NA PRAGU DEBIJA ZA INTER

MARKO LIVAJA pred 'zgoditkom karijere': Idem stepenicu po stepenicu, bez pritiska. I uvijek ću igrati samo za Hrvatsku!

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 01. travanj 2012. 18:06

Marko Livaja iz Hrvatske je ispraćen s “vrećom skepse” na leđima, mnogi su se pitali hoće li ikad zaigrati za prvu momčad Intera. Današnji predsjednik Stručne komisije HNS-a, a tada “samo” šef škole nogometa Modrih Romeo Jozak konstatirao je da Livaja nije takav kapacitet, kako Dinamo nije trebao zapeti da ga dovede jer dečko je “prije fizički sazrio i to je razlog njegove dominacije u kadetskom uzrastu. U seniorskoj konkurenciji će imati velikih problema kad ga suigrači i suparnici tjelesno dostignu. Ostale njegove kvalitete nisu toliko izražene da bi dominirao”.

Danas ne možemo kazati da je uspio, niti da će se to sigurno dogoditi, ali Livaja je priključen udarnom sastavu i bliže je nego ikad “zgoditku karijere”. Pogotovo ako prvi trener ostane 36-godišnji Andrea Stramaccioni.

- Velika je vjerojatnost da će dobiti mandat i za sljedeću sezonu, to je izvrsno za mene i sve mlade igrače. On nas je trenirao u Primaveri i čim je preuzeo prvu ekipu uzeo je nas trojicu. Stvarno je bio prelijep trenutak kad je rekao “dobivate šansu”. I to nakon što sam u mladoj ekipi tek dva i po mjeseca; stigao sam 15. siječnja s posudbe u Ceseni. Iznenadio me - optimist je Livaja, a zašto i ne bi bio kad mu je krenulo...

Dva gola Juliju Cesaru

Stramaccioni je njegova sretna karta.

- Vodio nas je u neslužbenoj Ligi prvaka za igrače 1993. i 1994. godišta, koju smo nedavno osvojili u Londonu. Odlično je napravio posao, dobro nas je postavio, a i u prvenstvu smo prvi. Zato ga predsjednik Massimo Morati voli i odlučio je stati iza njega.

Na dobrom ste putu da demantirate Jozaka, ali i sve druge koji vas nisu vidjeli na takvim kotama.

- Njega niti ne poznajem, niti je on mene puno gledao, pa ne znam odakle mu takvi zaključci. Boli me briga što misli o meni, ne zanima me taj Jozak. On ima svoje juniore, neka pogleda gdje su na tablici juniori Hajduka, a na kojem mjestu Dinamovi.

U nedjelju je s brojem 88 prvi puta sjedio na Interovoj klupi. Ima li naznaka da biste već do kraja ove sezone mogli odigrati prvu utakmicu u Serie A za Inter?

- Nadam se i postoje izgledi da zaigram. Savršeno bi bilo da startam u nekoj utakmici od prve minute. Skupio sam tri nastupa u Prvoj ligi za Cesenu, to su bili ulasci, pet minuta protiv Fiorentine, 20 u susretu sa Sienom i 25 protiv Leccea. Tamo sam boravio na posudbi i puno naučio od velikih igrača poput Adriana Mutua.

Zatim je stao i sam naglasio:

- Idem stepenicu po stepenicu. Nema pritiska, pa što Bog da. Neka odigram čim bolje utakmice za mladu momčad i osvojim ovoga proljeća Primaveru, to će mi biti veliki i drag rezultat.

Uspio je uhvatiti tek jedan trening sa seniorima Nerazzurra.

- Moja je postava pobijedila, dao sam dva gola Juliju Cesaru. Opet, svjestan sam da me čeka veliki posao kako bih postao standardan član prve momčadi.

Normalno da navijam za Hajduk

Biste li jednom odjenuli dres Italije? Ako se razmašete i ponude vam?

- Ne. Ovdje takvu mogućnost nitko nije ni spomenuo, niti ima šanse da se to dogodi. Igram za Hrvatsku i uvijek ću nastupati samo za Hrvatsku.

Krajem svibnja su kvalifikacije reprezentacije U-19?

- Na raspolaganju sam. Vidim odličnu mogućnost da se plasiramo u završnicu Europskog prvenstva u Estoniji. Nisam mogao sudjelovati u svakoj akciji zbog toga što me nisu puštali na prijateljske dvoboje koji su se poklapali s klupskim obvezama, no ovaj kvalifikacijski turnir počinje 25. svibnja, sezona u Italiji bit će prije toga završena. Odazvao sam se za Nizozemsku, tamo je održan prvi krug.

Iz Hajduka niste otišli na lijep način. Inter je, po svemu sudeći, više vjerovao u vas.

- Priznajem da ima nostalgije, ali život me odveo na drugu stranu. Na Poljudu mi nisu ponudili ugovor, javio se Inter i kasnije je sve poznato. Normalno da navijam za Hajduk i pratim njegove igre, a posebno mi fale prijatelji.

Linker
23. rujan 2024 21:27