Mario Mandžukić
 KARIM JAAFAR / AFP / KARIM JAAFAR AFP
SUPER MARIO NA PRIJELOMNICI

MANDŽUKIĆ U KATARU ZARAĐUJE GOLEM NOVAC ALI NIJE SRETAN Stoput je zažalio što je zbog ponosa odbio engleskog velikana, slijedi mu ključna odluka...

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 11. svibanj 2020. 10:02

Još dok je bio na marginama u Juventusu, temeljem odluke trenera Maurizia Sarria, Mario Mandžukić bio je svakog dana "transferiran" na razne europske adrese. Iako je točno da je više europskih klubova, iz brojnih zemalja željelo angažirati napadača Juventusa, najrealnija opcija transfera bila je ona iz Manchester Uniteda.

Jedini razlog zašto Brođanin nije otišao u slavni klub sa Old Trafforda bio je njegov ponos. Mandžukić je vrlo ponosit tip i zato su njegova ponašanja, i odluke, često posljedica takvog postupanja. Nažalost, sjajni hrvatski nogometaš prepustio se emocijama i zapostavio je mudrost u procjeni što mu je najbolje. Odlučio je ostati u Torinu iako je bilo izvjesno da ga novi trener ne vidi u kombinacijama za novu sezonu. Ostao je u Torinu iako je mogao nazrijeti da obzirnost menadžmenta Juventusa nije baš na visokim razinama. Nije ona bila ni prema legendama kluba, kao što je primjerice Del Piero, nije bila ona niti prema miljeniku navijača i bivšeg trenera Maxa Allegria, Super Mariu...

Kad je shvatio da mu ponos i prkos donose tek status razvedenog u kući, opciju da trenira sam u sportskom centru, Mandžukić se pomirio sa zbiljom u kojoj nema šanse da se njegova situacija u Juventusu promijeni na bolje. Tako je, nakon više mjeseci nagoravanja, prihvatio poziv iz Katra te je potpisao ugovor za Al Duhail. Da je bio sretan kad je to učinio, nije, da je imao nekog drugog izbora baš i nije.

Razočaran i ljut, naposljetku, oprostio se od Juventusa i otišao u zemlju gdje će se 2022.godine odigrati vjerojatno najčudnije svjetsko prvenstvo. Katar je zemlja od nepunih 2 milijuna stanovnika, gdje su temperature uvijek u rangu toplinskih udara, a gdje je nogomet razbibriga nemjerljivo bogatih šeika. U tom krugu faktora treba tražiti i odluku FIFA da se prvenstvo svijeta održi u krugu "par desetina kilometara", sa stadionima koji imaju klimatizaciju, i zbog kojeg je interesa Mundijal prebačen za kraj godine...

U Katru se Mario Mandžukić morao suočiti sa kulturološki nogometnim šokom. On, koji je do jučer igrao pred punim stadionima Serie A, Lige prvaka, odjednom se našao na travnjaku luksuznog stadiona gdje ima svega, samo ne gledatelja. Prazne tribine, žamor igrača na terenu i povika trenera sa klupe su najjači huk, kvaliteta igrača i nogometa daleko ispod razina na koje je navikao.

Način života "drugi svijet" u odnosu na sve ono što je do tada živio u Njemačkoj, Španjolskoj i Italiji.
Mario Mandžukić je, iako to neće nikad priznati, požalio sto puta što je "zahvalio" na ponudi Manchester Uniteda. Prkosan kakav je i danas će bliskom okruženju pričati kako mu je u Katru, sve u svemu, super. Primanja su svakako iznad svih plafona za igrače tih godina u Europi. Mandžukić je samo u prvih pola godine života sa Al Duhailom zaradio kao u dvije europske sezone. No, da je sretan, nije.

Ovog trenutka prvenstvo u Katru je u mirovanju. Kao što je zaustavljena i azijska liga prvaka. Al Duhail je vodeća momčad prvenstva i ima još dobre izglede, kada bi se liga prvaka Azije nastavila, da ide dalje. No, do 15. svibnja još je uvijek vrlo neizvjesno hoće li se uopće nastaviti sezona. Korona virus u Katru je teret kao i u Europi. Obzirom na manji broj stanovnika razina zaraženosti je prilično velika. Upravo zato čelnici tamošnjeg nogometa razmatraju opciju da se prekine prvenstvo, kao što je izvjesno da bi se moglo zaustaviti azijsku ligu prvaka. Bude li se to odlučilo do 20. svibnja, kako najavljuju tamošnji mediji, vrlo je izvjesno da bi Mario Mandžukić tada mogao kući. U Slavonski Brod. I lako je moguće da bi mu povratak iz Katra značio da se više tamo neće vraćati.

Mandžukića se po medijima seli na sve strane Europe i druge krajeve svijeta (Amerika, Japan...), ali kako se može doznati iz njegova bliska okruženja, jedina izvjesnost ovog trenutka je apsolutna neizvjesnost što će biti sa njegovom karijerom od ljeta na dalje.

Na stolu je više opcija. Povratak u Europu, ali i ostanak u Katru. Nakon skoro pola godine sa Al Duhailom Mandžukić ipak više nije kategoričan u stavovim kao što bi se za njega moglo misliti temeljem iskustava iz prošlosti. U Katru zarađuje, i po ugovoru mu još slijedi zarada ogromnog novca kojeg sigurno ne može dobiti, ni izbliza na niti jednoj nogometnoj adresi. U 34. godini ipak ima teret odluke, jer nakon ovog ljeta karijera će mu biti definirana.

Ili će otići opet u neki od europskih klubova (u Bundesligi i dalje ima zainteresiranih jakih klubova), ili će ostati u Katru. Ukoliko bi izabrao ovu drugu opciju to bi značilo da je njegov "elitni nogomet" stvar prošlosti. No, svaka konstrukcija sada je samo špekuliranje, bez pokrića. Mario Mandžukić ovog trenutka nije još na čistu što mu je činiti, a izvjesno je da do lipnja/srpnja mora odlučiti. Stoga, sve priče o turskim opcijama ostaju samo prilog temi o kiselim krastavcima...

Linker
08. veljača 2021 20:54