Ante Cizmic / CROPIX
VELIK UDARAC ZA BIJELE

Marin Brbić poručio: 'Vidjet ćemo možemo li dobiti odštetu zbog Caktaševe ozljede'

Piše: Vedran PavičićObjavljeno: 19. kolovoz 2013. 11:07

Ozljeda Mije Caktaša donijela je brojne probleme Hajduku i otvorila neka pitanja koja u nogometnom svijetu postaju sve važnija. Naime, veznjak Bijelih stradao je igrajući za reprezentaciju, pogodila ga je zla sreća u utakmici kvalifikacija za EURO U-21 protiv Lihtenštajna, i to u trenucima kada je pobjednik već odavno bio odlučen. Jasno, na to nitko ne može utjecati, mogao se Caktaš teško ozlijediti na treningu ili utakmici Hajduka, ali slučaj je htio drugačije. To nas je potaknulo da otvorimo temu o tome ima li splitski klub pravo na nekakvu odštetu jer se ozljeda dogodila dok je igrao za reprezentaciju? Mogu li Bijeli tražiti odštetu od institucija poput HNS-a ili Uefe pod čijim je natjecanjem utakmica odigrana?

- To je zanimljiva tema i ideja, sigurno ćemo je razmotriti i vidjeti je li moguće nešto napraviti po pitanju odštete. Caktaš je nama vrlo bitan igrač, bio je jedan od najboljih na početku sezone i sigurno da smo oslabljeni ako ne igra. Kažem, treba dobro provjeriti kakve su pravne mogućnosti, znam da je u inozemstvu bilo primjera da su klubovi tražili nešto slično, ali ne znam detalje. U svakom slučaju, ideja nam je zanimljiva i vidjet ćemo što se može napraviti - osvrnuo se predsjednik Hajduka Marin Brbić na mogućnost da se zatraži odšteta.

Klubovi diljem svijeta se dugi niz godina suočavaju s istim problemom, najglasniji u prosvjedima su oni koji najviše plaćaju jer nerijetko zbog ozljeda u reprezentaciji ostanu bez najboljih i najskupljih igrača.

SLUČAJ ROBBEN RAZLJUTIO BAYERN

Možda i najpoznatiji je primjer iz aktualnog europskog prvaka Bayerna, koji je nakon SP u Južnoj Africi morao na duže razdoblje biti bez Nizozemca Arjena Robbena. Bavarci su tražili odštetu od nizozemskog nogometnog saveza (KNVB) jer se Robben u klub vratio s rupturom mišića. Ozljedio se desetak dana prije početka SP te nakon intezivnih terapija odigrao četiri utakmice te pomogao Nizozemskoj da osvoji naslov viceprvaka svijeta. To je izazvalo veliku ljutnju kod Bayerna, ali i potaknulo UEFA-u i FIFA-u da se ozbiljnije pozabave ovim problemom.

Linker
19. svibanj 2024 21:31