Marijan Pušnik
 Foto: Vojko Basic / CROPIX
POSTOJI PLAN

MARIJAN PUŠNIK OTVORIO DUŠU ZA SN NAKON PORAZA NA RUJEVICI Slovenski trener otkrio sve što ga tišti: 'I ja bih volio da sam Matjaž Kek!'

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 09. studeni 2016. 15:58

Kako živi Marijan Pušnik nakon riječkog poraza? Nakon dva dana odmora vratio se u Split, nastavio s treninzima na Poljudu. Ipak, ne može se kazati “kao da se ništa nije dogodilo”.

- Izgubili smo utakmicu od Rijeke, nisam zadovoljan, ali ne znam zašto se odjednom toliko medijske buke podiglo zbog jednog poraza. Dva mjeseca nismo izgubili utakmicu i jedan poraz sve preokrene. Moju odgovornost ne mogu tražiti ni ulica ni mediji, samo klub. Moja je ocjena da smo do sada napravili mali pomak. Idemo polako prema naprijed, ali ne idemo natrag. I to je bitno. Kada kažem da su Rijeka i Dinamo bolji, onda ljudi to ne žele prihvatiti, ali treba nam vremena da bismo ušli s vodećim dvojcem u ravnopravnu borbu - kaže Pušnik i spremno dodaje:

- I ja bih volio da kao moj kolega Kek imam taj privilegij i promijenim 50 igrača u nekoliko godina. Dapače, ja bih bio zadovoljan da mogu tri prijelazna roka odraditi u Hajduku. Pa bismo onda imali sasvim drukčiju sliku momčadi. Ali, prihvaćam kritike na račun trenutačnih “minus 13”, premda moram kazati da se naš rad zbog toga neće mijenjati.

Nezadovoljan je Pušnik kako je njegova momčad odigrala u Rijeci, pa iako kritike ne idu samo na račun jedne utakmice, prvo ćemo se posvetiti dvoboju na Rujevici. Ponovno neprepoznatljivo prvo poluvrijeme Hajduka, isto kao i u maksimirskom derbiju prije mjesec dana. Koji je razlog?

- Nije bio dogovor prebacivati igru. Razočaran sam našom izvedbom dugih lopti, jer moje momčadi nikada nisu igrale na visoke lopte, nego su gajile igru s dodavanjima, s kreacijom. Međutim, točno se zna gdje se griješilo i tko je stajao daleko od svog igrača, zašto nismo mogli preseliti igru na polovicu Rijeke. U sredini su se igrači skrili, nisu prihvatili odgovornost, kod prvoga gola Rijeke tri igrača su daleko, a trojica su okrenula leđa bez bloka. Ali pričat ćemo o tome na našem internom sastanku, jer ako nastavim pričati o igračima, onda će mi se ponovno spočitnuti da ih ne cijenim dovoljno. Međutim, za mene su igrači Hajduka najbolji i znam da moram napraviti sve da ih podignem u formi.

Kako ispraviti pogreške, kako će Hajduk postati konkurentan Rijeci i Dinamu? Jer, Bijeli su uzeli samo jedan bod od 12 mogućih u četiri derbija.

- S vremenom, radom i novcem. Da smo u ovom trenutku pet ili sedam bodova iza Rijeke, ja bih opet imao isto razmišljanje. Samo se gleda stanje na ljestvici i cijeli proces koji se analizira kroz prizmu rezultata prve ekipe, puno je širi i zahtjevniji. Čeka nas još puno posla da bismo se uspoređivali s Rijekom i Dinamom.

Hoće li u zimskoj stanci biti promjena u momčadi? Odlazaka, dolazaka…

- Selekciju ćemo nastaviti i ove zime, ali neću se odreći nijednog igrača ako ne mogu dovesti bolje. Treba znati živjeti u skladu sa situacijom i mogućnostima. Igrati s onim što imaš. Da smo bili u mogućnosti dovesti igrače koje smo sportski direktor Branco i ja htjeli uzeti, bio bi to drukčiji Hajduk. Ali, nismo bili u mogućnosti i ja radim s kadrom koji imam na raspolaganju.

U javnost izlaze najave kako od Nadzornog odbora već tražite četiri nova igrača u zimskom prijelaznom roku. Četiri pojačanja, dakako.

- Nismo uopće o tome razgovarali, nema nikakve priče o četiri pojačanja. Tek ćemo vidjeti što možemo uraditi u sljedećem prijelaznom roku.

No, činjenica je da je prijelazni rok daleko. Imaju Bijeli još neugodnih iskušenja, već u studenome čekaju Hajduk dva domaćinstva, Lokomotivi i Interu, te važna utakmica Kupa sa Splitom. Osjećate li dodatni, veći pritisak pred te utakmice nakon što ste izgubili u Rijeci i zaostajete 13 bodova za Kekovom momčadi?

- Ne. Zašto bih osjećao veći pritisak? U Hajduku je svaka utakmica pritisak, u svakoj se traži pobjeda. Da smo i dobili u Rijeci, opet bi bio pritisak da se mora pobijediti Lokomotiva, da se mora uzeti tri boda protiv Intera i ući u polufinale Kupa. Ali znate da ja ne dajem velika obećanja.

U redu, ali ipak je prolaz u polufinale Kupa najveći imperativ u ovom trenutku. To je rezultat koji proljeću daje trofejnu dimenziju.

- Istina je, naš je cilj ući u polufinale Kupa. Jasno je da ćemo pružiti maksimum u ostvarenju tog cilja.

Je li igračima narasla ili pala pojedinačna cijena? Dojam je da nema igrača, osim Futacsa, kojem cijena raste.

- Moj odgovor je da je nekim igračima narasla cijena, a neki su ostali na istoj razini. Ne smatram da je nekome pala cijena - kazao je Pušnik i zaključio:

- Treba stati na loptu. Nikada nisam obećavao da će Hajduk biti prvak, stalno sam govorio da su Rijeka i Dinamo kvalitetniji, ali realnu sliku nitko ne želi prihvatiti. Mi se polako krećemo prema naprijed, ali imamo još puno toga za napraviti. Pred nama je veliki posao i sada gledamo samo na prvu sljedeću utakmicu. Znam, opet ćete reći da je pritisak, ali tko ne zna živjeti s pritiskom, taj ne može raditi u Hajduku.

Foto: Damir Krajac / Hanza media
CROPIX

Linker
05. svibanj 2024 20:56