Ronald Goršić/CROPIX
BITKA NA MARAKANI

Mandžukić: Nervozan sam čim se sjetim Škotske, ali Srbija je prilika za iskupljenje

'Vruće atmosfere na gostujućim terenima samo me stimuliraju. Istina je i to da za vrijeme utakmice ne slušam povike navijača, fokusiran sam samo na igru'
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 03. rujan 2013. 21:17

Prošlog petka slavio je i petu zlatnu medalju unutar jedne godine. Kažu stari ljudi, što više jedeš sve si gladniji. Dopalo se Mariju Mandžukiću u Münchenu penjati se prema svečanoj loži i podizati trofej. Njemački Superkup, naslov bundesligaškog prvaka, europska titula, Kup Njemačke, naposljetku europski Superkup. Kakvo je stanje njegova duha dovoljno ga je pogledati, osmijeh mu ne silazi sa lica. Koliko je zadovoljan, dovoljno ga je poslušati.

U Zagreb je stigao praćen teretom bolnog koljena, pa je prvo pitanje bilo vezano uz njegovo zdravlje...

- Imao sam problema nakon utakmice, boljelo me jer se tijekom igre noga malo okrenula u jednom bloku lopte. No, ništa strašno, s liječničkom službom sve je provjereno, naši vrsni fizioterapeuti obavit će terapije i bit će to sve u najboljem redu.

Dobro, onda možemo na sljedeća pitanja koja nemaju tako jednostavne i promptne odgovore. Nastavak kvalifikacija donosi kompliciranu i tešku utakmicu u Beogradu. S kakvim ozračjem idete prema tom meču?

- Mislite li na atmosferu u reprezentaciji? Tek smo se okupili tijekom ponedjeljka, no mogu reći da ozračje unutar ove grupe igrača nije nikad sporno. Od kada sam u reprezentaciji je kvalitetna atmosfera, opuštena i radna, motivirajući i puna koncentracije kad je potrebno.

Da ne bude sve u stilu uobičajene pozitivne retorike, morate priznati da tako nije bilo prije nekoliko mjeseci u Maksimiru protiv Škotske? Taj poraz nas je praktično udaljio od prve pozicije u skupini te izravnog plasmana u Brazil?

- Polako, polako, što se tiče prve pozicije i direktnog plasmana na SP ne bih se zaletavao s krajnjim epilozima. U igri je još devet bodova, u tri utakmice može se dogoditi svašta. Dok god imamo i najmanju priliku da budemo ispred Belgije, mi moramo razmišljati tako da to ostvarimo. Eto, možda baš od utakmice u Beogradu stvari krenu željenim tijekom. Belgija gostuje u Škotskoj i tko zna...

Eh, Škotska...?

- Da, nažalost, dogodio nam se jedan loš dan u Maksimiru i skupo smo to platili, jako skupo. Uhvati me neka nervoza čim se sjetim te utakmice, zato to izbjegavam, ionako više ne možemo promijeniti stvari.

Postoje stavovi da Škotska, Portugal, Lihtenštajn, ukazuju na krivulju pada forme reprezentacije?

- Respektiram svako mišljenje, ali se ne slažem. U finišu sezone po tradiciji Hrvatska nije u punoj natjecateljskoj formi, za Lihtenštajn sam kazao da nije mjerilo. Ono što je sigurno, kada je najpotrebnije, mi smo maksimalni u koncentraciji i izvedbi.

Takvi ćete, i još bolji, želite li pozitivan rezultat, morati biti u Beogradu. Što mislite o tom susretu na Marakani?

- Mislim više načelno nego što se sada opterećujem detaljima. Bit će sigurno vruća i nabrijana atmosfera, pun stadion. To će i njima biti veći pritisak jer moraju ostvariti pozitivan rezultat. To je dobra stvar za nas, jer je u Zagrebu bilo obrnuto i znam koliki je to teret.

Ovo vam je prvo gostovanje u Srbiji?

- Je, prvi put ću tamo nastupiti.

Imate li neku posebnu tenziju zbog prirode tog suparništva, dočeka tamošnje publike i slično?

- Iskreno rečeno, mene vruće atmosfere na gostujućim terenima samo dodatno stimuliraju. Istina je i to da za vrijeme utakmice ne slušam povike protivničkih navijača, fokusiran sam samo na igru.

Kakve dojmove donosite o Srbiji iz prvog susreta u Zagrebu?

- Mogu samo ponoviti, radi se o vrhunskim profesionalcima koji su kao i mi članovi uglednih europskih klubova. Mislim da Srbija, kao i Hrvatska, najveću snagu ima u kolektivu. Ni jedan igrač sam ne može razriješiti utakmicu.

Kakvu Hrvatsku priželjkujete na Marakani?

- Uspješnu! Beograd je odlična prilika da se iskupimo za kiks protiv Škota i barem djelomice popravimo negativan dojam reprezentativne situacije nakon te utakmice. Imam dobar osjećaj pred Beograd. Ne, nemojte me pitati o rezultatu, pobjedi ili remiju, nisam za prognoze ni vičan, a ni načelno. Ono što sam sto posto siguran, svaki će od nas u Beogradu dati sto posto od sebe da utakmica završi povoljnim rezultatom za Hrvatsku!

Ne strahujete li da ova generacija, kojoj pripadate, propusti i drugo SP?

- O tome uopće ne razmišljam! Želim, odnosno svi želimo ići na SP, svim srcem, i mi ćemo u tome uspjeti, ovako ili onako. Bilo bi lijepo odnosno jednostavnije ići direktno u Brazil, ali nama u Hrvatskoj kao da je suđeno ostvarivati velike stvari težim putem. Budemo li morali u doigravanje, bit ćemo pravi, pa će onda biti veći gušt. Mi smo dobra reprezentacija, koja je pokazala svoju snagu i na Euru 2012. protiv najjačih. Upravo zbog tih doživljava u Poljskoj, jedva čekam da idemo na SP...

Linker
21. rujan 2024 01:01