ GOL NA MAKSIMIRU ČEKA 1220 DANA Kako riješiti dilemu koja je podijelila Hrvatsku: 'Meni bi igrali i Mandžukić, i Kalinić, i Kramarić'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 23. ožujak 2017. 14:31

Netko je ovih dana pitao: “Možemo li zabiti barem jedan gol više nego što ćemo primiti?“ Možda je to grubo podcjenjivanje defenzivne linije, pogotovo kompletne igre nacionalne vrste u obrambenoj fazi, no Vatreni su u kratkom vremenu, privremeno ili za stalno, u zadnjem redu ostali bez igrača Liverpoola (Lovren), Atletica (Vrsaljko), čovjeka kojeg je ove zime htjela Barcelona (Srna) i šefa “utvrde“ Ćorluke.

S takvim hendikepom i Joachim Löw bi vjerojatno koristio sedative za spavanje, a Ante Čačić u izjavama emitira samo optimizam. No, Hrvatska ima renomiran vezni red i niz “vrućih“ napadača iz čijih cijevi navođeni projektilu paraju suparničke mreže, makar je i “ofenzivna bojna“ bez “izvršnog direktora”, što je još od Brazila Ivan Perišić.

Hrvatski napadači više zabijaju, ukrajinska obrana ima bogatije iskustvo, na obje adrese sa zebnjom gledaju prema defenzivnim bokovima jer tu su napadi jaki, a štit najtanji, pa kakva će to na kraju biti utakmica?

Tomo Šokota i Goran Vlaović, negdašnji Vatreni, te Branko Strupar, bivši član belgijskih Crvenih vragova, odgovaraju na pitanje:

Hoće li Hrvatska moći napadom rasteretiti i pokriti obranu?

Football Soccer - Kosovo v Croatia - World Cup 2018 Qualifier - Loro Borici Stadium, Shkoder, Albania - 6/10/16. Croatia's Mario Mandjukic celebrates his second goal. REUTERS/Antonio Bronic
REUTERS/Antonio Bronic

- Mislim da hoće, to je zapravo dobro pitanje. Ipak, trebamo vjerovati u sve te dečke, iako sada nemamo najbolju ekipu. To su igrači koji su već stekli dosta iskustva, standardni su u klubovima. Igramo pred domaćom publikom, Ukrajina nam je praktički svaki put bila nezgodna, ali bit će pun stadion, mislim da će to sve dobro funkcionirati - priča Šokota.

Kaže da nije obrana samo ta koja brani, svi će to morati činiti, od centarfora nadalje.

- Ne bojim se, to su karakterni dečki, zato ta reprezentacija i izgleda tako dobro. Smatram da hrvatska javnost ne treba živjeti u strahu. Ako ih počnemo stiskati i braniti se već od prednjih igrača, koji to jako dobro rade, obrana ne bi smjela imati problema.

A kako vidite napad? Mandžukić na centarforu ili lijevo, Kalinić, Kramarić…

- Meni bi igrala sva trojica. Da, baš tako. Kramarić može djelovati lijevo i desno, Kalinić zabija, on i Mandžukić mogu se mijenjati tijekom utakmice. Vrhunski su, svi se žele vratiti, djelovati u fazi obrane, ne vidim problem, samo profite iz toga da zajedno budu na terenu - konstatirao je Šokota.

Sredina nosi prevagu

Goran Vlaović ima lijepe uspomene s Ukrajinom, zabio joj je gol u Maksimiru za 2:0 pobjedu 1997. godine, na putu prema SP-u 1998.

- Dobra su iskustva, ali slaba sjećanja. Odavno je to bilo.

Danas vrijedi mišljenje da napadom moramo dobiti utakmicu, zabiti dovoljno čak i ako nešto primimo.

- Svakako, i da su Vrsaljko i Ćorluka na terenu morali bismo dobiti napadom. Naravno kad dvojica stožernih igrača izostanu, to je određeni problem, međutim smatram da imamo dovoljno kvalitetnih igrača i u toj defenzivnoj liniji koji ih mogu zamijeniti, a srce momčadi nam je fenomenalan vezni red, to je naš forte. Oni balansiraju i uravnotežuju momčadi, nekad je bolja obrana, ponekad napad, ali sredina je ta koja nam treba donijeti prevagu. To je sasvim sigurno nedvojbeno.

