Damir Krajač/CROPIX
BIJELI U STUTTGARTU

Matjaž Kek uoči utakmice godine: 'Parkiranje autobusa ispred gola bilo bi pogubno!'

Piše: Daniel VukušićObjavljeno: 29. kolovoz 2013. 13:03

Matjaž Kek jučer nije djelovao dobro raspoložen, ali je (ne mijenjajući izraz lica; ozbiljan, pomalo smrknut) na pitanje "Kako ste?" odgovorio s kratkim "Dobro" i priču odmah usmjerio prema najdražoj temi. Nogometu.

A danas u 18 sati bi moglo biti još Rijekinog nogometa za sva vremena!

- Polako... Imamo prednost, ali dobro znamo što nas danas čeka. Istina je da Stuttgart ima više pritiska, imperativ je njihov teret no sa promjenom trenera, posebno stoga što je u pitanju jedna od njihovih klupskih legendi, momčad i cijelo okruženje VfB-a sigurno je dobilo jednu novu energiju - pričao je Rijekin trener.

- Neće biti dobro ako im ne uspijemo smanjiti manevarski prostor. Stuttgartu se ne smije dati prostora za igru. Vidjeli smo i u Rijeci koliko su opasni. Brzi, znaju s loptom, a i tehnički i taktički na visokoj razini. Morat ćemo biti iznimno koncentrirani i pažljivi. Želim da faktor sreće svedemo na što manju razinu tj. da faktor naše dobre igre, naše hrabrosti bude izraženiji pa nek' onda sreća prati hrabre.

Mate Maleš u zračnu je luku došao s bandažom na gležnju.

- Ozljede nas remete to je, na žalost, činjenica. Malešova je zadnja u nizu, a tek ću neposredno prije utakmice procijeniti pa odlučiti može li on danas zaigrati. No bez obzira na sve mi moramo naći snage, za koju sam uvjeren da ju imamo, kako bi se Stuttgartu opet suprotstavili na pravi način.

Svaka nova rečenica nosila je sve konkretnije naznake onoga što će Rijeka večeras pokušati te, ispune li se riječki snovi , uspjeti odigrati.

- Želim pritisak na njihovu zadnju liniju i našu dobru cirkulaciju lopte. Krenemo li tako od početka onda ćemo ih sa svakom novom minutom utakmice činiti sve nervoznijima. Ako ćemo stajati samo u obrani... Danas bi to bilo nogometno samoubojstvo. Treba se postaviti kao na Kantridi, zapravo. Niti ne želim da budemo drukčiji. Svugdje pokušavamo igrati svoju igru. Mehanizmi su posloženi, sada ih samo treba potvrđivati. Naravno, nije svaki suparnik isti. Ovaj je jak i imat će što za reći, ali ako bude hrabrosti onda ćempo igrati svoje i izbjeći možda najpogubniji stav - povlačenje u vlastiti šesnaesterac.

Sve je lakše pogoditi Rijekinu početnu postavu.

- S obzirom na ozljede izbor se zaista smanjuje, ali postoji prostor za moguća iznenađenja. Znamo da su oni opet favoriti. Ja sam prije utakmice na Kantridi rekao da me više od rezultata zanima vidjeti kako će se moji igrači postaviti prema takvom izazovu kao što je nadigravanje sa Stuttgartom. I rezultat večerašnje utakmice ovisit će o tom našem stavu. A ove smo sezone dobili potvrdu tj. sami sebi dokazali da možemo igrati kao momčad koja zna što joj je činiti i kad ima loptu i kada ju pokušava osvojiti. Nakon ove utakmice netko će u skupinu Europske lige. Dakle... Blizu smo, 'ajmo pametno i hrabro pa da odemo do kraja!

Na trening su jučer krenuli baš kad je u Stuttgartu počela kiša. Kažu domaći da će vjerojatno padati i danas. Neka pljušti. Neka "padaju sjekire". Samo da padne i Stuttgart!

Linker
24. rujan 2024 11:10