Koliko će Ukrajina biti opasna?

- Mogli bismo i kompletni primiti gol, ili tri, ali ne bih toliko sumnjao u našu defenzivu, nema razloga. Svi moraju raditi, vrlo je bitno i dokazano da cijela momčad treba djelovati u oba pravca. Ako bude samo zadnji red igrao obranu, neće biti dobro. Budemo li imali dovoljno loptu u našem posjedu, njima nećemo omogućavati stvaranje šansi.

Napad?

- Meni bi igrali i Mandžukić, i Kalinić, i Kramarić. Eto, nisam se čuo sa Šokotom, ali jednako to vidim. Kramarić je jako bitan, posebno protiv momčadi koje su malo obrambenije postavljene, on je igrač reakcije, i u gužvi, i pred golom, njega bih obvezno stavio.

BORDEAUX, FRANCE - JUNE 21: Nikola Kalinic of Croatia celebrates scoring his team's first goal during the UEFA EURO 2016 Group D match between Croatia and Spain at Stade Matmut Atlantique on June 21, 2016 in Bordeaux, France.  (Photo by Dean Mouhtaropoulos/Getty Images)
Dean Mouhtaropoulos / Staff / Getty Images

Branko Strupar također vjeruje da se nećemo tresti…

- Obrana će u takvom sastavu, ako gledamo svu četvoricu, igrati prvi put zajedno. No, u napadačkom i veznom dijelu momčadi smo uvijek bili jači nego u defenzivi. Nešto ćemo iskemijati otraga, a naprijed uvijek možemo zabiti gol više. Premda nigdje ne piše da ćemo dobiti pogotke, iako su Ukrajinci nezgodni, pogotovo naprijed. Vjerujem da ćemo pobijediti, kako god. Velika je razlika kad igraš pred punim stadionom, uzdam se u naše dečke.

Nije vas strah Jarmolenka, ide na Pivarića, to će biti duel njihove najjače karike protiv naše, na papiru, najslabije.

- U nogometu si igrači pomažu, kompenziraju, tu je naš lijevi stoper da priskoči. Zna se tko su Jarmolenko i Konopljanka, njih treba udvajati jer svakome mogu napraviti pomutnju. Ako ih se zatvori kako spada, ne budu oni driblali kako bi htjeli. Ne vjerujem da će se previše razmahati u napadu, više će biti orijentirani na obranu.

Zagreb 020614.
U hotelu Westin odrzan Nogometni Oscar, izbor najboljih nogometasa Hrvatske, u organizaciji Sportskih novosti i Hrvatske udruge nogometni sindikat.
Na fotografiji: Goran Vlaovic i Andrej Kramari, najbolji igrac.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Foto: Damir Krajac / CROPIX

Napadački aduti Vatrenih?

- Mandžukić je jako zahvalan zato što napada sve živo, Kramarić je u dobroj formi, Kalinić u super tonusu, imamo zbilja, s Pjacom, četvoricu vrlo kvalitetnih. Kako je Mandžukić navikao u Juventusu da ima tu povučeniju rolu, stavio bih ga lijevo, pa pred vrata Kalinića, eventualno Kramarića. Imamo mi dosta opcija, ništa se ne brinite. Netko će ga uvijek staviti! Posjedujemo zbilja dobre adute - podvukao je Strupar.

I nije u krivu, njegovu tezu ne remeti ni spoznaja da glavni vatreni ofenzivni trio već dugo nije zabio u Maksimiru. Nikola Kalinić poentirao je posljednji, 10. listopada 2015. u pobjedi nad Bugarskom 3:0, Kramarić je dao gol Malti 9. rujna 2014. u trijumfu nad Maltom 2:0, a najdulji post potpisuje Mandžukić. Njegovog pogotka u Maksimiru nije bilo od 19. studenoga 2013. godine kad je zatresao mrežu Islanda u pobjedi 2:0, odnosno, točno 1220 dana! Vrijeme za prekid crnih nizova? Svakako, netko bi ga morao staviti...

Linker
28. travanj 2024 20:06